Potrivit unui studiu prezentat recent în cadrul Congresului Internațional al Ficatului de la Viena, amânarea tratamentului pentru hepatită C până la momentul în care boala hepatică ajunge să progreseze are în mod clar repercusiuni grave.
Acestea pot însemna o scădere a eficacității tratamentului și mai mult, un risc crescut de evenimente clinice sau chiar moarte.
Infecția cu hepatita C cronică poate provoca pe parcursul anilor de zile boli grave de ficat, inclusiv ciroză sau cancer la ficat, apărând nevoia de un transplant de ficat.
Un economist de la Centrul “Schaefer” pentru Politică în Sănătate și Economie din Los Angeles pe nume Jeffrey Mccombs, a comparat împreună cu colegii săi, rezultatele tratamentului persoanelor cu hepatită C, tratate înainte sau după dezvoltarea bolii hepatice avansate.
Rezultatele nu au fost atât de bune pentru persoanele care au întârziat tratamentul până în mementul când boala a avansat. Mai exact, aceștia au prezentat o reducere de 11% a evenimentelor clinice și o reducere de doar 25% a mortalitătii. În concluzie, beneficiile tratamentului sunt categoric diminuate atunci când tratamentul este întârziat.
Citeste si Testul de salivă care îți spune rapid și ușor dacă ai Hepatită C
Hepatita C este o afectiune cronica a ficatului, care apare in urma infectarii cu virusul hepatitic C (VHC). In prima faza, adica in primele 6 luni de la infectare, hepatita C va fi in faza acuta, timp in care virusul poate fi eliminat spontan de catre organism, fara un tratament anume. Din pacate insa, un procent de pana la 85% dintre pacientii infectati cu VHC experimenteaza o cronicizare a infectiei cu acest virus.
Imediat dupa stabilirea diagnosticului de hepatita C cronica, pacientul trebuie sa inceapa tratamentul. Astfel, se incetineste evolutia afectiunii si totodata se reduc daunele aduse de acest virus ficatului.
Tratamentele antivirale dezvoltate in ultimii ani pentru hepatita C pot elimina virusul din organism, avand o rata de vindecare de pana la 99%. Medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare pacient in parte, in functie de starea sa de sanatate si de bolile asociate.
Exista si situatii in care medicul poate considera amanarea tratamentului o varianta de luat in considerare, insa aceste situatii sunt rare.
O situatie in care tratamentul pentru hepatita C este amanat este aceea in care pacientul sufera de o alta afectiune cronica precum o afectiune cardiaca sau cancer, ceea ce ar face administrarea tratamentului antiviral destul de riscanta.
Si alcoolismul reprezinta o problema care poate influenta momentul inceperii tratamentului pentru hepatita C. Consumul excesiv de alcool poate influenta modul in care actioneaza medicatia, asa ca medicii recomanda tratarea alcoolismului, iar abia apoi inceperea tratamentului pentru hepatita de tip C.
Important este ca hepatita C sa fie diagnosticata cat mai devreme, iar tratamentul sa fie facut cat de repede se poate, astfel incat daunele aduse ficatului sa fie cat mai reduse. Medicul gastroenterolog este cel in masura sa te sfatuiasca cu privire la tratamentul pe care trebuie sa il urmezi, dar si cu privire la momentul inceperii acestui tratament antiviral.
Stiai ca 80% dintre persoanele care sufera de Hepatita C nu prezinta simptome evidente? Ceea ce inseamna ca ai putea sa suferi de aceasta afectiune fara sa stii! Completeaza chestionarul de stabilire a gradului de risc disponibil aici si te poti testa gratuit pentru Hepatita C! Analiza presupune o simpla proba de saliva, iar rezultatul este gata in doar cateva minute.