Cum evolueaza virusul hepatic C la copii

Hepatita C este o infectie virala cronica a ficatului si afecteaza in jur de 600.000 de romani, potrivit Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania. Din fericire, numarul de copii si adolescenti diagnosticati cu aceasta afectiune este redus, insa trebuie diminuat in continuare.

In cele mai multe cazuri, copiii sunt infectati cu virusul hepatic C la nastere. Acest tip de transmitere poarta denumirea de transmitere verticala, adica de la mama la copil. Copilul unei mame cu hepatita C are 1 sansa din 20 sa fie infectat la nastere. Din nefericire, nu s-a dovedit pana acum ca nasterea prin cezariana reduce acest risc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se diagnosticheaza hepatita C la copii

La copiii mai mari de 2 ani, virusul hepatic C este descoperit prin analize similare celor facute adultilor. Daca un copil ori un adolescent este suspectat de hepatita C, se face testul de identificare al anticorpilor din organism. Daca acesta este pozitiv, se face si testul PCR, adica testul de detectie prin tehnici de biologie moleculara.

In cazul nou nascutilor care au mame diagnosticate cu hepatita C, testul de identificare a anticorpilor este irelevant. Anticorpii pot fi preluati prin placenta de la mama bolnava si pot sta in organism pana la implinirea a 18 luni. Asadar, bebelusii pot fi diagnosticati in urma acestei analize abia dupa ce implinesc varsta de 18 luni. Specialistii sustin ca oricum diagnosticarea facuta inaintea acestei varste nu ajuta cu nimic intrucat tratamentul pentru hepatita C poate fi facut abia dupa implinirea varstei de 3 ani. Daca totusi familia isi doreste diagnosticarea timpurie, se poate face testul de detectie prin tehnici de biologie moleculara, adica testul PCR, care e relevant dupa implinirea varstei de 3 luni. Analiza ar trebui repetata la un interval de 2-3 luni pentru confirmarea diagnosticului.

Cum evolueaza virusul hepatic C la copii

Modul in care virusul hepatic C evolueaza in organism depinde foarte mult de modul in care copilul a fost infectat cu acesta. In cazul transmiterii verticale, de pilda, mai bine de 40% dintre copiii care au acest virus il elimina pe cont propriu, fara niciun tratament, pana la varsta de 2 ani. Exista situatii in care organismul se vindeca chiar si pana la varsta de 7 ani. Copiii care nu se vindeca de la sine pana la varsta de 2 ani primesc diagnostic de infectie cronica cu virus hepatic C.

 

 

Copiii care au luat virusul hepatic C de la mama, in timpul nasterii, dezvolta o forma usoara a bolii, cu 80% sanse de a nu avea de-a face cu fibroza hepatica, adica cu acumularea excesiva de tesut cicatricial la nivelul ficatului. Doar 20% dintre acestia au o forma mai agresiva a bolii si pot face ciroza pana la implinirea varstei de 8 ani. Cu toate ca hepatita virala C este principala cauza a transplanturilor de ficat la adulti, in cazul copiilor este foarte rar recomandat transplantul.

In cazul adolescentilor, situatia este asemanatoare cu cea a adultilor, adica aproximativ 80% dintre acestia fac hepatita cronica C si multi dintre ei vor dezvolta ciroza in jurul varstei de 20-30 de ani.

Recomandari pentru copiii cu hepatita C

Copiii diagnosticati cu hepatita de tip C pot avea un stil de viata obisnuit. Acestia pot practica sporturi la fel ca ceilalti copii, cu conditia ca, in caz de accidentare, sa ii fie acoperite imediat ranile care sangereaza.

Profesorii si asistentele de la cabinetul medical al scolii trebui sa fie la curent cu diagnosticul, pentru a putea interveni eficient la nevoie.

Acetaminofenul si ibuprofenul sunt permise in dozele normale, insa numai in cazurile in care ficatul nu este foarte afectat de virusul hepatic C.

Tratament hepatita C la copii

Pentru tratarea copiilor care sufera de hepatita C se foloseste o combinatie de interferon cu ribavirina. Copiii au o toleranta crescuta la efectele secundare ale acestui tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0