O viață fără stres? Care sunt dezavantajele

Unele cercetări arată că persoanele care au raportat că nu prezintă factori de stres au în general o stare de spirit mai bună, dar sunt mai susceptibile de a avea o funcție cognitivă mai scăzută.

Stresul este o experiență umană universală cu care fiecare dintre noi se confruntă din când în când sau pe o perioadă mai lungă. Potrivit propriilor declarații, unii oameni nu simt niciodată că ar fi stresați, ceea ce, la prima vedere, pare un lucru bun. Însă, conform unui studiu realizat de Universitatea Pennsylvania, lipsa completă a stresului vine și cu dezavantaje.

Cercetătorii au descoperit, pe de o parte, că persoanele care au raportat că nu prezintă factori de stres au mai multe șanse de a experimenta o stare de bine și mai puține probleme de sănătate, ceea ce este în avantajul lor. Pe de altă parte, oamenii de știință afirmă că aceste persoane nestresate sunt mai susceptibile de a avea funcția cognitivă mai scăzută.

Rezultatele studiului sugerează că factorii de stres mici, zilnici, deși par a fi un inconvenient în viața cuiva, ar putea aduce beneficii creierului. Este posibil ca dacă o persoană se confruntă cu factori de stres să se creeze oportunități de a rezolva probleme (de exemplu, în cazul în care computerul nu mai funcționează fix înainte de o întâlnire importantă pe Zoom acest lucru este un mic factor de stres, dar poate ajuta persoana să gândească mai rapid și să găsească o soluție pentru a repara defecțiunea și a reuși să intre în întâlnire).

Cu alte cuvinte, a ne confrunta cu factori de stres poate să nu fie plăcut, dar ne poate forța să rezolvăm problemele apărute, uneori într-un timp foarte scurt, iar acest lucru ar putea fi benefic pentru funcția cognitivă, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

Potrivit cercetătorilor, un număr mare de studii anterioare au asociat stresul cu un risc mai mare de efecte negative asupra sănătății, cum ar fi bolile cronice sau o stare emoțională instabilă. Așadar, ne-am putea gândi că, cu cât ne confruntăm cu mai puțini factori de stres sau cu niciunul, cu atât vom fi mai sănătoși. Presupunerea oamenilor a fost întotdeauna că stresul este ceva rău, deci savanții au încercat prin intermediul studiului de față să afle dacă persoanele care declară că nu sunt niciodată de stresate sunt cele mai sănătoase.

Persoanele nestresate sunt mai binedispuse, dar au o funcție cognitivă mai slabă

În acest scop, cercetătorii au folosit date de la 2.711 de persoane. Înainte de începerea studiului, participanții au finalizat un scurt test cognitiv. Apoi, au fost intervievați în fiecare seară timp de opt zile consecutive. Ei au răspuns la întrebări despre starea lor de spirit, eventualele afecțiuni cronice pe care le au, felul în care se simt din punct de vedere fizic - dacă au dureri de cap sau dureri în gât ori dacă tușesc, de exemplu - și ce au făcut în ziua respectivă.

Participanții la studiu au raportat, de asemenea, numărul de factori de stres întâlniți de-a lungul zilei - cum ar fi dezacordurile cu prietenii și cu familia sau o problemă la locul de muncă - și numărul de experiențe pozitive trăite de-a lungul zilei, cum ar fi a râde împreună cu o altă persoană acasă sau la serviciu.

După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că par să existe beneficii pentru cei care nu au raportat factori de stres pe tot parcursul studiului, adică aproximativ 10% din participanți. Acești oameni au fost mai puțin susceptibili de a avea probleme cronice de sănătate și au avut o stare de spirit mai bună pe tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, cei care nu au raportat factori de stres au obținut performanțe mai scăzute la testul cognitiv, diferențele dintre ei și cei stresați fiind foarte mari. În plus, au fost, de asemenea, mai puțin susceptibili să raporteze că au primit sau primesc sprijin emoțional, precum și mai puțin susceptibili să fi avut experiențe pozitive pe parcursul zilei.

Acest studiu arată că, deși există această credință că evenimentele negative și evenimentele pozitive sunt antitetice (unele rele și celelalte bune pentru starea noastră fizică și psihică), în realitate sunt corelate. Oamenii de știință spun că persoanele care se confruntă cu factori mici de stres în fiecare zi, cum ar fi să ai o mică ceartă cu un coleg sau un membru al familiei ori să rămâi blocat în trafic, nu sunt neapărat copleșite de aceste mici neplăceri. Ceea ce li se întâmplă arată că, pur și simplu, sunt oamenii vii, care au o viață activă și deci este normal să se confrunte uneori cu astfel de factori de stres.

Stresul nu poate fi evitat, dar răspunsul la stres poate fi controlat

Aceste descoperiri sugerează că în loc să ne străduim să evităm stresul, pur și simplu trebuie să schimbăm modul în care răspundem la stres. Stresorii sunt evenimente care creează provocări în viața noastră, iar experimentarea factorilor de stres face parte din viață, deci trebuie să ne obișnuim cu stresul și să-l gestionăm. Răspunsul la un factor de stres prin supărare și îngrijorare este mai nesănătos decât numărul de factori de stres pe care îi întâlnești, concluzionează cercetătorii.

Pentru a învăța să răspunzi mai bine la stres, psihologii spun că trebuie să-ți creezi un mediu sigur în care să te simți mulțumit și care să fie o bază pe care să te sprijini atunci când apar probleme.

Concret, e important să îți găsești activități care îți aduc bucurie (iar acest lucru înseamnă chestiuni diferite de la o persoană la alta), să îți stabilești niște obiceiuri care te fac să te simți calm și relaxat și să te străduiești să nu exagerezi importanța problemelor inerente care apar în viață.

Da, este neplăcut să ți se rupă un toc de la pantof în drum spre serviciu, să ți se blocheze calculatorul chiar înaintea unei întâlniri video importante, să ai un mic conflict cu cineva din familie sau de la muncă, dar astfel de întâmplări sunt normale: fac parte din viață și, nu în ultimul rând, sunt greu de evitat. Prin urmare, impactul unor astfel de evenimente nu ar trebui să fie copleșitor pentru persoana afectată. Dacă observi că ești extrem de afectat de astfel de mici neplăceri, e bine să ceri sfatul unui psihoterapeut, care îți poate recomanda modalități prin care să răspunzi mai bine la stres.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - The mixed benefits of a stressor-free life 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33630624/ 
1. Studiul „The mixed benefits of a stressor-free life”, apărut în Emotion (2021). DOI: 10.1037/emo0000958, autori: Susan T. Charles et al. 
Harvard Health Publishing - Understanding the stress response 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-the-stress-response

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0