Ai unghiile crăpate? Iată câteva cauze posibile

Unghiile crăpate pot fi o problemă, mai ales dacă le folosești în munca ta de zi cu zi. Deși crăparea unghiilor este inevitabilă uneori, e bine să încerci să previi apariția acestei neplăceri. Din ce cauze se crapă unghiile, cum să eviți acest lucru și când e nevoie să te adresezi medicului? 

Unghiile sunt făcute din straturi de keratină, proteină care intră și în compoziția firului de păr. Când acestea sunt sănătoase au un aspect neted, uniform și fără diferențe de culoare. O unghie crăpată poate fi ceva normal și care se remediază la domiciliu sau, dimpotrivă, poate fi nevoie de o vizită la medic. Dacă apar sângerări la nivelul unghiilor, schimbări de formă sau dacă încep să se desprindă, se impune consultul medical. 

Din ce cauze se crapă unghiile

O problemă des întâlnită, crăparea unghiilor este de obicei rezultatul unei traume fizice (de exemplu, o mobilă care a căzut pe picior) sau al unei carențe nutriționale, însă poate avea multe alte cauze.
Deteriorarea lor în urma unei traume. Unghiile pot fi prinse fie în ușă, fie sub un obiect greu pe care încerci să îl ridici, fie într-o multitudine de situații în care îți folosești mâinile. Aceasta este printre cele mai frecvente cauze care duc la crăparea unghiilor.

Daca ai suferiti o lovitura puternica ce a crapat unghia , din pacate in 90% din cazuri nu se mai repara...Va poate ajuta insa, periodic, sa apelati la serviciile unei manichiuriste, care poate aplica un gel transparent fotopolimerizabil la lampa cu ultraviolete, care sudeaza cele doua zone ale unghiei astfel inca sa nu se mai despice si sa provoace durere si posibila infectie. Se recoamnda sa  purtati manusi de unica folosinta cand faceti treburi casnice pentru a evita traumatizarea zonei si infectia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expunerea excesivă la umiditate. Dacă lucrezi mult timp cu mâinile în apă (de exemplu, speli vase tot timpul) sau dacă utilizezi lacul de unghii fără să faci pauze, acestea devin fragile și se crapă cu ușurință. Folosește mănuși de protecție când știi că vei sta mult cu mâinile în apă și, chiar dacă o unghie dată cu ojă poate arăta mai elegant decât una naturală, din când în când lasă-ți unghiile să repire măcar câte o săptămână.

Rosul unghiilor. Rezultat al anxietății, rosul unghiilor este o problemă cu care se confruntă multe persoane, atât copii, cât și adulți. Astfel, presiunea pusă asupra unghiilor duce la sensibilizarea acestora și la exfolierea lor. 

Infecțiile. Bacteriene sau fungice, infecțiile pot cauza modificări ale texturii unghiei, ceea ce poate duce la crăparea acestora. Pentru tratament, vor fi recomandate, după caz, antibiotice sau antifungice.

Psoriazisul. Boală necontagioasă a pielii care duce la formarea de cruste albe și roșii, psoriazisul afectează unghiile multora dintre cei care o au, fragilizându-le și crescându-le riscul de rupere. Pentru a evita această situație, e nevoie ca psoriazisul să fie ținut sub control prin tratament și stil de viață, conform sfatului medicului.

Alte afecțiuni. Unghiile se pot despica și din alte cauze, mai puțin întânite, printre care boli ale tiroidei, boli renale sau hepatice, cancer de piele.

Cum se poate preveni despicarea unghiilor

  • Păstrează-ți unghiile curate. Ai grijă să îndepărtezi depunerile de sub ele și să le cureți cu o perie, apă și săpun după ce ai gătit sau dacă ai lucrat cu pământ ori cu diverse substanțe.
  • Nu-ți ține unghiile în apă multă vreme. Dacă ești nevoit să faci acest lucru acasă sau prin natura serviciului, poartă mănuși de protecție.
  • După ce ai stat cu mâinile sau cu picioarele în apă mai mult timp, ai grijă să aplici o cremă hrănitoare cu care să-ți masezi și unghiile. Nu uita de cremă nici seara, înainte de culcare.
  • Cere la farmacie un produs cu aplicare locală care să ajute la întărirea unghiilor. De asemenea, solicită un supliment alimentar (spre exemplu, biotină) care să contribuie la rezolvarea problemei. 
  • Nu-ți roade unghiile. Dacă simți că nu te poți abține, discută cu medicul pentru a trata cauza de bază a acestui obicei nesănătos.
  • Deși unghiile crăpate nu sunt cauzate în general de o alimentație dezechilibrată, e bine să te asiguri că ai o dietă din care nu lipsesc vitaminele și mineralele. 

Când e nevoie să mergi la medic

 
Dacă o unghie sau mai multe ți s-a crăpat de sus până jos, e indicat să mergi la medic, pentru că va fi nevoie fie de reatașarea ei (medicul o va repara cu ajutorul copcilor), fie de îndepărtarea acesteia. De asemenea, dacă observi că unghiile tale au căpătat o culoare albastruie sau mov, dacă și-au schimbat forma, dacă au apărut dungi orizontale pe ele sau pete albe sub ele, dacă îți cresc încarnate și te dor, e necesar să te adresezi medicului.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.healthline.com/health/split-nail#when-to-visit-a-doctor
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326008.php#when-to-see-a-doctor 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0