Adulții și vârstnicii care se simt încă tineri au o sănătate mai bună

Oamenii care se simt mai tineri au o mai bună funcționare cognitivă, un grad mai mic de inflamație în organism, un risc mai scăzut de spitalizare și chiar trăiesc mai mult.

Sunt persoane care, din diverse motive, se simt mai bătrâne decât sunt în realitate. În același timp, alți oameni se simt mai tineri decât le arată vârsta din buletin. Un studiu¹ publicat de American Psychological Association sugerează un potențial motiv pentru legătura dintre vârsta subiectivă și sănătate: a te simți mai tânăr ar putea ajuta la amortizarea efectelor dăunătoare ale stresului atât la adulții de vârsta a doua, cât și la cei trecuți de 65 de ani.

Persoanele care se simt mai tinere sunt mai sănătoase

În cadrul studiului, publicat în jurnalul Psychology and Aging, cercetătorii de la Centrul German de Gerontologie au analizat date adunate de-a lungul a trei ani de la 5.039 de participanți la German Aging Survey, un sondaj longitudinal al rezidenților din Germania cu vârste de peste 40 de ani. Sondajul a inclus întrebări cu privire la cantitatea de stres perceput în viața oamenilor și sănătatea lor funcțională: cât de mult au fost limitate în activitățile zilnice, cum ar fi mersul pe jos, îmbrăcatul și spălatul. Participanții și-au indicat, de asemenea, vârsta subiectivă, răspunzând la întrebarea „Câți ani simți că ai?”

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cercetătorii au descoperit, în medie, că participanții care au raportat mai mult stres în viața lor au înregistrat un declin mai accentuat al sănătății funcționale pe parcursul a trei ani și că legătura dintre stres și declinul sănătății funcționale a fost mai puternică pentru participanții care chiar erau mai în vârstă.

Cu toate acestea, vârsta subiectivă părea să ofere un fel de protecție acelor persoane care se simțeau mai tinere. Dintre persoanele care s-au simțit mai tinere decât vârsta lor cronologică, legătura dintre stres și scăderea sănătății funcționale a fost mai slabă. Acest efect protector a fost cel mai puternic în rândul celor mai vârstnici dintre participanți care, însă, se simțeau tineri.

DOC EXPERT INSIGHTS

Potrivit autorilor studiului, se știe că sănătatea funcțională slăbește odată cu înaintarea în vârstă, dar se știe, de asemenea, că aceste traiectorii funcționale asociate cu vârsta sunt extrem de variate. Ca urmare, unii oameni ajung la vârste înaintate și foarte înaintată având o stare generală de sănătate destul de bună sau chiar foarte bună, în timp ce alții se confruntă cu o scădere pronunțată a stării de sănătate, care ar putea duce chiar la necesitatea unei îngrijiri pe termen lung.

Descoperirile din studiul de față susțin rolul stresului ca factor de risc pentru declinul sănătății funcționale, în special în rândul persoanelor în vârstă, precum și rolul de susținere a sănătății și de reducere a stresului al unei vârste subiective mai tinere.

Rezultatele sugerează că intervențiile care încearcă să ajute oamenii să se simtă mai tineri ar putea reduce daunele cauzate de stres și ar putea îmbunătăți sănătatea în rândul adulților în vârstă. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili ce tip de intervenții ar funcționa cel mai bine. 

De exemplu, afirmă cercetătorii, campaniile concepute pentru a contracara discriminările pe motiv de vârstă și stereotipurile negative legate de vârstă și pentru a promova opinii pozitive asupra îmbătrânirii ar putea ajuta oamenii să se simtă mai tineri. În plus, intervențiile mai generale de reducere a stresului și instruirea oamenilor de către medici sau consilieri psihologici în gestionarea stresului ar putea preveni pierderea funcțională a sănătății în rândul adulților în vârstă.

În concluzie, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla diferența ideală între vârsta subiectivă și cea cronologică, deoarece dovezile științifice sugerează că este util să te simți mai tânăr până la un punct, dar că beneficiile scad pe măsură ce crește diferența dintre vârsta subiectivă și cea cronologică. A te simți mai tânăr într-o oarecare măsură ar putea fi excelent pentru a avea o stare de sănătate mai bună, în timp ce a te simți mult mai tânăr decât ești ar putea fi problematic din mai multe puncte de vedere. 

Cum să te simți mai tânăr și mai sănătos?

Iată ce poți face pentru a te simți mai tânăr și pentru ca acest aspect să se răsfrângă pozitiv asupra stării tale de sănătate fizică și psihică:

Continuă să te miști

Nu ai cum să te simți mai tânăr dacă nu ești o persoană activă. Nu trebuie să devii alpinist sau să alergi la maraton, însă diverse forme de activitate fizică regulată te ajută să te miști mai ușor, să ai un echilibru mai bun, să obosești mai greu și să te simți mai bine în pielea ta. În plus, te vei simți mai energic și vei avea o stare de spirit mai bună. Important e să faci un tip de mișcare potrivit pentru tine, care să îți placă, fie că e vorba de mers cu bicicleta, plimbări în parc, dans, grădinărit etc. Dacă asociezi mișcarea cu o alimentație sănătoasă, din care nu lipsesc acizii grași Omega 3, te poți bucura de o sănătate bună mai multă vreme.

Lasă deoaparte discursurile negative

Dacă îți spui tot timpul că ai îmbătrânit și îți analizezi zilnic fiecare rid în oglindă, nu faci decât să te simți demoralizat și poate chiar mai bătrân decât ești. În schimb, concentrează-te pe părțile pozitive: fii recunoscător că ești încă în viață, că ai oameni dragi în jur, că, în zilele noastre, multe dintre problemele de sănătate care apar pot fi rezolvate. Dacă ești nemulțumit de aspectul fizic, ia măsuri pentru a-l îmbunătăți, pe cât posibil, iar dacă ești nemulțumit de nivelul tău de cunoștințe teoretice sau practice, poți oricând să mai înveți câte ceva, mai ales că multe cursuri pot fi găsite gratuit, pe internet. Când te simți bine în pielea ta, te simți mai tânăr și mai energic.

În loc să subliniezi neajunsurile vârstei tale, gândește-te că există și multe părți bune: pe măsură ce îmbătrânești ai mai multă încredere în tine decât la tinerețe, știi să gestionezi mai bine conflictele, ai învățat din greșeli, te simți mai comfortabil cu propria persoană și te interesează mai puțin ce cred alții despre tine. 

Nu permite să ți se spună că ești prea bătrân pentru a face ce îți dorești

Poate cel mai important aspect, nu lăsa alte persoane să îți spună că ești prea bătrân pentru a face ceva. Dacă îți dorești să înveți să joci tenis la 60 de ani sau să începi să mergi la concerte la 65, este dreptul tău și nimeni nu trebuie să îți ia această bucurie. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Feeling younger as a stress buffer: Subjective age moderates the effect of perceived stress on change in functional health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33939449/
1. Studiul „Feeling younger as a stress buffer: Subjective age moderates the effect of perceived stress on change in functional health”, apărute în Psychology and Aging (2021). DOI: 10.1037/pag0000608, autori: Markus Wettstein, Svenja M. Spuling , Anja Cengia, Sonja Nowossadeck
Prevention - How to Feel Younger at Any Age 
https://www.prevention.com/health/a31228958/how-to-feel-younger/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0