De ce este important diagnosticul precoce in poliartrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala cronica inflamatorie care poate sa afecteze mai multe zone ale corpului, nu doar articulatiile tale. La unele persoane, boala poate sa deterioreze o paleta variata de sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plamanii, inima si vasele de sange.

Fiind o boala autoimuna, artrita reumatoida apare atunci cand sistemul tau imunitar iti ataca, in mod eronat, propriile tesuturi din corp. Diagnosticul poliartritei reumatoide este extrem de important, pentru ca o data ce boala a fost depistata, tratamentul poate debuta, iar pacientul poate sa revina la o viata normala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii spun ca artrita reumatoida poate fi dificil de diagnosticat in stadiile sale incipiente, deoarece semnele si simptomele precoce ale bolii le mimeaza pe cele ale altor boli.

Pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu importanta diagnosticului precoce al bolilor reumatice, EULAR (Liga Europeana Impotriva Reumatismului) a lansat campania de constientizare "Don’t Delay, Connect Today", care are loc si in tara noastra, sub egida Ligii Romane Contra Reumatismului ("Fara amanare! Fa o programare!").

De ce este nevoie ca pacientii sa aiba parte de un diagnostic precoce al bolilor reumatice (printre care se numara si poliartrita reumatoida):

  • pentru ca bolile reumatice sunt generatoare de handicap;
  • pentru ca sunt frecvente, afecteaza persoanele de orice varsta (copiii, adultii care au capacitatea de a munci, varstnicii);
  • pentru ca implica costuri mari;
  • pentru ca bolile inflamatoare reumatice sunt o povara pentru pacient: ele implica distrugerea progresiva si rapida a articulatiilor;
  • pentru ca specialistii spun ca distrugerile articulatiilor sunt cumulative si ireversibile;
  • pentru ca potrivit datelor oferite de Societatea Romana de Reumatologie, 70% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida dezvolta eroziuni in primii 5 ani;
  • pentru ca, din pacate, bolile reumatice au un impact major pe calitatea vietii pacientilor, de aceea e important sa fie diagnosticate precoce. Bolile reumatice impiedica desfasurarea activitatilor zilnice, ele sunt principala cauza de absenteism de la locul de munca, iar pacientii se confrunta cu pierderea capacitatii de munca;
  • pentru ca statisticile arata ca 40% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida inceteaza sa mai lucreze, asadar boala le afecteaza viata profesionala.

 

Din fericire, asa cum subliniaza reprezentantii Societatii Romane de Reumatologie, diagnosticarea precoce si terapia adecvata pot reduce neplacerile cauzate de bolile inflamatoare reumatice.

Ce avantaje are diagnosticarea precoce a bolilor reumatice:

  • o rata de mortalitate mai scazuta in randul persoanelor care se prezinta devreme la medic;
  • progresia bolii, asa cum se vede pe radiografii, este mai lenta atunci cand pacientul primeste un tratament timpuriu si continuu;
  • tratamentul timpuriu al bolilor reumatice le ofera pacientilor sansa de a obtine remisia bolii;
  • tratamentul timpuriu reduce nevoia de a se folosi terapia biologica la pacientii cu boli reumatice.

 

Diagnosticarea si un tratament precoce pot aduce schimbari in bine in ceea ce priveste starea pacientului cu poliartrita reumatoida sau alte boli reumatice. Astfel, cu un tratament tintit si timpuriu, se reuseste preventia distrugerilor articulare. Cu alte cuvinte, durerea pe care o simte pacientul este ameliorata, el revine la o calitate normala a vietii, isi poate pastra locul de munca si are o speranta normala de viata.

Totodata, interventia medicului reumatolog ar trebui sa fie facuta inainte de aparitia leziunilor structurale, cumulative, ireversibile, ne atrag atentia specialistii romani.

Cifrele din tara noastra sunt ingrijoratoare

Peste 600.000 de persoane din Romania (3% din populatie), dintre care 2.000 copii, sufera de afectiuni reumatice de tip inflamator. Aceste afectiuni au un profund impact socio-economic, ele generand 50% din absenteismul de la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca. Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta categorie de boli, printre care se numara poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta.

Potrivit datelor din Registrul Roman de Boli Reumatice (RRBR), exista mari intarzieri in diagnosticarea pacientilor cu boli inflamatoare reumatice:

Boala

Durata de debut simptom - Diagnostic

Poliartrita reumatoida

1,44 ani

Spondiloartrita

4,8 ani

Artropatie psoriazica

2,28 ani

Aceleasi date din RRBR arata ca in cele mai multe cazuri, medicul reumatolog ajunge sa trateze pacientii cu dizabilitati instalate deja, iar in aceasta situatie, remisiunea bolii este imposibila.

Alte cifre care sunt la fel de ingrijoratoare, si care au fost prezentate in cadrul campaniei Ligii Romane Contra Reumatismului: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artropatia psoriazica sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni reumatice de tip inflamator din Romania; aproximativ 1% din populatia generală a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, care debuteaza de obicei in jurul varstei de 40-50 de ani si care afecteaza de trei ori mai multe femei, decat barbati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0