Ce poti face pentru a reduce riscul de a fi muscat de caini

In general, cainii sunt iubitori si au o atitudine protectoare fata de oameni. Insa in unele situatii, atunci cand sunt raniti, infometati, bolnavi sau speriati, cainii pot deveni agresivi. Exista insa cateva metode prin care poti reduce riscul de a fi muscat de un caine.

Statistic vorbind, copiii sunt cel mai adesea victimele muscaturilor de caine, de aceea trebuie sa ii protejam pe cei mici de cainii agresivi, dar si sa ii invatam cum sa relationeze cu animalele astfel incat sa evite muscatura de caine. In acest sens, e indicat sa ii invatam pe cei mici sa evite complet contactul cu un caine care latra sau care maraie atunci cand se apropie. Daca contactul nu poate fi evitat, copilul ar trebui sa fie invatat sa ceara ajutorul unui adult daca se simte amenintat de prezenta cainelui – frica nu este rusinoasa, mai ales daca este fondata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adultii nu sunt nici ei paziti in totalitate de muscatura de caine. Adesea acestia ajung la medic pentru tratarea leziunilor cauzate de un caine foarte violent, dar si pentru administrarea vaccinurilor necesare intr-o asemenea situatie: antirabicul si antitetanos.

Iata ce poti face pentru a reduce riscul de a fi muscat de un caine, fie el maidanez sau cu stapan:

  • Atunci cand intri in contact cu un caine nescunoscut, lasa-l pe el sa initieze contactul. Nu il mangaia inainte de a ii oferi prilejul sa te miroasa. Cainele poate interpreta in mod gresit atitudinea ta, mai ales daca a fost supus unor gesturi violente si este speriat.
  • Fii atent la ce transmite cainele. Daca te maraie sau te latra, nu te repezi sa il mangai, ci fii precaut si pastreaza distanta. Pe masura ce se va obisnui cu tine, poti incerca sa vorbesti cu el si sa ii arati bunele tale intentii.
  • Niciodata nu te apropia de un caine care mananca, doarme sau are pui. In aceste situatii, cainele va simti ca i se incalca terioriul si sunt sanse mari sa devina agresiv.
  • Nu incerca sa te apropii de un caine ranit pentru a il ingriji. Ia legatura cu un serviciu medical pentru animale in acest sens. Oricat de bune ar fi intentiile tale, cainele se va simti atacat, iar faptul ca este deja indurerat de ranile pe care le are il va determina sa te atace pentru a se proteja.
  • Nu lasa niciodata copiii mici nesupravegheati in compania unui caine.

 

 

  • Daca esti incoltit de un caine care doreste sa te atace, e foarte important sa nu fugi si sa nu tipi intrucat sunt sanse mari ca patrupetul sa te atace in acel moment. Ramai pe loc si evita contactul vizual cu cainele. In momentul in care simti ca acesta nu se mai uita la tine, te poti retrage usor, usor.
  • Daca esti atacat de un caine care reuseste sa te puna la pamant, adopta pozitia fetala si acopera-ti cu bratele si mainile capul si fata. Pastreaza-ti calmul, nu tipa si nu te agita pentru a nu provoca patrupedul.
  • Invata limbajul corporal care indica un caine tensionat, ce poate ataca din moment in moment: coada incorata, urechile lasate pe spate, intreg corpul tensionat, cascatul, holbatul, lingerea buzelor, maraitul, dezgolirea dintilor.
  • Atunci cand intri in contact cu un caine cu stapan, cere mai intai voie stapanului sa te apropii de patruped – acesta te va avertiza daca e cazul sa pastrezi distanta.
 
 

In cazul in care muscatura de caine nu a putut fi prevenita, asigura-te ca mergi la medic imediat. Daca ai fost muscat de un caine maidanez ori caruia nu i s-a facut vaccinul antirabic, medicul iti va administra acest vaccin tie. De asemenea, si vaccinul antitetanos este administrat dupa muscatura de caine.

Leziunea va fi ingrijita prin dezinfectare si prin aplicarea unor creme sau geluri care combat inflamatia si calmeaza durerea.

Iata ce trebuie facut pentru a ingriji corect o rană generata de mușcătura de câine pana ajungi la medic:

Indepărtați orice obiect din mușcătură, cum ar fi  fire de blana sau par,  praf, noroi, material textil
Spalati delicat  leziunea cu jet de apa rece si sapun
Puneți un prosop curat si apasati  rana pentru a opri sângerarea.
Încercați să mențineți zona rănită ridicată.
Aplicați o compresa cu alcool, apoi aplicati un bandaj steril pe rană
Aplicați unguent cu antibiotice  în fiecare zi pentru a preveni infecția.

Apelați la medic de urgenta dacă sângerarea nu se oprește după 15 minute de presiune.

Pe langa vaccinul antirabic este posibil sa vi se efcetueze si un vaccin împotriva tetanosului pentru a reduce posibilitatea infecției , în funcție de momentul în care ati primit ultima dată un rapel la vaccinul  antitetanos. 

După ce au fost mușcați, majoritatea persoanelor pot prezenta simptome în termen de 24 de ore până la 5 zile. Majoritatea rănilor se vindecă în decurs de 10 zile. Dar o infecție poate apărea chiar și cu un tratament corect. Așadar, asigurați-vă că verificați zilnic rana pentru semne de infecție

Majoritatea infecțiilor cu Capnocytophaga apar de obicei la mușcături de câine sau pisică. Amoxicilina și clavulanatul sunt o combinație de medicamente care extind spectrul antibiotic al penicilinei pentru a include bacterii rezistente în mod normal la antibiotice beta-lactamice. Amoxicilina și clavulanatul reprezintă o terapie de primă linie pentru tratamentul profilactic al mușcăturilor de câine, om și pisică. Mușcăturile de animale netratate pot duce uneori la sepsis. Sepsisul este o reacție severă la infecție și poate pune viața în pericol.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0