Boala parodontala, o alta complicatie a poliartritei reumatoide

Studiile arata ca boala parodontala si poliartrita reumatoida sunt boli cronice inflamatorii, care se pot influenta reciproc.

Noile studii arata ca exista o relatie intre boala parodontala (sau parodontita) si artrita reumatoida. De fapt, exista mai mult decat o asociere subtila intre cele doua. Poliartrita reumatoida si bolile parodontale pot avea, de fapt, o origine comuna.

Particularitatile relatiei dintre poliartrita reumatoida si boala parodontala nu sunt tocmai clare, insa oamenii de stiinta spun ca ceea ce este cert este faptul ca daca ai una dintre aceste afectiuni, ai un risc si de a o dezvolta pe cealalta.

stop artroza

Cercetatorii de peste hotare au recunoscut ca exista o legatura intre boala parodontala si poliartrita reumatoida de mai multi ani, insa recent s-au descoperit si mai multe detalii despre asocierea aceasta.

In ultimele decenii, mai multe studii au aratat ca pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontala, in comparatie cu persoanele fara artrita reumatoida, iar aceasta probabilitate este chiar de 5 ori mai mare, potrivit unui studiu din 2014.

Un studiu german a aratat ca, atunci cand pacientii cu artrita reumatoida au dezvoltat o boala parodontala, aceasta a fost mai agresiva si mai severa decat in cazul pacientilor care aveau aceasta boala, insa nu sufereau si de poliartrita reumatoida.

O posibila legatura genetica

Oamenii de stiinta stiu ca studiile au documentat foarte bine faptul ca poliartrita reumatoida si boala parodontala sunt ambele afectiuni inflamatorii, care ataca tesuturile sanatoase, insa acum dovezile stiintifice arata ca acestea pot sa aiba in comun chiar anumiti biomarkeri in sange si o posibila legatura genetica.

Un alt studiu de peste hotare a subliniat ca un marker genetic numit HLA-DR4 (antigenul leucocitar uman), care este adeseori intalnit in cazul pacientilor cu poliartrita reumatoida, a fost de asemenea prezent in cazul a 80% dintre pacientii cu boala parodontala.

Faptul ca exista o posibila relatie genetica intre cele doua nu este singura teorie emisa de oamenii de stiinta. Potrivit National Rheumatoid Arthritis Society, oamenii din Marea Britanie care sufera de boala parodontala au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta poliartrita reumatoida, in comparatie cu britanicii care nu au aceasta inflamatie a tesuturilor de sustinere a dintilor.

O teorie formulata de experti este ca bacteriile implicate in boala parodontala pot creste inflamatia din interiorul corpului, lucru care poate creste riscul de a dezvolta o afectiune autoimuna, asa cum este poliartrita reumatoida.

Ce poti face daca ai boala parodontala?

Multi oameni nu stiu ca sufera de aceasta inflamatie a tesuturilor de sustinere a dintilor, tocmai de aceea este important sa mergi la medicul dentist. Cu cat este detectata mai devreme boala parodontala, cu atat este mai usor de tratat. Verifica-ti gingiile cat mai des in oglinda, pentru ca acest lucru te va ajuta sa monitorizezi orice modificare aparuta in culoarea si textura gingiilor si apoi informeaza-ti medicul dentist.

In cazul celor cu poliartrita reumatoida, acesti pacienti au un risc crescut de a dezvolta boala parodontala, asa ca este posibil ca medicul dentist sa ii sfatuiasca sa vina mai des la cabinet, astfel incat problemele gingivale si dentare sa fie atent monitorizate.

Spune-i medicului dentist despre orice fel de modificare pe care ai observat-o in timpul periajului dintilor sau daca ai observat ca scuipi sange dupa ce ti-ai periat dintii.

Formele usoare ale bolii parodontale pot fi, de regula, tratate prin mentinerea unui nivel optim al igienei orale. Asta inseamna ca este absolut necesar sa iti speli dintii de doua ori pe zi, dimineata si seara, si sa cureti spatiile dintre dinti cu ata dentara o data pe zi - este de preferat seara.

Cand este cazul, medicul dentist iti va putea curata dintii temeinic si va indeparta tartrul (printr-un detartraj). De asemenea, dentistul iti va arata cum sa iti cureti dintii cat mai eficient, pentru ca aceasta masura te va ajuta sa previi depunerile de tartru in viitor.

Renunta la fumat

Fumatul, asa cum poate stii deja, agraveaza boala parodontala. Renuntand la acest obicei, iti vei imbunatati sanatatea dintilor si vei avea un prognostic mai bun in privinta poliartritei reumatoide.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "The Link Between Periodontitis and Rheumatoid Arthritis: A Periodontist’s Perspective", publicat in 2014, in Current oral health reports, autori: Jeffrey B. Payne, Lorne M. Golub, Geoffrey M. Thiele, Ted R. Mikuls.
  • Studiul "Human Leukocyte Antigen (HLA) DR4", publicat in 1987, in Journal of Periodontology, autori: Joseph Katz, Josef Goultschin, Rafael Benoliel, Chaim Brautban.
  • National Rheumatoid Arthritis Society - https://www.nras.org.uk/gum-disease

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0