Factorii de risc pentru infertilitatea la femei

Uneori, exista o combinatie de factori care ar putea duce la infertilitate. Chiar daca unii factori de risc ti se par lipsiti de importanta, nu neglija niciun aspect si mergi la medic pentru un diagnostic corect daca iti doresti sa ramai insarcinata cat mai curand.

Exista diversi factori de risc care pot sa joace un rol urias cand vine vorba de fertilitatea ta, spun expertii in infertilitate. Fie ca incerci sa concepi acum un copil, fie ca vrei sa ai grija de sanatatea ta si sa iti protejezi, pe cat posibil, organismul, este important sa cunosti cat mai multi dintre potentialii factori de risc din viata ta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De exemplu, exista numerosi factori externi, alegeri legate de stilul tau de viata si cauze ce tin de mediul inconjurator care pot fi atribuite unui diagnostic de infertilitate, asa ca daca identifici factorii de risc si daca ii ai in vedere cat mai devreme, in acest mod iti poti imbunatati sansele de a obtine o sarcina pe care o vei duce la capat.

Factorii de risc in cazul femeilor

Anumiti factori iti pot influenta sansele de a deveni mama si iti pot da un risc mai mare de infertilitate. Acesti factori pot fi:

Varsta - calitatea si cantitatea ovulelor unei femei incep sa intre in declin, odata cu inaintarea in varsta. La 35 de ani, pierderea foliculilor se accelereaza, rezultatul fiind un numar din ce in ce mai mic de ovule, care au o calitate din ce in ce mai slaba. Din aceasta cauza, conceptia este un proces mai dificil (este ingreunata) si creste riscul de avort spontan.

Fumatul - Pe langa faptul ca iti deterioreaza cervixul (colul uterin) si trompele uterine, fumatul iti creste riscul de avort spontan si de a avea o sarcina ectopica (numita si sarcina extrauterina). Totodata, se crede ca fumatul iti "imbatraneste" ovarele si iti scade prematur rezerva de ovule. Renunta la fumat inainte de a incepe tratamentul pentru fertilitate, spun specialistii.

Greutatea corpului - Faptul ca femeia este supraponderala sau subponderala (are o greutate semnificativ mai mica) poate afecta ovulatia normala. Daca ajungi la un indice de masa corporala (IMC) considerat sanatos, acesta iti poate creste frecventa ovulatiei si sansa de a obtine o sarcina.

Istoricul medical in ce priveste viata sexuala - Infectiile sau bolile cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi clamidioza (infectia cu Chlamydia) si gonoreea pot sa iti deterioreze trompele uterine. Faptul ca ai facut sau faci sex neprotejat cu parteneri multipli iti creste riscul de a lua o infectie cu transmitere sexuala, care poate cauza, mai tarziu, probleme in ceea ce priveste fertilitatea.

Alcoolul - Incearca sa consumi alcool in cantitati moderate sau incearca sa nu consumi mai mult de o bautura alcoolica pe zi, pentru ca iti influenteaza fertilitatea.

Sedentarismul - Faptul ca pacienta nu face suficienta miscare (nu face exercitii fizice) contribuie la obezitate, care creste riscul de infertilitate. In cazuri mai rare, exercitiile fizice frecvente, prea solicitante sau prea intense pot afecta tiparul de ovulatie al unei femei, iar acest lucru poate duce la lipsa menstruatiei.

Endometrioza - Femeile cu aceasta boala au tesut endometrial (celule endometriale) care se dezvolta in afara uterului. Chiar daca uneori este asimptomatica, aceasta boala poate cauza menstruatii dureroase si abundente, cat si durere in timpul actului sexual. Endometrioza, fie ca este insotita sau nu de simptome, poate cauza infertilitate.

Factori de risc pentru sanatatea generala a femeii

Urmatorii factori de risc sunt cei care iti pot afecta capacitatea de a avea ovulatie, de a concepe un copil sau de a duce o sarcina la termen:

- grasimea corporala prezenta in exces sau intr-o cantitate foarte mica poate afecta ovulatia si fertilitatea

- bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertiroidismul sau hipotiroidismul, lupusul, artrita, hipertensiunea arteriala ori astmul; din aceste motive, este bine sa ii spui medicului tau despre medicamentele prescrise pentru boala cronica de care suferi, pe care le iei in prezent;

- testele Babes Papanicolau cu rezultate anormale, care ar putea rezulta in urma unui tratament precum biopsia conica (conizatia) sau crioterapia (la nivelul colului uterin)

- dezechilibrele hormonale - menstruatiile care depasesc 6 zile, ciclurile menstruale mai scurte de 24 de zile sau care apar la distanta mai mare de 35 de zile; ciclurile menstruale neregulate, imprevizibile, menstruatiile foarte abundente, parul facial in exces sau acneea care apare pe fata, pe piept ori abdomen;

- multiplele pierderi de sarcina - doua sau mai multe sarcini pierdute de-a lungul vietii

- factorii de mediu - fumatul sau consumul de alcool, expunerea la anumite substante ori toxine la locul de munca, etc.

Important!

Diagnosticul clinic de infertilitate este definit ca fiind incapacitatea de a concepe un copil intr-un interval de 12 luni, arata studiile. Varsta si factorii genetici sunt factori nemodificabili, insa medicul tau te poate sfatui in privinta schimbarilor pe care le poti face in stilul de viata, pentru a-ti spori sansele de a ramane insarcinata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • RESOLVE: The National Infertility Association Since - https://resolve.org/infertility-101/what-is-infertility/risk-factors/
  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16063-infertility-risk-factors
  • University of Southern California - USC Fertility - https://uscfertility.org/causes-infertility/infertility-risk-factors-women/
  • Studiul "Modifiable Risk Factors and Infertility: What Are the Connections? ", publicat in American Journal of Lifestyle Medicine (2016), autori Brooke V. Rossi, Mary Abusief, Stacey A. Missmer.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0