Ciclul de viata al virusului hepatitei C (HCV)

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului, declansata de virusul hepatic C, care se transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate.

Dupa ce virusul ajunge in organismul gazdei, se ataseaza de celulele ficatului. Imediat ce a reusit sa infecteze celulele hepatice, virusul C se poate reproduce. Astfel, apare afectiunea hepatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infectia cu virusul hepatic C poate sa fie acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung). Atunci cand virusul C patrunde in organism pentru prima data, apare hepatita acuta, care poate dura 6 luni. Dupa ce trec aceste 6 luni, hepatita fie dispare, fie se cronicizeaza – in general, aceasta afectiune se cronicizeaza dupa ce este depasita faza acuta.

Ciclul de viata al virusului hepatic C

Cu cat pacientul primeste mai repede tratament pentru hepatita C, cu atat este mai bine – iata care sunt cele 8 stadii de viata ale virusului in organism:

1 – virusul hepatitei C (HCV) se instaleaza in hepatocit (n.r. celula ficatului).

2 -  ARN-ul viral este eliberat in citoplasma si se produce fuziunea secundara a anvelopei virale la membrana endosomala.

3 – informatia purtata de ARN-ul viral este eliberata in interiorul celulelor ficatului.

4 – ARN-ul viral se pregateste sa se reproduca. Acesta mimeaza ARN-ul celular si are capacitatea de a impiedica buna functionare a hepatocitului. Uneori, ARN-ul viral determina, de asemenea, si reproducerea celulelor ficatului, nu numai a virusului.

5 – ARN-ul viral este clonat iar si iar pentru multiplicarea virusului. Acest proces de clonare nu este pe deplin inteles de specialisti, care inca fac cercetari pe aceasta tema.

6 – invelisul virusului este alcatuit din mai multe invelisuri proteice. Aceste invelisuri sunt create de ribozomi si eliberate in timpul acestui stadiu.

7 – capsomerii, adica unitatile morfologice a capsidei virale, formeaza noi particule in jurul ARN-ului viral. Acestea formeaza un invelis in forma de sfera, care protejeaza materialul genetic al virusului.

8 – in stadiul final, noul virus are un invelis care il protejeaza. Noul virus infecteaza astfel si alte celule ale ficatului, iar procesul continua pana cand celulele infectate mor.

 

 

Virusurile ARN, precum cel al hepatitei C, evolueaza mai rapid comparativ cu alte virusuri. Astfel, apar o serie de mutatii care nu supravietuiesc. Totusi, chiar si asa, aceste mutatii nu pun in pericol viata virusului, care este extrem de rezistent.

Sistemul imunitar al organismului se straduieste intens pentru a distruge virusul HCV. In cazurile fericite, virusul dispare de la sine iar hepatita C se trateaza singura dupa faza acuta. Pe de alta parte, de cele mai multe ori afectiunea se cronicizeaza – in peste 80% dintre cazuri, persoanele infectate cu HCV dezvolta o infectie cronica.

Evolutia in ceea ce priveste tratamentul pentru hepatita C a facut posibila dezvoltarea unui tratament antiviral pentru hepatita C cronica, care poate elimina virusul din organism, Acest tratament este si mai eficient, insa are si mai putine efecte adverse comparativ cu tratamentele care existau in trecut.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0