Remedii naturale pentru durerile menstruale

Durerile menstruale te chinuie lună de lună și nu mai vrei să iei medicamente pe bază de Ibuprofen ori de alte substanțe calmante, de teama efectelor adverse pe care le au acestea asupra organismului? Ar trebui să încerci să calmezi durerile menstruale cu remedii naturale, preparate chiar de tine, acasă. Acestea nu numai că sunt sănătoase, însă sunt și mult mai ieftine decât medicamentele din comerț.

Cu toate că durerile menstruale se presupune că sunt blânde și suportabile, un procent de peste 60% dintre femei au parte de crampe greu de îndurat în primele zile ale ciclului menstrual. Durerile menstruale îți pot afecta dispoziția, dar și activitatea în zilele dificile ale lunii. Îți recomandăm să le tratezi, nu să aștepți să îți treacă de la sine.

De ce am dureri menstruale?

Durerile menstruale apar din cauza unor substanțe chimice numite prostaglandine. Scopul lor este contracția uterului pentru a elimina sângele menstrual.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Analizând mai multe situații în care femeile care suferă de dureri crunte lunare, specialiștii și-au dat seama că există câteva metode care diminuează și calmează total crampele și, de asemenea, care nu implică medicamentele.

Căldura

Poate că ți-ai dat seama deja că aplicarea de comprese calde în zona abdominală sau la mijlocul spatelui atenuează durerile menstruale. Explicația e simplă: căldura relaxează mușchii uterului, calmând zona. Poți folosi chiar o sticlă umplută cu apă caldă pe post de compresă, un prosop încălzit în cuptorul cu microunde sau pe calorifer, ori îți poți face un duș sau o baie caldă - oricare dintre aceste metode este la fel de eficientă. 

Poți cumpăra de la farmacie plasturi termici contra durerilor menstruale. Aceștia au în compoziție ingrediente naturale (sare, cărbune activ, lemn etc.), se aplică pe chilot, nu direct pe piele și pot fi păstrați aproximativ 12 ore. Plasturii încălzesc zona și calmează durerile de burtă și de spate.

Dacă dorești să faci o investiție (nu foarte mare) pe termen lung, poți achiziționa o pernuță electrică. Majoritatea sunt confecționate din materiale plăcute la atingere. Astfel o poți așeza în orice zonă a corpului: pe abdomen, la picioare sau chiar la spate. Nu va mai fi nevoie ca la un timp să te ridici din pat și să reîncălezști o compresă sau să mai fierbi o oală de apă, deoarece, prin natura ei, pernuța electrică rămâne mereu caldă. Mai mult decât atât, poți seta intensitatea în funcție de starea ta fizică.

Ghimbirul

Ghimbirul este eficient atunci când vine vorba despre atenuarea durerilor menstruale, asta pentru că scade nivelul de prostaglandine, compușii care se fac vinovați de durerile menstruale, după cum am menționat și la începutul articolului.

Pentru a consuma ghimbirul în scopuri terapeutice în perioada dificilă a lunii poți prepara un ceai. Rade o bucată de ghimbir, apoi fierbe-o într-o cantitate de 200 ml de apă. Bea ceaiul de ghimbir ca atare, neîndulcit, eventual cu o felie de lămâie sau amestecat cu puțină zeamă de lămâie.

Scorțișoara

Proprietățile sale antispasmodice și antiinflamatorii fac din scorțișoară un aliat în lupta cu crampele menstruale. Mai mult decât atât, scorțișoara reprezintă o sursă excelență de fibre, calciu, fier și magneziu. Pentru a prepara un ceai de scorțișoară, fierbe o cană de apă cu o linguriță de scorțișoară pudră sau un băț de scorțișoară. Bea 2-3 asemenea căni pe zi în primele zile de ciclu menstrual și durerile nu îți vor mai da bătăi de cap.

Uleiurile esențiale

Masarea zonei abdominale cu uleiuri esențiale cu proprietăți calmante este, de asemenea, o metodă de calmare a durerilor pe care ai putea să o iei în calcul. Ideale sunt uleiurile esențiale de lavandă, de rozmarin, de iasomie și de zmeură. Și uleiul de valeriană reduce spasmele musculare specifice perioadei dificile a lunii, însă are și capacitatea de a te scăpa de starea de nervozitate și iritare pe care o ai la debutul ciclului menstrual.

Feniculul

Feniculul este eficient pentru relaxarea musculară în zona uterului, datorită faptului că este un antiinflamator și antispasmodic natural. Din fenicul se poate face un ceai eficient în ameliorarea durerilor menstruale. Pentru a prepara acest ceai, fierbe o linguriță de semințe de fenicul (sau un pliculeț de ceai de fenicul)  într-o cantitate de 250 ml de apă. După ce începe să clocotească, lasă focul la minimum pentru încă 5 minute. Strecoară ceaiul, îndulcește-l cu o linguriță de miere și consumă câte o cană la 4-5 ore.

Salvia

Studiile au demonstrat că unii compuși din salvie diminuează durerile menstruale. Poți cumpăra din orice farmacie un ceai de salvie. Astfel, pentru o astfel de infuzie fierbi o linguriță din plantă sau un pliculeț în 100 ml de apă. Un astfel de tratament natural nu doar că îți va calma durerile, ci va ajuta și la reglarea și normalizarea menstrelor.

Mișcarea

Este posibil să fi auzit de multe ori că e bine să eviți exercițiile fizice pe parcursul ciclului menstrual. Uită complet de aceste sfaturi. Deși este probabil ultimul lucru pe care vrei să-l faci atunci când fiecare spasm îți cutremură corpul, medicii recomandă yoga, pilates sau exerciții ușoare de cardio. De asemenea, chiar și o plimbare relaxantă în parc te poate ajuta. Mai ales dacă este soare afară. Sportul, indiferent de ce tip este, crește fluxul de sânge și ajută la relaxarea mușchilor. Totodată, mișcarea eliberează endorfine, substanțele din organism care modifică felul în care tu simți durerea.

Hidratarea

Bea foarte multă apă în timpul menstruației. Și evită cofeina, sarea, sucurile carbogazoase, alcoolul și alte alimente care te deshidratează. Astfel vei scăpa și de balonarea, care, la rândul ei, îți face perioada și mai neplăcută.

Evită anumite alimente

În majoritatea cazurilor, cofeina și sarea cauzează dureri puternice. Încearcă să stai departe de astfel de alimente care îți fac organismul să se baloneze sau să rețină apă. Eliminarea cipsurilor de cartofi, a cafelei cu frișcă, a fast food-ului, de exemplu, poate să îți transforme total menstruația și să o facă mult mai suportabilă.

De asemenea, e bine să ții cont de câteva reguli generale când vine vorba de perioada menstruală, pentru a-ți ușura simptomele dureroase. Consumă și supe calde de legume. De asemenea, introdu în dietă alimente antiinflamatoare, precum roșiile, ardeiul gras și afinele.

Menstruația nu trebuie să fie un stres sau o perioadă din lună în care să îți fie frică de propriul tău corp. Din contră, ar trebui să te facă să te simți femeie în adevăratul sens al cuvântului, deoarece fără ea nu ai putea concepe un copil. Cu tratamentul natural potrivit poți scăpa de crampe și de un flux abundent. Și, bineînțeles, te poți bucura de propria feminitate în orice zi.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392715/

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03448536

Period Pain Is Linked to Missed School Days, Poor Academic Results, Study Shows, Julie Marks

Reduced quality of life when experiencing menstrual pain in women with primary dysmenorrhea, Stella Iacovides,Ingrid Avidon,Alison Bentley,Fiona C. Baker


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0