Afecțiunile de stomac care se agravează primăvara

Primăvara este anotimpul mult așteptat după temperaturile scăzute. Totuși,  este bine ca în această perioadă să ai în vedere anumite afecțiuni care se pot agrava, mai ales dacă ai probleme cu stomacul. 

Refluxul gastroesofagian  

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune caracterizată prin refularea conținutului gastric din stomac, către esofag, care duce la apariția unor simptome caracteristice, precum arsurile și durerile stomacale, senzația de regurgitație și disconfortul abdominal.

Cauza cea mai frecventă a refluxului gastroesofagian este incapacitatea esofagului de a împinge alimentele, în mod normal, către stomac, însă acesta poate fi exacerbat, în timpul primăverii, din cauza consumului crescut de fructe, în special de fructe acidice, precum mere, fructe de pădure, citrice, dar și al consumului de alimente bogate în cofeină. 

Gastrita și ulcerul gastric

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gastrita este o afecțiune inflamatorie cauzată de deteriorarea mucoasei stomacale, care apare, cel mai frecvent, pe fondul infecției cu bacteria Helicobacter pylori. Simptomele gastritei includ indigestia, durerile și arsurile stomacale, senzația de greață și de vomă. Netratată, gastrita poate duce la apariția ulcerului gastric, o afecțiune mai gravă care necesită îngrijire medicală adecvată. Venirea primăverii, respectiv schimbarea dietei, poate duce la exacerbarea simptomelor gastrice, iar motivul principal este consumul mai ridicat de crudități, care crește nivelul de aciditate gastrică și de balonare, un alt simptom asociat cu gastrita. 

În plus, simptomele gastritei pot fi intensificate de consumul de alimente și băuturi foarte reci, numărul cărora crește odată cu venirea anotimpului însorit. 

Metode de prevenție

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a preveni apariția sau intensificarea simptomelor specifice bolilor de stomac, în preajma primăverii, se pot lua anumite măsuri, care privesc, în special, alimentația. Așadar, pe lângă evitarea consumului de cafea în exces și al fumatului, este recomandat să iei următoarele măsuri:

  • Consumă mai multe iaurturi, o sursă bogată de probiotice deosebit de benefice pentru sănătatea sistemului gastrointestinal. Poți amesteca, într-un bol de iaurt, câteva fructe de pădure, pentru a te bucura din plin de gustare, fără a resimți aciditatea fructelor.
  • Evită mâncărurile iuți și picante, deoarece acestea agravează simptomele refluxului gastroesofagian, gastritei și ulcerului gastric. Dacă urmezi un tratament medicamentos care poate solicita stomacul, este recomandat să iei un pansament gastric în tandem, pentru a diminua efectele nocive asupra stomacului.
  • Consumă pește bogat în acizi grași de tip omega-3, precum somon, cod sau halibut. Acizii grași omega-3 susțin digestia, au acțiune antiinflamatoare la nivelul tractului digestiv și oferă sațietate. Mai mult, un studiu1 publicat în World Journal of Clinical Cases, din 2014, demonstrează faptul că acizii grași omega-3 sunt eficienți în tratamentul colitei ulcerative, o afecțiune inflamatorie la nivelul tractului digestiv inferior. Dacă nu îți place peștele, poți opta pentru nuci, alune de pădure și semințe de in pisate, care sunt, de asemenea, bogate în acizi omega-3, și pot fi integrate cu ușurință în salate, smoothie-uri și gustări.
  • Fă cunoștință cu sparanghelul, o legumă nu foarte des consumată în regiunea noastră, dar foarte sănătoasă. Sparanghelul este bogat în prebiotice, care ajută în procesul de digestie și echilibrează flora intestinală. Sparanghelul poate fi gătit în multe feluri, de sine stătător, dar poate fi și o garnitură delicioasă pentru mesele principale.
  • Evită băuturile carbogazoase și cele îndulcite cu zahăr pentru că ambele au acțiune nocivă asupra florei intestinale. În plus, băuturile carbogazificate stimulează balonarea, care poate duce la alte simptome neplăcute, în special pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian și gastrită. Nu în ultimul rând, evită, pe cât posibil, consumul de alcool. Primăvara este sezonul cocktailurilor reci, pe care le savurăm cu plăcere după o iarnă friguroasă. Cu toate acestea, alcoolul este una dintre cauzele apariției gastritei și a ulcerului gastric și are efecte nocive asupra florei intestinale. În plus, consumul de alcool induce stare de foame, ceea ce te poate face să depășești limita de calorii recomandată zilnic, mai ales că și alcoolul, în sine, este bogat în calorii

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
MD Linx - Spring is in the air, and so are these common springtime illnesses
https://www.mdlinx.com/internal-medicine/article/3432
Everyday Health - Best and Worst Spring Foods for Digestive Health
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/diet/best-worst-spring-foods-digestive-health/
Studiul Is there a role for fish oil in inflammatory bowel disease?, publicat în World Journal of Clinical Cases, în iulie 2014, autori: Affifa Farrukh, John Francis Mayberry
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097150/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0