Hepatita C: ce efect are virusul hepatic C asupra sarcinii

Hepatita C este afectiunea hepatica ce apare in urma infectarii cu virusul hepatic C, virus extrem de contagios, care se transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate.

Exista riscul ca, in timpul nasterii, mama sa transmita virusul C copilului, de aceea este recomandat sa se faca analize pentru depistarea hepatitei C inainte de sarcina, mai ales in cazul persoanelor cu risc crescut. In categoriile de risc crescut se afla femeile care au facut transfuzii, care folosesc droguri pe cale injectabila sau care sunt expuse acelor infectate prin prisma meseriei (cadrele medicale).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu exista un tratament preventiv, care sa impiedice transmiterea virusului de la mama la copil in timpul nasterii. Riscul de transmitere este totusi destul de redus, adica de 0-18% in cazul femeilor care sunt infectate cu VHC, insa nu si cu HIV. In caz de coinfectie cu HIV, riscul de transmitere a virusului hepatic de la mama la fat este mai mare.

Riscul de infectare a copilului depinde de nivelul de ARN (n.r. acid ribonucleic) din sange. Ricul este mai mare la femeile cu ARN VHC mai mare. Mamele in sangele carora nu se depisteaza ARN-ul specific hepatitei C nu isi vor infecta copilul cu VHC.

Nasterea prin cezariana nu reduce sansele de infectare a copilului asa ca medicul nu va recomanda cezariana din aceasta cauza.

Unul din 20 de copii va fi infectat cu VHC de catre mama, la nastere. Din 4 copii infectati la nastere cu virusul hepatitei C, 1 va elimina virusul de la sine, spontan.

Intrucat sarcina poate suprasolicita ficatul, este recomandat ca functiile hepatice ale femeii sa fie monitorizate pe toata perioada sarcinii, astfel incat problemele ce pot aparea sa fie identificate din timp.

Tratamentul antiviral pentru tratarea hepatitei C trebuie si el oprit pe perioada sarcinii. Interferonul, de pilda, la fel ca si ribavirina, poate cauza malformatii fatului. Interferonul si ribavirina sunt interzise si pe perioada alaptarii. Pana la acest moment nu au fost facute studii care sa determine riscurile exacte la care este fatul expus daca mama urmeaza tratament antiviral in timpul celor 9 luni de sarcina.

 

 

Femeile nu ar trebui sa ramana insarcinate in timpul tratamentului cu ribavirina si interferon, de aceea medicii recomanda folosirea metodelor de contraceptie pe perioada sarcinii, dar si pret de 6 luni dupa incheierea tratamentului.

In general, sarcina nu afecteaza in niciun fel evolutia hepatitei, indiferent de tipul de hepatita. Totodata, nici hepatita cronica nu pare sa aiba efecte adverse asupra sarcinii, dar nici asupra nou nascutului.

Alaptatul nu este contraindicat proaspetelor mamici care au hepatita C intrucat virusul hepatitei C nu se transmite prin laptele matern. Totusi, daca apar rani la nivelul mamelonului, alaptarea ar trebui intrerupta pana la vindecarea acestora, pentru a se evita contactul cavitatii bucle a celui mic cu sangele infectat cu VHC.

De asemenea, ARN-ul viral al proaspetei mamici ar trebui reevaluat la 9-12 luni dupa nastere intrucat acesta poate suferi modificari.

In concluzie, femeile care au primit diagnosticul de hepatita C ar trebui sa urmeze un tratament antiviral si sa isi programeze sarcina la o distanta de cel putin jumatate de an dupa eliminarea virusului hepatic C. Pe de alta parte, daca sarcina exista deja, e important ca viitoarea mama sa mearga in mod regulat la control pentru monitorizarea functiilor hepatice in timpul sarcinii. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0