Mastocitoza cutanata

Buna ziua. In 2013 dupa o saptamana petrecuta la mare am constatat ca mi-au aparut un fel de pete maronii pe peiele doar pe trunchi (piept si spate).Am neglijat primul an cand au aparut, dupa care am fost si am consultat un medic dermatolog din Ploiesti.Fiind la facultate in Brasov, doctora mi-a recomandat sa merg sa fac aici o biopsie. In urma biopsiei am primit diagnosticul de MASTOCITOZA CUTANATA. Intrebarea este ce ar trebui sa fac in continuare cu aceasta boala rara si ce medic ar trebui sa consult mai "sus"? Va multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Bună ziua. Din punct de vedere al leziunilor cutanate, tratamentul se ajustează în funcţie de simptomatologie: cortizonic topic pentru a ajuta cu vindecarea leziunilor, antihistaminic dacă faceţi episoade de urticarie, sau chiar tratamente mai agresive dacă şi simptomatologia este mai importantă şi nu cedează la antihistaminic. Dacă aveţi episoade de mâncărime cutanată sau de urticarie şi depistaţi factorii care declanşează aceste reacţii, respectivii trebuie evitaţi.

Printre factorii implicaţi mai frecvent în declanşarea episoadelor de mâncărime cutanată şi de urticarie se află căldura, scărpinatul, alcoolul, medicamente ca aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, anestezice locale, substanţe de contrast iodate. Din cauză că unele medicamente ca cele de mai sus pot fi implicate în agravarea simptomatologiei, trebuie să informaţi orice medic la care vă prezentaţi (inclusiv medicul stomatolog sau medici de alte specialităţi), că suferiţi de această afecţiune. Unele forme de mastocitoză cutanată se asociază de la debut sau dezvoltă în timp şi afectarea altor organe din corp, cum ar fi măduva hematogenă, oasele, ficatul, stomacul, splina, etc.

De aceea, atunci când se depistează o mastocitoză cutanată ar fi ideal să se efectueze o serie de investigaţii pentru evaluarea afectării viscerale, un minim de investigaţii ar fi ecografie abdominală, radiografii osoase, şi recoltare de sânge pentru transaminaze, hemoleucogramă, triptază serică, precum şi evaluări de specialitate în funcţie de afectările asociate: consult la medicul hematolog, gastro-enterolog, etc.

De asemenea, în funcţie de extensia şi severitatea bolii, se recomandă controale anuale sau la diferite intervale de timp stabilite de medicul curant. Există cazuri de mastocitoză cutanată care se vindecă spontan după un timp de evoluţie. În orice caz, trebuie să ţineţi o legătură strânsă cu medicul dermatolog care vă îngrijeşte şi să îi semnalaţi orice apare în plus în evoluţia afecţiunii dumneavoastră. Vă urez multă sănătate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.