Consecintele neurologice ale hepatitei C

Pacientii diagnosticati cu hepatita C au sanse mai mari sa dezvolte afectiuni neuropsihiatrice, in comparatie cu persoanele care nu au fost infectate cu virusul hepatic C.

Neuropatiile periferice, bolile inflamatorii ale creierului, tulburarile psihice, precum si simptomele de natura cognitiva sunt frecvente la pacientii care sufera de infectie cronica cu virusul hepatitei C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Virusul hepatitic C stimuleaza, pe cai nedescoperite pana la acest moment de catre oamenii de stiinta, simptomele neurologice si cognitive. Este esential sa fii constient de riscurile la care virusul C te expune din punct de vedere neuropsihiatric pentru a sti cand si cum sa intervii.

Hepatita C afecteaza peste 185 de milioane de oameni la nivel global. Virusul hepatitic C ataca, in prima faza, celulele ficatului, hepatocitele, ducand la aparitia hepatitei cronice, care in timp poate evolua in ciroza hepatica ori in carcinom hepatocelular, daca nu este tratata asa cum trebuie.

Hepatita C este asociata si cu rezistenta la insulina, dar si cu diabetul de tip 2, precum si cu afectiuni la nivelul sistemului digestiv, al rinichilor, al tiroidei ori chiar cu problemele reumatice. Virusul hepatitic C este asociat si cu tulburarile neurologice, cu bolile autoimune, cu encefalopatia ori encefalomielita, precum si cu tulburari psihice precum depresia ori anxietatea. Toate aceste conexiuni sugereaza faptul ca virusul C nu ataca numai ficatul, ci si sistemul nervos central.

Simptomele neuropsihologice declansate de virusul hepatitic C

In jur de 50% dintre pacientii diagnosticati cu hepatita C se plang de simptome neuropsihologice, precum oboseala cronica, confuzia mintala, probleme de memorie si deficit de atentie. Se estimeaza ca pana la 30 la suta dintre pacienti se confrunta cu simptomele depresiei.

Mai multe studii realizate recent au scos la iveala faptul ca, dupa ce ataca celulele ficatului, virusul hepatitic C ajunge si in sistemul nervos central, producand daune. Printre consecintele unui asemenea eveniment se afla accidentul vascular cerebral (AVC) ori producerea unui infarct miocardic.

Tulburari psihice la pacientii infectati cu virusul C

Infectarea cu virusul C este una dintre putinele infectii care cauzeaza probleme de natura psihica. Virusul hepatitei C provoaca si simptome precum oboseala cronica, pierderea apetitului, lipsa libidoului ori anxietate. Specialistii spun ca depresia poate fi un efect advers al terapiilor clasice cu interferon si ribavirina.

Tratamentul cu interferon, adesea folosit pentru tratarea hepatitei C, duce la aparitia unor tulburari. Spre exemplu, statistic vorbind, 1 din 4 pacienti care urmeaza un tratament cu interferon dezvolta o depresie severa pe parcursul tratamentului.

Depresia este tulburarea de natura psihica cu care cei mai multi pacienti diagnosticati cu hepatita C se lupta. Motivele aparitiei depresiei in urma diagnosticarii sunt diverse, pornind de la teama de boala, ce izvoraste din necunoastere, si pana la senzatia de marginalizare pe care o are bolnavul.

Este esentiala comunicarea cu cei din jur, precum si cu medicul care ne trateaza boala, pentru a intelege exact despre ce este vorba si ce impact are aceasta boala asupra calitatii vietii. Pe masura ce pacientul intelege ca este o boala cu care se poate trai, gandurile depresive si atitudinea negativista dispar.

Daca nu se observa, insa, o imbunatatire a situatiei, e indicat ca bolnavul de hepatita C sa apeleze la ajutorul unui medic psiholog ori psihiatru. Acesta va intelege astfel ce e de facut. Daca pacientului i se recomanda un tratament cu antidepresive, este important ca acesta sa comunice tratamentul medicului specialist in boli interne, care va sti exact cum si in ce cantitati trebuie sa se consume antidepresivele pentru a nu pune sanatatea ficatului in pericol.

Riscul de depresie este mai mare la pacientii care aveau o predispozitie inainte de infectarea cu virusul hepatitei C. Recomandarea numarul 1 pentru persoanele carora li se depisteaza infectia cu virusul hepatitei C este sa fie evaluate si psihologic inainte de inceperea tratamentului.

Aceasta recomandare este valabila mai ales daca au avut episoade depresive in antecedent, daca au consumat droguri, daca exista in familie cazuri de depresie sau daca mediul social nu este unul propice sustinerii unui bolnav de hepatita.

Este de dorit ca tratamentul pentru depresie sa fie facut inainte de inceperea tratamentului pentru infectia cu virus hepatitic C. In plus, o dieta echilibrata, activitatea fizica, sprijinul familiei si al prietenilor, evitarea suprasolicitarii si odihna de calitate pot sustine pacientii in lupta cu aceasta boala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0