Ingrijirea animalelor de companie in anotimpul cald

In sezonul cald, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere daca suntem posesorii unui animal de companie.

 

La ce trebuie sa fim foarte atenti cand vine vorba de zilele cu temperaturi crescute si animalul nostru de companie?

• In primul rand, nu lasati animalutele in masina atunci cand parasiti masina chiar si pentru perioade scurte de timp. In interiorul masinii se poate face extrem de cald intr-un timp scurt si puteti expune animalutul unui risc mare, care adesea culmineaza cu soc termic si uneori cu decesul acestuia. Trebuie sa tinem cont ca toleranta la caldura a animalelor de companie e mult mai scazuta decat a omului. Catelul si pisica tolereaza mai bine temperaturile cu minus decat cele crescute, iar aparitia socului este frecventa atunci cand temperaturile de afara depasesc 35 de grade Celsius sau cand catelul / pisica este expus(a) direct razelor de soare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

• Cardiacii. La fel ca in situatia oamenilor suferinzi de o afectiune cardiaca, aceleasi precautii sunt indicate si in cazul animalutelor noastre de companie. Un cord slabit este mult mai solicitat in cazul disconfortului termic. Socul si moartea pot aparea rapid in cazul unui cardiac. Efortul cardiacilor in cazul temperaturilor crescute este mult mai mare.

Ei trebuie sa fie feriti de statul afara la orele de varf, de actiunea directa a razelor de soare, de suprafetele incinse, spatiile in care nu circula aerul, si trebuie feriti si de deshidratare. Atunci cand este cald, este esential sa ii asiguram animalutului nostru acces permanent la apa proaspata. Deshidratarea poate duce imediat si ireversibil la soc.

Daca animalutul cardiac mai este si supraponderal, asta complica mult mai mult ingrijirea lui pe perioadele calde. Deci kilogramele in plus sunt un factor agravant, si ingrijirea acestor animale trebuie sa fie facuta cu si mai multa atentie. Practic, in afara zilelor ploioase, cardiacii supraponderali au nevoie sa stea retrasi in locuri racoroase si chiar in prezenta aerului conditionat, acolo unde se este posibil. Aceeasi lucru este valabil si pentru animalutele cu afectiuni respiratorii cronice sau acute.

 

• Rasele brahicefalice. Sunt cateii cu modificari anatomice de la nivelul aparatului respirator, vizibil datorita fetei turtite. Acestea sunt Mops, Boston Terrier, Peckinez, Boxer, Bulldog, Shih Tzu. In cazul acestora, respiratia este mai dificila si zgomotoasa si, bineinteles, caldura le poate produce un stres mai mare in comparatie cu celelalte rase, din cauza efortului mai mare depus atunci cand le este cald.

Avand nari mai scurte si orificii mai mici, un val palatin cu falduri si chiar modificari traheale, cresterea temperaturii le poate produce cainilor din aceste rase un stres imediat. Pentru ca unii dintre ei sunt, deseori, si supraponderali, caldura le poate produce un mare disconfort. Asa ca proprietarii acestor rase ar trebui sa aiba o grija deosebita in sezonul cald.

Nu sunt genul de catei care pot merge la plaja fara sa li se asigure umbra si o sursa de apa, o zona unde sa se racoreasca, mai ales ca nu le face neaparat o mare placere sa inoate (un exemplu bun sunt buldogii). Acestora le putem pune mici piscine de plastic sau piscine gonflabile sub o umbreluta, umplute cu apa, unde se pot racori.

Blanita. In sezonul cald, rasele cu parul lung se tund, iar cateii care beneficiaza de o tunsoare isi imbunatatesc imediat starea de spirit. Simtindu-se mai usori si mai liberi, mai ales cei care sunt familiarizati cu tunsul, se bucura maxim sa scape de "cojocul de iarna".

Bineinteles, acest lucru le aduce si un confort termic atat de necesar. In ultimii ani, din cauza temperaturilor in crestere, chiar si cateii si pisicile din rase care nu se tund au beneficiat de acesta "operatiune", cu scopul obtinerii acestui confort, iar proprietarii au remarcat imediat o stare mai buna a acestora. Blanita se regenereaza, pilea se poate curata mai usor, iar daca frizerul este si talentat, putem vorbi si de o tunsoare in irendul rasei respective.

Cateii ciobanesti, de exemplu, primavara, dupa tuns, au sub blanita surprize neplacute cum ar fi: iritatii, escare, chiar rani si paraziti. Deci tunsul este o operatiune foarte necesara si binevenita. De mentionat, insa, ca dupa o tunsoare, aparitia arsurilor solare la nivelul pielii este frecventa cu tot cu consecintele acestora.

Asa ca aplicarea unor creme speciale cu factor de protectie speciale pentru catei este una dintre solutii in cazul celor ce iubesc soarele. O alta solutie ar fi sa nu ii expunem pe acesti catei la soare, pentru ca aceasta este cea mai buna preventie.

• Varsta. Puiutii si batraneii pot fi mai afectati de caldura si de deshidratare. Pentru aceste categorii de varsta, grija stapanului trebuie sa fie mai mare, deoarece la limitele de varsta corpul face fata mai greu temperaturilor mari.

Hidratarea permanenta si locurile care sa le asigure confort termic sunt esentiale. Aceste categorii de varsta pot insoti cu mai mare dificultate familia in zilele calduroase, decizie greu de luat mai ales in cazul puiutilor. Insa daca la plaja sau piscina se asigura locul necesar confortului acestuia, va puteti bucura de prezenta lor.

• As dori sa mai precizez ca asfaltul incins determina un mare disconfort la nivelul pernutelelor cateilor, uneori chiar dermatite. Este bine sa evitati sa ii plimbati pe asfaltul incins si, din acest considerent, sa limitati plimbarea in soare alaturi de patruped.

• In oricare dintre aceste cazuri, dupa expunerea la soare sau caldura, daca animalutul dvs. respira greu sau agitat, are o stare modificata, vomita, are diaree, nu se poate ridica desi incearca sau nu-si gaseste locul, luati legatura cu medicul veterinar. Asigurati-va ca are apa proaspata la dispozitie, il puteti uda usor sau ii puteti pune un prosop ud pe cap si pe spate. In cazul socului termic, interventia imediata a medicul creste sansele animalului dvs.

Va dorim o vara minunata alaturi de prietenul dvs. cel mai bun!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0