Pacientii romani si hepatita C

Hepatita C este o afectiune virala infectioasa, declansata de virusul hepatic C. Aceasta se transmite prin contactul direct cu sangele sau, in cazuri mai rare, cu fluidele corporale ale unei persoane infectate cu acest virus. Totodata, acest virus se poate transmite si in timpul sarcinii sau la nastere, de la mama la fat.

In Romania, la acest moment, exista 60.000 de cazuri de hepatita C diagnosticate, insa in total sunt aproximativ 600.000 de bolnavi. Anual, 8.000 de cazuri noi de hepatita C sunt diagnosticate in spitalele romanesti. In cele mai multe cazuri insa, pacientii descopera intamplator ca au aceasta boala, facandu-si analize pentru alte afectuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intrucat hepatita de tip C este o afectiune care adesea nu prezinta simptome, ori simptomele pot fi usor trecute cu vederea, pacientii sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii.

Dintre cei care sunt infectati cu virusul hepatic C, in jur de 70% vor dezvolta o afectiune cronica la nivelul ficatului.

Tratamentul antiviral, fara interferon, care este deja pe piata si este folosit in tratarea hepatitei de tip C, are rata de succes de aproximativ 99%. In anul 2016, 6.000 de pacienti romani au fost tratati cu acest tratament, iar rata de vindecare a fost de 98-99%. Din pacate insa, Romania este tara cu cea mai scazuta rata de tratament din Europa, prea putini pacienti care sufera de aceasta afectiune virala avand acces la tratament.

Nu numai tratamentul hepatitei de tip C ridica probleme in randul populatiei, ci si preventia si diagnosticarea. Prea putini romani stiu ce este hepatita C, cum se transmite si ce e de facut pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic C. De asemenea, un numar redus de oameni apeleaza la metode de testare pentru a depista daca sufera de aceasta afectiune.

Cum se transmite virusul hepatic C

  • Prin transfuzii la care se foloseste sange infectat
  • Prin folosirea acelor, a instrumentelor medicale ori cosmetice care intra in contact cu sangele infectat si nu sunt ulterior sterilizate corespunzator
  • Prin folosirea obiectelor de uz personal care intra in contact cu sangele: aparat de ras, instrumente pentru realizarea manichiurii ori periuta de dinti
  • Prin tatuarea cu instrumente nesterilizate corespunzator
  • Prin realizarea piercingurilor cu instrumente nesterilizate corespunzator
  • Prin contact sexual neprotejat cu un partener infectat cu virusul hepatic C

 

 

Simptome

Hepatita de tip C este o afectiune “tacuta” intrucat de multe ori nu prezinta simptome. In cazurile rare in care boala se manifesta, simptomele sunt urmatoarele:

  • Oboseala acuta
  • Dureri abdominale
  • Pierderea apetitului
  • Diaree
  • Urina de culoare inchisa
  • Icter

Cu cat diagnosticul este stabilit mai rapid, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare si se reduce riscul aparitiei complicatiilor.

Un alt aspect care trebuie luat in seama dupa tratamentul antiviral fara interferon consta in mentinerea ficatului sanatos pentru prevenirea intoarcerii bolii. Monitorizarea pacientului, limitarea sau eliminarea alcoolului precum si adoptarea unei diete hepatoprotectoare sunt esentiale in mentinerea unui ficat sanatos dupa vindecarea hepatitei C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0