Cum pot sa dispara petele cauzate de lupus?

Buna Ziua, am 32 de ani iar acum 7 ani am fost diagnosticat cu lupus discoid , de 5-6 ani am o pata mare si rosie pe obrazul stang putin mai jos de ochi, iar de un an a mai aparut o pata asemanatoare pe celalalt obraz, problema principala este ca se tot maresc si au inceput sa imi apara si pe scalp, am tinut tratament cu predninson, plaquenil si advantan crema pentru ungere, totusi in toti acesti ani nu a dat nici un semn de ameliorare ci din contra, ce imi puteti recomanda? Va multumesc !

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Buna ziua!

Nu mentionati daca diagnosticul a fost stabilit in baza efectuarii unei biopsii cutanate sau doar pe aspect clinic. Astfel, o biopsie de la nivelul uneia dintre leziuni este necesara pentru diagnosticul de certitudine.

Baza tratamentului pentru lupusul discoid este reprezentata de Plaquenil, cu asocierea corticoterapiei sistemice (Prednisonul) daca este vorba de pusee de activitate ale bolii sau cazuri extinse sau severe. Din pacate, exista cazuri in care tratamentul este indelungat, fiind vorba chiar de ani. Local, dermatocorticoizii (Advantanul mentionat) sunt folositi ca prima linie. Exista unele produse cortizonice locale mai active decat Advantan, acestea putand reprezenta o optiune pentru dumneavoastra. O alta optiune este aceea a utilizarii locale a unor preparate imunomodulatorii sau chiar injectarea de solutii cu corticonic la nivelul leziunilor.

Daca tratamentul cortizonic sistemic nu este efficient, se pot incerca alte preparate imunosupresoare, dar acestea raman la recomandarea medicului dumneavoastra curant, cel care stie cel mai bine ce tip de terapii sunt necesare, in functie de activitatea bolii si de posibilul risc de reactii adverse ale acestor terapii.

Nu omiteti in nicio zi utilizarea cremelor ecran solar, fotoprotectia riguroasa fiind deosebit de importanta in cazul preventiei acutizarilor leziunilor cutanate. De asemenea, efectuati controale dermatologice regulate. Pacientii diagnosticati cu lupus discoid au totusi un mic grad de risc ca afectiunea sa progreseze la afectarea altor organe, de aceea trebuie sa ramaneti permanent in dispensarizare medicala.

Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.