Ce beneficii iti aduc 10 minute de mers pe jos zilnic

Te plangi ca nu ai timp sa faci sport si ti-ai dori sa te bucuri totusi de beneficiile pe care sportul le are pentru sanatate? Nu ai nevoie decat de 10 minute de mers pe jos, in fiecare zi.

Poate fi vorba despre mersul pana la metrou ori poti cobori cu o statie mai devreme din autobuz pentru a face o plimbare de 10 minute – nu conteaza unde si cand, ci conteaza sa mergi pe jos in fiecare zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Beneficiile a 10 minute de mers pe jos

Iti mentii silueta – mersul pe jos pret de 10 minute zilnic reduce riscul de obezitate, dar si grasimea de pe abdomen. Totodata, si nivelul de colesterol din sange este echilibrat cu ajutorul mersului pe jos. O plimbare pe jos a carei durata atinge 10 minute arde 50 de calorii, ceea ce inseamna ca poti manca un desert light dupa masa de pranz daca faci apoi o plimbare rapida de 10 minute. Metabolismul este accelerat de mersul pe jos.

Mentin inima sanatoasa – cele 10 minute de mers pe jos in fiecare zi au o multime de beneficii pentru sanatatea inimii: scad tensiunea arteriala, regleaza colesterolul, dar si nivelul de zahar din sange.

Imbunatatesc capacitatea de funtionare a creierului – mersul pe jos imbunatateste concentrarea, dar si atentia, ceea ce inseamna ca dupa o plimbare de cel putin 10 minute pe jos vei avea mintea mai limpede, idei mai pune dar si putere de concentrare.

Iti imbunatatesc respiratia – 10 minute de mers pe jos imbunatatesc respiratia, stimuland oxigenarea corecta a intregului corp. De asemenea, si capacitatea pulmonara este marita de mersul pe jos zilnic.

Reduc durerea – durerile musculare, articulare si de tendoane apar atunci cand nu ne folosim muschii, articulatiile si tendoanele. Cu cat facem mai putina miscare, cu atat mai rigid devine corpul, ceea ce inseamna ca apar durerile. Mersul pe jos este indicat chiar si pentru persoanele obeze. Acest tip de miscare este foarte putin solicitant, insa pune corpul in miscare si mareste flexibilitatea, ceea ce inseamna ca durerile dispar.

Elimina stresul – 10 minute de mers pe jos cresc nivelul de endorfine eliberate in creier si ne ajuta sa eliminam stresul. Totodata, miscarea de orice fel reduce cantitatea de cortizol eliberata in organism. Cortizolul este hormonul eliberat de glandele suprarenale si poarta denumirea si de hormonul stresului.

Intaresc oasele – cele 10 minute de mers pe jos obliga corpul sa lucreze importiva gravitatiei, ceea ce inseamna ca oasele tale sunt intarite. Densitatea oaselor fiind mentinuta, riscul de osteoporoza este scazut. Persoanele in varsta ar trebui sa acorde o atentie sporita mersului pe jos.

 

 

Imbunatatesc starea de spirit – daca ai o stare proasta, esti indispusa ori chiar deprimata, 10 minute de mers pe jos iti vor imbunatati starea de spirit. Mersul pe jos stimuleaza eliberarea de endorfine in creier.

Avand in vedere numeroasele beneficii pe care banalul mers pe jos le are, este recomandat sa iti faci un obicei din a merge pe jos in fiecare zi. Pentru a te bucura de efecte si mai puternice, mareste numarul de minute treptat, pana cand ajungi la 40-60 de minute de mers pe jos.

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0