Ce probleme de memorie pot avea persoanele introvertite?

Psihologii afirmă că persoanele introvertite pot avea unele probleme cu memoria socială comparativ cu persoanele extravertite.

Ți se întâmplă uneori să primești o informație, să acționezi în legătură cu ea și apoi să uiți cine ți-a dat informația ca să-i mulțumești? Sau să primești un mesaj pe rețelele de socializare de la un prieten, să te gândești că îi răspunzi mai târziu, după care să uiți complet și să-ți amintești abia a doua zi? Introvertiții au astfel de probleme destul de des, situație care îi poate face să se simtă jenați față de cei apropiați. Se pare că ei au o memorie socială mai slabă decât extravertiții, al căror creier poate stoca mai bine informațiile care au legătură cu relaționarea.

Introvertiții au o memorie socială mai slabă decât extravertiții

Deși aceste scăpări de memorie pot fi frecvente, nu este imposibil să fie evitate. Se pare că, în realitate, nu este vorba despre abilitățile de memorie, ci de personalitatea cuiva. Potrivit unui studiu¹ realizat de o echipă de cercetători francezi, există două tipuri distincte de memorie socială, fiecare dintre acestea putând fi asociat cu personalitatea introvertită sau extravertită.

Comunicarea reușită depinde, printre alți factori, de capacitatea noastră de a ne aminti diverse lucruri: cine anume - coleg, prieten, membru al familiei etc. - ne-a oferit o informație (adică, memoria-sursă) și persoanele cărora le-am dat noi o informație (adică memoria-destinație).

Aceste două fațete ale memoriei, spun autorii lucrării, ar trebui să fie mai bune la persoanele extravertite decât la cele introvertite. Cercetarea care susține această predicție se întoarce cu zeci de ani în urmă, analizând studii care arată în mod consecvent că extravertiții, în general, au performanțe mai bune de memorie în laborator, cum ar fi amintirea unei liste de cuvinte aleatorii. 

De asemenea, aceștia obțin scoruri mai mari atunci când li se cere să-și amintească perechi de cuvinte înrudite sau ceea ce este cunoscut sub numele de memorie asociativă. Extravertiții depășesc introvertiții și la testele de memorie potențială - amintirea de a efectua o sarcină viitoare sau de a ajunge la o întâlnire.

S-ar fi putut crede, spun cercetătorii, că, din cauza tendinței lor spre gândire analitică și meditare asupra vieții lor interioare, introvertiții ar avea o memorie superioară. Având în vedere că nu sunt la fel de concentrați asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lor, s-ar fi zis că informațiile pe care le primesc ar trebui să fie mai bine codificate pentru amintire ulterioară.

Cu toate acestea, se întâmplă exact opusul. Potrivit oamenilor de știință, extravertiții tind să-și monitorizeze interacțiunile sociale, în timp ce introvertiții acordă mai puțină atenție interacțiunilor cu ceilalți, și deci nu sunt la fel de racordați la comunicare și la elementele care ar trebui reținute.

La studiul actual au luat parte 52 de studenți (27 de femei și 25 de bărbați) cu o vârstă medie de 22 de ani. Înainte de a intra în experiment, cercetătorii le-au cerut participanților să-și amintească o listă de 16 cuvinte după o sarcină de distragere a atenției de 20 de secunde. Media dintre acest grup de tineri adulți a fost de 12 cuvinte, sugerând că memoria lor pe termen scurt a fost destul de ascuțită.

Sarcina experimentală în sine a constat în prezentarea în fața participanților a unui set de 48 de proverbe franceze (de exemplu, „Stiloul este mai puternic decât sabia“), împreună cu 48 de fețe de vedete. În 24 dintre aceste perechi, cercetătorii au măsurat memoria-sursă numărând numărul de perechi proverb-față pe care studenții și le-au putut aminti după ce au fost instruiți să-și imagineze că vedeta respectivă le spunea proverbul. 

Sarcina de memorie-destinație a implicat ca participanții să-și imagineze că mesele au fost inversate și că ei le spuneau vedetelor proverbul respectiv. Între aceste două sarcini, participanții au finalizat o acțiune în care au citit cu voce tare șiruri de numere alcătuite din trei cifre timp de un minut.

Pentru a măsura introversiunea și extraversiunea, echipa de cercetare le-a administrat participanților un scurt chestionar prin care le-a cerut să își evalueze propriile personalități în funcție de anumite atribute, folosind o scară de la 1 la 5. Scorurile mari au reflectat extraversiunea ridicată. Atributele erau: comunicativ, rezervat, plin de energie, generează un mare entuziasm, tăcut, personalitate asertivă, uneori timid, sociabil. Dintre participanții la studiu, media a fost de 3,15 per atribut pe această scară, majoritatea oamenilor adunând între între 1,9 și 4,5 puncte. 

Autorii studiului au raportat că, în general, participanții au avut memorie-sursă mai slabă decât memoria-destinație. În parte, acest lucru poate fi explicat de așa-numitul „efect de autogenerare” în cercetarea memoriei. Cu alte cuvinte, îți vei aminti mai bine ceva ce ai spus tu cuiva decât ce ți-a spus altcineva ție.

Rezultatele au mai arătat că introvertiții au obținut scoruri mai mici la ambele tipuri de sarcini legate de proverbe și celebrități decât extravertiții. Descoperirile mai sugerează că persoanele puternic introvertite au mai puține interacțiuni sociale (și, prin urmare, mai puțină practică în a areține lucruri).

Introvertiții își pot îmbunătăți memoria socială?

Oamenii de știință sunt de părere că, în primul rând, introvertiții își pot construi propriile liste de perechi de informații similare sarcinii proverb-celebritate, încercând de mai multe ori să-și crească scorul.

În al doilea rând, aceștia pot utiliza propriile e-mailuri și mesaje text primite fără să se uite la nume pentru a testa dacă își pot aminti de la cine anume au primit acele informații. Pentru a testa memoria-destinație, ar trebui să se uite la mesajele trimise de ei spre alte persoane, fără să se uite la numele destinatarilor și să vadă dacă își amintesc cui anume le-au trimis.

În al treilea rând, introvertiții pot încerca să acorde mai multă atenție interacțiunilor cu oamenii pe măsură ce au conversații. Dacă tratează aceste interacțiuni ca pe ceva deranjant de care vor să scape cât mai curând posibil pentru a se putea întoarce în lumea lor, e mai greu să reușească să codifice în creier amintirea pe care trebuie să o recupereze mai târziu.

Pe scurt, a fi introvertit poate reprezenta o provocare atunci când vine vorba de memoria socială. Recunoașterea faptului că această abilitate poate fi îmbunătățită este primul pas către obținerea unei mai mari satisfacții din interacțiunile cu cei din jur.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Personality and social memory: High source and destination memory in extroverts
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sjop.12715
1. Studiul „Personality and social memory: High source and destination memory in extroverts”, apărut în Scandinavian Journal of Psychology, 4 martie 2021, https://doi.org/10.1111/sjop.12715, autori: Mohamad El Haj, Philippe Allain. Leslie De Bont, André Ndobo 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0