Analize pentru diagnosticarea infertilitatii la femei

Infertilitatea reprezinta incapacitatea de a obtine o sarcina (de a concepe un copil). Ea este, in mod normal, diagnosticata dupa ce un cuplu a incercat sa obtina, fara succes, o sarcina pe o perioada de 12 luni.

Totodata, infertilitatea poate fi diagnosticata atunci cand o femeie a reusit sa ramana totusi insarcinata, insa nu a putut sa duca sarcina la termen (a avut un avort spontan).

Fertilitatea depinde de gasirea momentului perfect pentru ca obtinerea sarcinii sa aiba succes, insa depinde si de interactiunea multor factori. Hormonii produsi de glande, inclusiv de hipotalamus, glanda pituitara si de glanda tiroida, precum si ovarele femeii si testiculele barbatului joaca un rol important in controlarea si sustinerea reproducerii. Exista mai multe analize si teste care pot fi folosite pentru diagnosticarea infertilitatii la femei. In functie de caz, medicul specialist poate recomanda si alte analize pentru a pune diagnosticul, pe langa cele enumerate mai jos.

 

Testele de sange

O mostra din sangele pacientei poate fi testata pentru valorile hormonului progesteron, pentru a se verifica momentul cand aceasta este la ovulatie. Momentul testului este ales in functie de cat de regulate sunt menstruatiile femeii.

Daca pacienta are menstruatii neregulate, in acest caz i se va recomanda un test pentru a se masura nivelul hormonilor numiti gonadotropine, care stimuleaza ovarele pentru a produce ovule.

Testul pentru depistarea infectiei cu Chlamydia

Clamidioza este o boala cu transmitere sexuala care poate afecta fertilitatea femeii. Un tampon special, similar cu betisoarele de urechi, dar mai mic si moale, este folosit pentru a se preleva celule de pe cervixul pacientei (colul uterin), pentru a fi testate pentru bacteria Chlamydia trachomatis. Ca alternativa, poate fi folosita analiza urinei. Pacientei ii vor fi prescrise antibiotice daca se dovedeste prezenta bacteriei Chlamydia trachomatis.

Ecografia (ultrasonografia)

Un examen ecografic poate fi folosit pentru a verifica starea ovarelor, uterului si a trompelor uterine. Anumite boli care pot afecta uterul, cum ar fi endometrioza sau fibroamele uterine, pot impiedica sarcina, de aceea ele trebuie depistate la timp.

O ecografie pelvina poate fi folosita si pentru ca medicul sa vada starea trompelor uterine (care leaga ovarele de uter). Medicul cauta semne care sa indice daca trompele uterine sunt blocate, lucru care poate impiedica ovulul sa circule prin ele si sa ajunga astfel in uter.

Daca ecografia sugereaza un posibil blocaj, medicul tau te va indruma catre un alt specialist, pentru a discuta despre urmatoarele controale, cum ar fi o laparoscopie.

In timpul unei ecografii transvaginale, un mic transductor (o sonda ecografica) este introdus in vaginul pacientei. Aceasta metoda poate fi folosita pentru a verifica starea uterului si a ovarelor si pentru a se descoperi eventualele blocaje din trompele uterine.

Histerosalpingo Contrast Sonografia (HyCoSy) este un tip special de ecografie, folosita uneori pentru a verifica starea trompelor uterine. O cantitate mica de lichid este injectat in uterul pacientei, printr-un tub introdus in cervix (colul uterin). Ecografia este folosita pentru a se vedea lichidul, pe masura ce acesta trece prin trompele uterine, pentru a verifica orice fel de blocaje sau anomalii. Daca metoda sugereaza un posibil blocaj, medicul tau iti va recomanda un specialist, pentru a discuta alte proceduri pe care trebuie sa le faci, cum ar fi o laparoscopie.

Examenul radiologic

O histerosalpingografie este un examen radiologic (cu radiatii X) al uterului si al trompelor uterine, dupa ce o substanta speciala a fost injectata local. Metoda poate fi folosita pentru a se detecta blocajele din trompele uterine ale pacientei, lucru care poate sa impiedice ovulul sa circule pe aceste trompe si sa ajunga in uter.

Laparoscopia

Aceasta procedura implica o mica incizie in abdomenul pacientei, astfel incat un tub subtire dotat cu o camera de filmat la capat (un laparoscop) sa poata fi introdus, pentru ca medicul sa poata examina uterul, trompele uterine si ovarele. O substanta speciala poate fi injectata in trompele uterine, prin cervix, pentru a se observa mai bine blocajele de la nivelul lor.

 

Teste importante de laborator

 
 

Analizele de sange masoara nivelul diversilor hormoni, iar rezultatele acestora pot sa ajute medicul sa determine cauzele infertilitatii femeii. Aceste analize de sange includ:

- LH sau hormonul luteinizant

- FSH sau hormonul de stimulare foliculara

- Prolactina (PRL)

- Estradiolul

- Progesteronul

- Estrogenul

- AMH sau hormonul anti-Müllerian.

Deoarece modificarile aparute in functionarea glandei pituitare si glandei tiroide pot, de asemenea, sa afecteze ciclul menstrual si ovulatia, testele de sange care masoara functia tiroidei (TSH si/sau T4 liber) si steroizii, precum testosteronul si dehidroepiandrosteron-sulfatul (DHEA-S ) sunt, totodata, factori importanti de care medicul tine cont, mai ales nivelurile mari ale androgenilor pot contribui la infertilitate.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/diagnosis/
  • National Institute for Health and Care Excellence (NICE) - https://www.nice.org.uk/guidance/cg156/ifp/chapter/Tests-for-women
  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/female-fertility-testing/
  • Lab Tests Online - https://labtestsonline.org/conditions/infertility

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0