Ce boală poate ascunde durerea cronică, generalizată

Fibromialgia este o suferință cronică, complexă, ce afectează în special femeile, mai ales pe cele cu vârste cuprinse între 30 și 60 ani. Este o afecțiune cu implicații sociale și familiale importante.

Suferi de dureri persistente de mult timp, însă niciun medic nu reușește să identifice cauza durerilor cronice pe care le resimți în tot corpul? Ei bine, ai putea să ai de-a face cu fibromialgie, o afecțiune care, până acum câțiva ani, nu era recunoscută ca fiind o boală fizică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fibromialgia este o afecțiune cronică, caracterizată de simptomele precum durerea generalizată, difuză, însoțită de sensibilitate în tot corpul. Fibromialgia nu are nimic în comun cu artrita inflamatorie sau degenerativă, cu toate că simptomele acestor afecțiuni pot fi asemănătoare.

Din fericire, fibromialgia nu cauzează daune permanente la nivelul țesuturilor organismului. Este însă extrem de important ca pacientul sa adopte un stil de viață cât mai activ, astfel încât să prevină slăbiciunea musculară, care ar putea agrava problema.

Simptomele fibromialgiei

Este caracterizată prin durere generalizată, cronică, “din cap până în picioare”. Durerea are caracter de arsură sau înțepătură, fiind mai intensă în zonele solicitate intens (gât, umeri, picioare).

Durerile sunt însoțite de oboseală permanentă, tulburări de somn sau senzație de somn neodihnitor. În consecință, scad puterea de concentrare și randamentul muncii. Pacienții cu fibromialgie asociază frecvent depresie sau anxietate.

Pacientul poate avea perioade în care simptomele par să se amelioreze, însă acestea sunt urmate întotdeauna de episoade în care afecțiunea se acutizează, iar simptomele sunt mai accentuate.

Mai rar, în fibromialgie pot apărea și urmatoarele simptome:

  • Dureri de cap
  • Probleme de circulatie – membre reci si amorțite
  • Irascibilitate
  • Nevoia accentuată de a urina, mai ales pe timpul nopții
  • Sindrom de colon iritabil

Citeste si Nu neglijați durerea! Ați putea avea fibromialgie!

Diagnosticarea fibromialgiei

Din păcate, fibromialgia este dificil de diagnosticat, simptomele sale putând fi confundate cu ușurință cu cele cauzate de o afecțiune autoimună precum artrita reumatoida, ori de o glandă tiroidă care funcționează mai lent, adică de hipotiroidism.

Mai mult decât atât, nu există analize și teste specifice care să permită diagnosticarea fibromialgiei, analizele pacienților care au această afecțiune ieșind bine.

Diagnosticul de fibromialgie este este unul de excludere, o varietate de alte afecțiuni pot prezenta un tablou clinic asemănător.

Dacă simptomele specifice fibromialgiei (durere generalizată, oboseală accentuată și tulburări cognitive) persistă mai mult de 3 luni, iar acestea nu au o altă cauză medicală, poate fi vorba despre fibromialgie.

Tratarea durerilor cronice cauzate de fibromialgie

Durerile cauzate de fibromialgie pot fi tratate prin medicamente, dar si prin remedii naturiste si alegeri ce tin de stilul de viata al pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicamentele calmante, antidepresivele si anticovulsivele sunt adesea recomandate de medic pentru ameliorarea durerilor cauzate de fibromialgie.

Kinetoterapia, adoptarea unui stil de viata sanatos, precum si consilierea psihologica joaca, de asemenea, roluri importante în calmarea durerilor specifice fibromialgiei.

Pacientul ar trebui sa respecte anumite reguli pentru a preveni declansarea sau agravarea simptomelor fibromialgiei:

  • Reducerea stresului
  • Odihna suficienta
  • Sportul
  • Mentinerea unui stil de viata santos – renuntarea la fumat, alcool, cofeina
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0