Interpretarea analizelor in hepatita C

Hepatita C este una dintre afectiunile “mute”, care prezinta simptome  abia cand se afla in stadiu avansat, iar ficatul a avut deja de suferit de pe urma virusului hepatitei C.

Multi dintre pacientii care sufera de hepatita C nu au habar ca sunt purtatorii virusului hepatic C, de aceea este foarte important ca persoanele care prezinta risc crescut de hepatita sa isi faca testul pentru depistarea acestei afectiuni hepatice.

Interpretare analize hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testele care depisteaza VHC (virusului hepatitei C) sunt fie serologice, pentru depistarea anticorpilor, fie moleculare, pentru depistarea particulelor virale.

 

Iata cum se interpreteaza testele pentru VHC:

Anticorpi VHC nonreactivi: nu exista anticorpi VHC prezenti in sange. In cazul in care rezultatul acestei analize este negativ, nu mai sunt necesare alte teste.

Anticorpi VHC reactivi: infectie VHC probabila. Daca acesta este rezultatul testului, analiza este repetata pentru confirmate. Este recomndat un test ARN viral pentru hepatita C.

Anticorpi VHC reactivi, ARN VHC detectat: infectie cu VHC curenta. In aceasta situatie, este necesara stabilirea unui tratament.

Anticorpi VHC reactivi, ARN VHC nedetectat: nu exista infectie VHC. De regula, nu sunt necesare alte teste.

Despre virusul hepatitei C

Virusul hepatitei C este un virul hepatotropic, care cauzeaza de cele mai multe ori afectiune cronica a ficatului. Acest virus a infectat aproximativ 3% din populatia lumii si este transmis, in general, prin contact direct cu sangele infectat. Cele mai comune metode de transmitere sunt: folosirea seringilor la comun in timpul injectarii drogurilor, transfuzii, injectii sau proceduri medicale facute cu echipament nesterilizat.

VHC cauzeaza hepatita C acuta, care insa de cele mai multe ori, adica in aproximativ 80% dintre cazuri, evolueaza in hepatita C cronica.

 
 

Persoanele infectate cu VHC prezinta risc crescut de afectiune cronica a ficatului, de ciroza, precum si de carcinom hepatocelular primar.

Statistic vorbind, in jur de 27% dintre cazurile de ciroza sunt cauzate de infectia prelungita cu virusul hepatitei C. De asemenea, aproximativ 25% dintre cazurile de cancer la ficat sunt cauzate de hepatita C cronica.

Specialistii recomanda testarea pentru depistarea hepatitei C, in special in cazul persoanelor care prezinta risc crescut de infectie.

Risc crescut prezinta: cadrele medicale, consumatorii de droguri, persoanele care au facut transfuzii inainte de 1990 precum si copiii nascuti de mame infectate cu acest virus.

Hepatita C progreseaza si se transforma din hepatita acuta in hepatita cronica la 6 luni de la infectare. Riscul de instalare a hepatitei C cronica este influentat de diversi factori precum:

  • Varsta pacientului in momentul infectiei (cei care au peste 25 de ani sunt mai predispusi sa dezvolte hepatita C cronica)
  • Sexul (barbatii au mai multe sanse sa dezvolte forma cronica a bolii hepatice)
  • Coinfectia cu HIV sau cu virusul hepatitei B
  • Consumul excesiv/ regulat de alcool
  • Alte afectiuni asociate precum: cancerul, rezistenta la insulina, steatoza hepatica non-alcoolica sau obezitate

Din fericire, metodele de tratament au evoluat considerabil in ultimii ani, iar hepatita de tip C a devenit vindecabila. Rolul tratamentului in infectia acuta este de a elimina virusul si de a impiedica aparitia hepatitei C cronice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0