Hernie de disc

REZULTAT: Examinare IRM coloana lombara, secvente efectuate: sag T2 frFSE, sag T1 SE, sag STIR, axial T2, cor 3D FIESTA. Discuri intervertebrale lombare cu minima deshidratare la L4­L5 si discreta protruzie circumferentiala fara contacte radiculare si aspect intens desihidratat la L5­S1 cu debord discal posterior meedian cu contacte radiculare preforaminale bilaterale. Corpi vertebrali lombari cu inaltime normala, structura omogena, fara discontinuitati corticale sau edem. Canal rahidian cu dimensiuni normale. Con medular posterior de L1. Radacinile filium terminale cu aspect normal. Sacrum cu aspect obisnuit. Fara modificari de aliniament vertebral. Planuri musculare paravertebrale cu aspect normal. CONCLUZIE: Aspect intens deshidratat la L5­S1 cu debord discal posterior median, cu contacte radiculare preforaminale bilaterale. Minima deshidratare la L4­L5 si discreta protruzie circumferentiala fara contacte radiculare. Cu dureri de 4 luni în ultimul timp foarte accentuate. Nu cedează la tratament cu medicamente. Este necesara interventie chirurgicală?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Nu ati precizat varsta, probabil sunteti persoana tanara, luand in calcul aspectul RMN. Tratamentul medicamentos (antiinflamator si antialgic) ar trebui continuat si combinat cu kinetoterapie, eventual si proceduri de fizioterapie. In ceea ce priveste kinetoterapia, este recomandat programul de gimnastica in flexie, care are rolul de a scadea incarcarea pe articulatiile fatetare posterioare si sa deschida gaurile de conjugare. Se incearca astfel atenuarea simptomatologiei date de contactul radicular preforaminal.

In ceea ce priveste interventia chirurgicala, aceasta este recomandata in caz de:

- durere lombara cu iradiere pe membrul inferior, durere foarte intensa care nu a cedat in ciuda tratamentului medicamentos complet si corect administrat timp de cel putin 2 saptamani

- durere lombara cu iradiere pe membrul inferior care dureaza timp de 3 luni

- paralizia membrului inferior, tulburarile sfincteriene (pierdere de urina) si tulburarile sexuale- reprezinta urgenta neurochirurgicala


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.