Surse proteice pentru pacientii cu hepatita C

Hepatita C cronica este o boala care afecteaza ficatul. Ficatul are rolul de a ajuta organismul sa transforme alimentele consumate in energie si nutrienti, indepartand totodata substantele toxice din organism.

Pacientii care sufera de hepatita de tip C trebuie sa acorde mai multa atentie alimentatiei decat persoanele care nu sufera de boli ale ficatului, asta pentru a se asigura de buna functionare a acestui organ. Asadar, acesti pacienti vor evita preparatele bogate in grasimi, alimentele procesate si zaharul si vor consuma cereale integrale, precum si fructe si legume din belsug.

Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi, care la randul lor ajuta organismul sa produca substante responsabile cu crearea tesuturilor si nu numai. Intrucat hepatita C cronica ataca incontinuu celulele ficatului, acesta are nevoie de mai multe proteine pentru a ajuta organismul sa refaca si sa inlocuiasca celulele afectate de virusul hepatic.

Netratata corespunzator, hepatita C evolueaza, in timp, transformandu-se in ciroza. Ficatul afectata de ciroza isi pierde capacitatea de a functiona normal, iar tesuturile afectate impiedica metabolizarea si stocarea nutrientilor esentiali pentru organism, printre care si proteinele. Asadar, pacientul care sufera de ciroza trebuie sa suplimenteze aportul de proteine.

Odata cu ciroza creste, de asemenea, si riscul de malnutritie, care cauzeaza pierderea masei musculare. Proteinele sunt importante si in aceasta situatie, impiedicand pierderea masei musculare.

Specialistii in nutritie sustin ca aportul de proteine difera in functie de greutatea pacientului si de stadiul afectiunii hepatice. In general insa, nutritionistii sustin ca organismul are nevoie de 0,8 – 1,5 grame de proteine/ kilogram. Spre exemplu, un adult care cantareste 68 de kilograme si a fost diagnosticat cu hepatita C are nevoie de un aport proteic zilnic de la 55 pana la 68 de grame. In cazul in care pacientul sufera de ciroza, atunci organismul are nevoie de 82-102 grame de proteine pe zi.

 

 

Surse proteice pentru pacientii cu hepatita C

Proteinele sunt facute dintr-o combinatie de pana la 20 de aminoacizi, dintre care 8 sunt esentiali si se obtin numai din mancare. Ceilalti 12 aminoacizi pot fi produsi de organism. Pentru obtinerea celor 8 aminoacizi esentiali, specialistii recomanda urmatoarele alimente:

Ouale – oul este o sursa valoroasa de proteine, un ou de dimensiune medie avand 6 grame de proteine si toti cei 20 de aminoacizi.

Carnea slaba de vita – 100 de grame de carne slaba de vita vin la pachet cu peste 30 de grame de proteine, adica mai bine de jumatate din doza zilnica recomandata pentru un adult.

Pestele – pestele nu numai ca are un continut bogat in acizi grasi Omega-3, extrem de pretiosi pentru organism, insa este si bogat in proteine. Somonul, dar si halibutul sunt exemple de peste cu continut bogat in proteine.

Produsele lactate – branza slaba si chefirul sunt alimente bogate in proteine si recomandate pacientilor care sufera de hepatita C cronica.

Nucile si semintele – nucile si semintele sunt gustarile ideale, satioase si extrem de sanatoase. O portie de 30 de grame de seminte de dovleac, spre exemplu, vine la pachet cu 9 grame de proteine.

stop dislipidemie

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0