Hiperspermia: cauze, simptome, tratament

Hiperspermia este o afecțiune relativ rară în comparație cu alte probleme care afectează sperma. Nu provoacă modificări fizice sau probleme de sănătate, dar poate reduce fertilitatea.

Ce este hiperspermia?

Hiperspermia este o afecțiune care apare atunci când un bărbat produce un volum de spermă mai mare decât în mod normal. În general, medicii definesc acest volum ca mai mare de 5,5 ml per ejaculare, deși unii pun limita puțin mai sus, la 6 ml per ejaculare. Sperma este în principal un amestec de spermatozoizi din testicule și alte lichide din veziculele seminale și prostată. Penisul ejaculează materialul seminal în timpul orgasmului, iar aceste lichide ajută la transportarea și alimentarea spermei în drumul său pentru a fertiliza un ovul.

În timp ce denumirea de „hiperspermie” indică o creștere a cantității de spermă, acest lucru nu este întotdeauna precis. Creșterea volumului de material seminal poate fi cauzat de faptul că organismul produce mai multe dintre celelalte fluide care alcătuiesc materialul seminal.

Din ce cauze apare hiperspermia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauza hiperspermiei prezente pe termen lung  nu este cunoscută până în prezent. Este normal ca un bărbat să se confrunte cu hiperspermie temporară, cum ar fi după o perioadă de abstinență, dar volumul tinde să revină la un nivel normal în perioada următoare.
Unii specialiști cred că ar putea exista o legătură între hiperspermia prelungită și obiceiurile de viață, cum ar fi administrarea de suplimente pentru stimularea organelor sexuale. Totuși, această teorie rămâne în mare parte nestudiată. Alte teorii sugerează că o infecție de grad scăzut la prostată provoacă inflamații în zonă, ceea ce poate crește producția sau volumul de fluide. Cu toate acestea, nu se cunoaște motivul exact al afecțiunii.

Care sunt simptomele hiperspermiei

Principalul semn al hiperspermiei este producerea unei cantități mai mari de spermă decât de obicei. Unii bărbați pot resimți o ușoară durere, slăbiciune sau oboseală în timpul ejaculării.

Un bărbat care s-a confruntat cu hiperspermia de-a lungul vieții poate să nu observe că volumul lui de spermă este prea mare. Alții pot observa o creștere a volumului de spermă la un moment dat, ceea ce ar putea fi un semn pentru a merge la un consult medical. Cu toate acestea, multe persoane cu această afecțiune nu au alte simptome și nu sunt deranjate de situație.

Ce legătură există între hiperspermie și fertilitate

În unele cazuri, hiperspermia poate duce la o fertilitate mai scăzută. Unii dintre bărbații cu un volum mare de spermă pot avea, de fapt, mai puțini spermatozoizi decât în mod normal, deoarece alte lichide din materialul seminal diluează nivelurile. Această diluare afectează negativ fertilitatea, dar nu înseamnă neapărat că o persoană este infertilă. Bărbații cu hiperspermie care au niveluri normale de spermatozoizi atunci când ejaculează nu vor avea de obicei probleme cu fertilitatea.

Cum se tratează hiperspermia

În multe cazuri, hiperspermia nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă un bărbat cu hiperspermie încearcă să conceapă și nu reușește, medicii pot recomanda una sau mai multe metode care să ajute la îmbunătățirea fertilității, cum ar fi:

Terapie medicamentoasă. Unele medicamente, cum ar fi blocanții receptorilor de estrogen, pot ajuta la îmbunătățirea numărului de spermatozoizi. Medicamente precum citratul de clomifen pot fi de ajutor.

Terapie reproductivă asistată. Acest gen de terapie se referă la alte tratamente pe care medicii le pot utiliza pentru a crește șansele unei concepții de succes. Acestea includ procese precum fertilizarea in vitro sau injectarea intracitoplasmică de spermatozoizi. În general, terapia reproductivă implică o combinare a spermei și a ovulelor în afara corpului pentru a permite fertilizarea și apoi adăugarea ovulului fertilizat înapoi în uter pentru a crește. Acest proces poate ajuta la creșterea șansei de a duce o sarcină la termen.

Când e cazul să mergi la medic

Oricine bărbat care este îngrijorat de producția de spermă sau de fertilitate poate lua în calcul un consult medical. Medicul va efectua o examinare fizică a sistemului reproducător, după care va utiliza teste specifice pentru a confirma diagnosticul. Dacă depistează ceva neobișnuit în ceea ce privește sistemul reproducător al pacientului, medicul poate solicita un test imagistic, cum ar fi o ecografie, pentru a investiga problema.

De asemenea, medicul poate solicita o spermogramă. Tehnicienii de laborator vor analiza eșantionul de spermă pentru a verifica numărul total de spermatozoizi și calitatea spermei. De asemenea, medicul potate recomanda analize de sânge pentru a verifica alte cauze ale infertilității, cum ar fi dezechilibrele hormonale sau testosteronul scăzut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Hyperspermia: Low sperm volume and fertility
https://www.medicalnewstoday.com/articles/hyperspermia
Fertilitypedia - About hyperspermia
https://fertilitypedia.org/edu/risk-factors/hyperspermia

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0