Imunoterapia in melanom – cand si cum e folosita

Terapia imunomodulatoare sau imunoterapia foloseste medicamente care au capacitatea de a stimula sistemul imun propriu al persoanei careia i se administreaza, crescand recunoasterea si distrugerea celulelor canceroase.

 

Imunoterapia este o metoda mai noua de tratament, ale carei rezultate sunt promitatoare in ceea ce priveste tratarea melanomului in stadiu avansat.

Este vorba despre doua clase de substante: citokine (interferon, interleukina 2) si anticorpi monoclonali. Citokinele sunt proteinele din organism care se ocupa in general cu stimularea sistemului imunitar. Citokinele artificiale, precum interferonul alfa si interleukina 2, sunt folosite prin injectare pentru tratarea pacientilor cu melanom.

Se incearca astfel cresterea raspunsului imun al organismului, care sa ajute la indepartarea tumorii. Prin interactiunea medicamentelor cu celulele imune, aceste celule imune sunt deblocate si activate, astfel ca ele vor putea ataca celule canceroase. 

 

Pentru melanomul in stadiul avansat (stadiul IV), interferonul si interleukina-2 sunt folosite, in general, in asociere cu chimioterapia.

Ideal ar fi ca aceasta reactie de distrugere sa aiba loc doar impotriva celulelor tumorale din organism. Dar in unele cazuri apar si reactii de distrugere a celulelor sanatoase din diverse organe. Astfel ca, la acest moment, cercetatorii cauta molecule care sa fie cat mai selective, pentru a activa celulele imune sa distruga numai celulele canceroase.

Printre efectele adverse care apar in urma administrarii acestui tratament pe baza de citokine se numara: simptome specifice unei raceli (febra, frisoane, dureri musculare), oboseala extrema, ameteli. Interleukina-2 poate determina acumularea lichidelor in organism, cauzand astfel umflarea pacientului si aparitia starii de rau. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care acest tratament este administrat in doze mari numai in incinta spitalelor, astfel incat pacientul sa fie sub observatia medicilor dupa administrarea dozelor zilnice.

 

 
 

 

Pe de alta parte, interferonul in doze mari poate avea si el aceleasi efecte adverse neplacute, insotite de depresie si complicatii cardiace ori hepatice.

Melanomul nu este singura forma de cancer de piele, existand multe alte tipuri de cancere ce apar din alte celule ale pielii si nu din cele cu pigment. De aceea, atunci cand efectuati autoexaminarea este bine sa fiti atent la orice denivelare, proeminenta sau pata de pe piele care isi schimba aspectul de la o examinare la alta, iar in cazul in care constatati asemenea modificari, prezentati-va cat mai repede la medicul dermatolog pentru consult de specialitate.

Retineti ca autoexaminarea riguroasa poate fi salvatoare de viata. Daca descoperiti orice leziune pe care o considerati suspecta, nu amanati sub nicio forma prezentarea la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate si dermatoscopie. Cancerul de piele depistat in faze incipiente este vindecabil!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0