Leucemia limfocitara cronica: cauze, simptome & tratament

Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă leucemie la adulți. În acest artciol, ți-am pregătit informații despre cauzele bolii, simptome și opțiunile de tratament.

Leucemia limfocitară cronică este un tip de cancer care debutează la nivelul celulelor albe din țesuturile măduvei osoase. Celulele cancerigene care apar și se multiplică în măduva osoasă călătoresc apoi către sânge. 

Denumirea de leucemie cronică este dată de faptul că, spre deosebire de alte tipuri de leucemie, cea limfocitară cronică evoluează mai încet. În general, leucemia limfocitară cronică afectează persoanele mai în vârstă. Semnele de leucemie limfocitară cronice includ ganglionii limfatici umflați și senzația de oboseală, iar anumiți factori influențează opțiunile de tratament și șansa de recuperare a pacientului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este leucemia limfocitară cronică?

Leucemia limfocitară cronică este un tip de cancer care începe în celulele care devin anumite celule albe din sânge (numite limfocite ) din măduva osoasă. Celulele canceroase apar în măduva osoasă, dar apoi ajung în sânge. Celulele leucemice se acumulează adesea lent. Mulți oameni nu au niciun simptom timp de cel puțin câțiva ani, dar, în timp, celulele cresc și se răspândesc în alte părți ale corpului, inclusiv în ganglionii limfatici, ficat și splină.

Medicii sunt de acord că par să existe două tipuri diferite de leucemie limfocitară cronică: un tip care se dezvoltă foarte lent, deci poate dura mult timp până când pacientul are nevoie de tratament și un tip care se dezvoltă mai repede și este mai grav.

Celulele leucemice din aceste două tipuri de cancer arată la fel, dar testele de laborator pot face diferența între ele. Testele caută proteine numite ZAP-70 și CD38. Dacă celulele leucemice au cantități mici din aceste proteine, leucemia tinde să se dezvolte mai lent, iar pacientul să aibă un prognostic mai bun.

Cauze leucemie limfocitară cronică

Medicii nu au reușit să identifice cu exactitate cauza leucemiei limfocitare. Aceștia au descoperit însă că în organism are loc un proces care determină apariția unei mutații a ADN-ului celulelor care produc sângele. Această mutație declanșează procesul anormal de limfocite ineficiente. Aceste limfocite nu numai că sunt ineficiente, însă se multiplică în mod haotic și nu mor, așa cum fac limfocitele sănătoase, ci se acumulează la nivelul unor organe sau în sânge, cauzând complicații.

Încă se fac studii pentru detectarea mecanismului care cauzează instalarea leucemiei limfocitare cronice.

Factori de risc leucemie limfocitară cronică

Există anumiți factori care predispun la instalarea acestei afecțiuni:

Vârsta

Acest tip de leucemie apare, în general, la persoanele de peste 70 de ani.

Genul

Leucemia limfocitară cronică este puțin mai frecventă la bărbați decât la femei, dar motivele nu sunt cunoscute.

Istoric familial

Persoanele cu rude care au leucemie limfocitară cronică sau alt tip de cancer la nivelul măduvei osoase, prezintă risc crescut să dezvolte, la rândul lor, o asemenea afecțiune.

Expunerea la anumite substanțe chimice

Anumite erbicide și insecticide sunt asociate cu risc crescut de leucemie limfocitară cronică.

Simptome leucemie limfocitară cronică

De multe ori, boala nu se manifestă în stadiu incipient, pacientul neavând idee că suferă de această afecțiune. Pe măsură ce boala evoluează, apar simptome precum:

  • Inflamarea ganglionilor limfatici
  • Febra
  • Oboseala
  • Durerea în partea de sus a abdomenului, cauzată de splina mărită
  • Transpirațiile abundente pe timpul nopții
  • Scăderea în greutate
  • Infecțiile frecvente

Diagnosticare leucemie limfocitară cronică

Analizele de sânge sunt cele care pot depista leucemia limfocitară cronică. Biopsia măduvei osoase sau testele imagistice precum CT sau RMN sunt, de asemenea, folosite uneori de medici pentru stabilirea diagnosticului de leucemie limfocitară cronică.
După stabilirea diagnosticului, urmează stadializarea. Medicul va determina stadiul în care se află leucemia – incipient, intermediar sau avansat – și, în funcție de acesta, va stabili un tratament.

Stadii leucemie limfocitară cronică

„Stadializarea” este abordarea pe care o folosesc medicii pentru a stabili cât de avansat este cancerul unei persoane și constă în atribuirea unei categorii pe baza examenului fizic și a rezultatelor analizelor de sânge. Următoarele etape sunt utilizate pentru leucemia limfocitară cronică:

Etapa 0

În stadiul 0, există prea multe limfocite în sânge, dar nu există alte semne sau simptome de leucemie. Leucemia limfocitară cronică în stadiul 0 este cu creștere lentă.

Etapa I

În stadiul I de leucemie limfocitară cronică, există prea multe limfocite în sânge, iar ganglionii limfatici sunt mai mari decât în mod normal.

Etapa II

În stadiul II, există prea multe limfocite în sânge, ficatul sau splina sunt mai mari decât în mod normal, iar ganglionii limfatici pot fi, de asemenea, mai mari decât în mod normal.

Etapa III

În leucemia limfocitară cronică în stadiul III există prea multe limfocite în sânge și prea puține celule roșii din sânge. Ganglionii limfatici, ficatul sau splina pot fi mai mari decât în mod normal.

Etapa IV

În stadiul IV al bolii, există prea multe limfocite în sânge și prea puține trombocite . Ganglionii limfatici, ficatul sau splina pot fi mai mari decât în mod normal sau pot exista prea puține celule roșii din sânge.

Tratament leucemie limfocitară cronică

Opțiunile în ceea ce privește tratamentul pentru leucemia limfocitară cronică depind de stadiul în care se află boala, de starea generală a pacientului, precum și de simptomele manifestate ale afecțiunii.

În stadii incipiente, leucemia limfocitară cronică nu este tratată, pentru că studiile au confirmat faptul că tratamentul administrat în faza incipientă nu are niciun impact asupra sănătății pacientului. Medicii vor ține însă pacientul sub observație și vor administra tratamentul imediat ce leucemia limfocitară cronică ajunge în faza intermediară.

Chimioterapia, tratamentul medicamentos, imunoterapia și transplantul de măduvă osoasă sunt metode de tratament folosite în caz de leucemie limfocitară cronică. Aceste tratamente pot fi folosite fie ca atare, fie asociate, deci în paralel.

Tratament pentru leucemia limfocitară cronică asimptomatică

Dacă pacientul diagnosticat nu are simptome, cel mai probabil medicul nu va începe tratamentul imediat, ci îl va monitoriza în mod regulat cu analize de sânge și un examen fizic, o dată la trei luni.

Tratament pentru leucemia limfocitară cronică progresivă

Tratamentul leucemiei limfocitare cronice simptomatică sau progresivă poate include aşteptare atentă, terapie țintită cu oricare dintre următoarele medicamente: ibrutinib cu sau fără rituximab sau obinutuzumab, venetoclax cu sau fără rituximab sau obinutuzumab, acalabrutinib cu sau fără rituximab sau obinutuzumab, chimioterapie și rituximab, dar și imunoterapie (lenalidomidă) cu sau fără rituximab.

Toate aceste tratamente pot fi utilizate pentru pacienții care sunt tratați pentru prima dată și pentru cei care au fost tratați anterior. Deoarece aceste tratamente nu au fost comparate în studii, nu este posibil să se știe clar dacă un tratament este mai bun decât altul. Alegerea tratamentului se face pe baza rezultatelor testelor, a vârstei pacientului și a stării generale de sănătate și a dorinței de a minimiza efectele secundare pe termen scurt și lung .

Tratamentul leucemiei limfocitare cronice refractare sau recurente

Tratamentul leucemiei limfocitare cronice recurente sau refractare (LLC) poate include terapii și studii clinice. Se poate indica terapie țintită singură sau cu oricare dintre următoarele medicamente:

  • Ibrutinib cu sau fără rituximab sau obinutuzumab;
  • Venetoclax cu sau fără rituximab sau obinutuzumab;
  • Idelalisib cu rituximab sau ofatumumab;
  • Acalabrutinib cu sau fără rituximab sau obinutuzumab;
  • Duvelisib;
  • Chimioterapia și rituximab.

De asemenea, tratamentul poate include imunoterapie (lenalidomidă) cu sau fără rituximab, transplant de măduvă osoasă sau de celule stem din sângele periferic, radioterapie ca tratament paliativ pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Prognosticul pacientului cu leucemie limfocitară cronică

În afară de stadiul bolii, există și alți factori care ajută la prezicerea prognosticului unui pacient cu leucemie limfocitară cronică, care sunt adesea luați în considerare atunci când se analizează posibilele opțiuni de tratament.

Factori de prognostic nefavorabil

  • Model difuz de implicare a măduvei osoase (înlocuirea mai răspândită a măduvei normale cu leucemie);
  • Vârsta înaintată a pacientului;
  • Deleții ale unor părți ale cromozomilor 17 sau 11;
  • Trisomia 12 în celulele leucemice;
  • Niveluri ridicate în sânge ale anumitor substanțe, cum ar fi beta-2-microglobulina;
  • Timpul de dublare a limfocitelor (timpul necesar pentru ca numărul de limfocite să se dubleze) mai puțin de 1 an;
  • Creșterea fracției de prolimfocite (o formă timpurie a limfocitelor) în sânge;
  • Proporție mare de celule leucemice care conțin ZAP-70 (20% sau mai mult) sau CD38 (30% sau mai mult);
  • Celule leucemice cu gena nemodificată (nemutată) pentru regiunea variabilă a lanțului greu al imunoglobulinei (IGHV);
  • Celulele leucemice nu au gena TP53.

Factori de prognostic favorabil

  • Model nedifuz (nodular sau interstițial) de implicare a măduvei osoase;
  • Ștergerea unei părți a cromozomului 13 (fără alte anomalii cromozomiale);
  • Proporție scăzută de celule leucemice care conțin ZAP-70 (mai puțin de 20%) sau CD38 (mai puțin de 30%);
  • Celule leucemice cu o genă mutantă pentru IGHV.

Tratamentul leucemiei limfocitare cronice nu este de așteptat să vindece boala, ceea ce înseamnă că, chiar dacă nu mai există semne de leucemie după tratament (cunoscută ca remisie completă), este probabil ca leucemia să revină la un moment dat. Tratamentul suplimentar va depinde de ce tratamente a făcut pacientul anterior, de cât timp a trecut de la ultimul tratament și de starea lui generală de sănătate.

Se poate preveni leucemia limfocitară cronică?

Majoritatea pacienților cu leucemie limfocitară cronică nu au factori de risc cunoscuți, deci este greu de spus cum anume s-ar putea preveni boala. Totuși, având în vedere că printre factorii de risc se numără și expunerea la anumite substanțe, riscul de boală ar putea fi redus prin evitarea fumatului și a expunerii la pesticide și alte chimicale industriale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Chronic Lymphocytic Leukemia (CLL)
https://www.cancer.org/cancer/chronic-lymphocytic-leukemia.html
UpToDate - Patient education: Chronic lymphocytic leukemia (CLL) in adults (Beyond the Basics)
https://www.uptodate.com/contents/chronic-lymphocytic-leukemia-cll-in-adults-beyond-the-basics


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0