Ce pericole se ascund în salteaua de pat și cum le combați

Acarienii, transpirația și bacteriile sunt doar câteva elemente prezente în saltelele de pat pe care s-a dormit multă vreme. Ce poți face pentru a întreține salteaua și a te feri de probleme de sănătate?

Ai conduce o mașină care are 10.000 de km la bord fără să-i schimbi uleiul? Când vine vorba de saltea, probabil că ai înregistrat mii de ore de somn pe ea după 10 ani, perioadă în care s-au adunat în ea transpirație, salivă, piele moartă și multe altele. Însă toate acestea pot atrage oaspeți nedoriți - și probleme de sănătate - în dormitorul tău.

Acarieni

În fiecare zi eliminăm jumătate de miliard de celule de piele. De-a lungul timpului, acestea se instalează în crăpăturile și fisurile saltelei, transformându-se într-o sărbătoare pentru acarieni. Aceste organisme minuscule și excrementele lor pot cauza alergii sau chiar astm. Câți acarieni pot exista într-o saltea? Un studiu al Universității de Stat din Ohio estimează că 100.000 până la 10 milioane.

Păr de animale și căpușe

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Îți împarți patul cu animalele de companie? Mai mult de jumătate dintre proprietarii de câini și pisici fac acest lucru. Asta înseamnă să te trezești în pat cu părul animalelor și poate chiar cu purici sau căpușe, dacă acestea s-au jucat pe afară. Nu de multe ori, toate aceste elemente își croiesc drum până în saltea. E indicat să-ți speli și să-ți perii regulat animalele de companie și să le ștergi piciorușele înainte să ți se urce în pat, dacă vin de afară. 

Produse chimice dure

Nu este exclus să respiri vapori toxici în timpul somnului. Un studiu recent a descoperit că temperatura corporală (căldura degajată de corp) poate contribui la eliberarea compușilor organici volatili din saltea. Aceștia provin în principal din poliuretan pe bază de petrol și substanțe chimice cum ar fi formaldehida și ignifugele din saltea. Nivelurile nu sunt îngrijorătoare pentru adulți, dar ar putea ridica anumite probleme în ceea ce privește sănătatea copiilor. Cercetătorii nu au descoperit efecte negative clare asupra sănătății, dar este nevoie de mai multe studii pentru a fi siguri.

Fungi și bacterii

Un adult transpiră în medie 98 de litri de lichid pe an în propriul pat. Asta face ca salteaua să fie o casă caldă și umedă pentru fungi și bacterii, adică un mediu propice proliferării acestora. Teste recente de laborator realizate pe bucăți prelevate din saltelele mai vechi de 7 ani au găsit peste 16 milioane de unități de bacterii care formează colonii pe un centimetru pătrat. Printre altele, în salteaua ta se pot afla elemente precum mucegai și bacterii, inclusiv E. coli și Staphylococcus aureus.

Cum îți menții salteaua curată?

De două ori pe an, scoate salteaua de pe cadrul ei pentru o curățare minuțioasă. Mai întâi, folosește una dintre periile aspiratorului pentru a extrage pielea moartă, praful și murdăria adunate în saltea. Apoi, verifică dacă există pete și curăță-le. Un demachiant pe bază de enzime poate curăța multe lichide corporale. Sau pune 1 linguriță de detergent într-o cană cu apă caldă și masează ușor petele cu un burete abraziv bine stors. Ai grijă să nu uzi salteaua prea tare, pentru că prea multă umiditate poate favoriza apariția mucegaiului.

Murdăria provocată de tine sau de animalele de companie îți poate transforma salteaua într-un burete urât mirositor. Dacă e și cazul saltelei tale, presară deasupra o cutie cu bicarbonat de sodiu. Lasă pudra să absoarbă mirosurile timp de 24 de ore înainte de a o aspira. Pe cât posibil, pune salteaua lângă o fereastră, astfel încât lumina soarelui să contribuie la dezinfectarea acesteia.

O altă recomandare este să acoperi salteaua curățată cu un protector special de saltea, impermeabil și lavabil. Acesta poate ajuta la creșterea protecției saltelei împotriva petelor, murdăriei și acarienilor.

Când este timpul să spui la revedere saltelei și să îți iei una nouă? Saltelele de pat țin aproximativ 10 ani. Când salteaua arată mult mai rău decât atunci când ai cumpărat-o, dacă s-a deformat sau dacă te trezești dimineața cu dureri, înseamnă că e timpul să o schimbi. Alegerea unei saltele de bună calitate poate fi costisitoare și complicată, dar e vorba de o investiție pe termen lung. Cercetează tipurile de saltele online, înainte de a merge să le testezi în magazine, astfel încât să-ți faci o idee despre ce se potrivește cel mai bine stilului tău de somn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - What’s Lurking in Your Mattress?
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-dirty-mattress-hazards

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0