Ce tratamente sunt folosite pentru infertilitate, la femei si la barbati

Daca ai probleme de fertilitate, tratamentul pe care ti-l ofera medicul specialist va depinde de ce anume cauzeaza problema ta si de ce tratamente sunt disponibile la clinica la care mergi impreuna cu partenerul tau.

Exista 3 tipuri principale de tratamente pentru fertilitate, potrivit expertilor de peste hotare:

1. medicamente

2. interventii chirurgicale

3. reproducere asistata - sunt incluse aici si inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro (FIV).

 

Tratamentul ales de cuplu va depinde de multi factori, inclusiv de varsta persoanei care doreste sa conceapa copilul, de cati ani dureaza infertilitatea, de preferintele personale si de starea generala de sanatate a femeii sau a barbatului.

Frecventa actului sexual este importanta

Cuplurile vor fi sfatuite sa faca sex mai des in preajma ovulatiei. Spermatozoizii pot supravietui in interiorul femeii pana la 5 zile, in timp ce un ovul poate fi fecundat pana la cel mult 1 zi dupa ovulatie. In teorie, este posibil ca un cuplu sa conceapa un copil in oricare dintre aceste 6 zile care exista inaintea si in timpul ovulatiei.

Tratamente pentru barbatii cu infertilitate

Tratamentul va depinde de cauza infertilitatii, care de multe ori nu este o cauza usor de detectat.

Pentru disfunctia erectila sau ejacularea prematura, medicul poate recomanda fie medicamente, fie unele abordari comportamentale. Uneori, ambele metode ar putea ajuta la imbunatatirea fertilitatii.

Daca este vorba de varicocel, indepartarea pe cale chirurgicala a venei varicoase din scrotul pacientului poate sa ajute.

In cazul in care exista un blocaj in canalul ejaculator, perma poate fi extrasa direct din testiculele pacientului si poate fi apoi injectata intr-un ovul, in laborator.

Daca barbatul sufera de ejaculare retrograda (numita si ejaculare "uscata"), sperma poate fi luata direct, printr-o anumita procedura, si injectata apoi in ovul, in laborator.

Daca exista un blocaj epididimal, acesta poate fi reparat pe cale chirurgicala. Epididimul este o structura ce exista in testicule, care ajuta la stocarea si transportarea spermei. Daca epididimul este blocat, sperma nu poate fi ejaculata in mod corespunzator.

Tratamente pentru femeile cu infertilitate

Medicamentele pentru fertilitate ar putea fi prescrise pacientelor, pentru a regla sau pentru a induce ovulatia. Aceste medicamente includ: clomifen, metformina, gonadotropina umana menopauzala (hMG), hormonul de stimulare foliculara, gonadotropina corionica umana (HCG), analog al hormonului de eliberare a gonadotropinei (Gn-RH), bromocriptina.

Femeilor cu infertilitate inexplicabila (acolo unde cauza problemei nu este cunoscuta) nu ar trebui sa li se administreze medicamente care stimuleaza ovarele (cele pentru stimularea ovariana), pentru ca se crede ca acestea sunt un tratament ineficient pentru acestea.

Interventii chirurgicale pentru femeile care sufera de infertilitate

 
 

Daca trompele uterine sunt blocate sau prezinta tesut cicatricial, repararea pe cale chirurgicala poate ajuta, in sensul ca ovulelor le va fi mai usor sa treaca prin trompele uterine.

Daca pacienta sufera de endometrioza, boala poate fi tratata cu ajutorul chirurgiei laparoscopice (care este o procedura minim-invaziva). O mica incizie este facuta in abdomen, iar un tub subtire si flexibil, cu o sursa de lumina la capat (numit laparoscop), este introdus prin acea incizie. Medicul chirurg poate sa indeparteze tesutul cicatricial care s-a format si implantele, iar aceasta procedura poate reduce durerea si poate ajuta fertilitatea sa revina la normal.

Reproducere asistata - tratamente utile

Urmatoarele metode sunt in prezent disponibile pentru reproducerea asistata:

Inseminarea intrauterina

La momentul ovulatiei, un cateter subtire este introdus prin cervix (colul uterin) in uter, pentru a introduce o mostra de sperma direct in uterul femeii. Sperma este combinata cu un lichid si, astfel, cele mai bune specimene de spermatozoizi sunt selectate. Femeii i se poate da o doza mica de hormoni pentru stimularea ovariana.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Spermatozoizii sunt asezati impreuna cu ovulele nefecundate intr-un vas special, in laborator, acolo unde fecundarea poate sa aiba loc. Embrionul este apoi introdus in uterul femeii, pentru a incepe astfel sarcina. Uneori, embrionii sunt congelati, pentru a fi folositi pe viitor.

Injectie intracitoplasmatica cu sperma (ICSI)

Un singur spermatozoid este injectat intr-un ovul pentru a se obtine fecundarea acestuia, in timpul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV). Probabilitatea fecundarii si obtinerii unei sarcini se imbunatateste semnificativ in cazul barbatilor cu o concentratie mica de spermatozoizi.

Donarea de sperma sau de ovule

Daca este necesar, un cuplu poate sa primeasca spermatozoizi sau ovule de la anumiti donatori. Tratamentul pentru fertilitate cu ovule de la donator este, de obicei, realizat prin fertilizarea in vitro.

Eclozarea asistata

Embriologul faca o mica gaura in membrana exterioara a embrionului. Aceasta "deschizatura" imbunatateste capacitatea embrionului de a se implanta in membrana uterina. Aceasta procedura imbunatateste sansele ca embrionul sa se implanteze sau sa se ataseze de peretii uterului. Metoda poate fi folosita daca fertilizarea in vitro nu a fost eficienta sau daca femeia are o varsta mai inaintata.

 

Stimularea pe cale electrica sau prin vibratii, pentru a se obtine ejacularea

Ejacularea este obtinuta printr-o stimulare. Aceasta metoda poate sa ajute barbatii care nu pot ejacula pe cale normala, de exemplu, din cauza unei leziuni la maduva spinarii.

Colectarea spermei (aspiratia) pe cale chirurgicala

Sperma este colectata dintr-o parte a tractului reproducator al barbatului, cum ar fi testiculele, epididimul ori canalul deferent.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/treatment/
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/new-nice-guidelines-for-nhs-fertility-treatment/

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0