Cele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C

Hepatita C este o afectiune tratabila si chiar vindecabila. Intrucat hepatita C este o afectiune care poate cauza daune permanente ficatului tai, tratamentul pentru hepatita C este oibligatoriu.

La fel ca majoritatea medicamentelor, si cele folosite pentru tratarea hepatitei C au efecte adverse. Pana in anul 2014, tratamentul pentru tratarea hepatitei C folosit era cel cu interferon, care cauza o serie de reactii adverse severe. Din fericire, noile tratamente antivirale folosite in tratamentul pentru hepatita C au efecte adverse mai blande. Mai mult decat atat, durata tratamentelor nou aparute este mai scurta, ceea ce inseamna ca si efectele adverse trebuie suportate pentru o perioada de timp mai scurta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cea mai buna metoda prin care poti combate efectele secundare este sa le cunosti si sa iti iei masurile preventive necesare pentru a le diminua.

Este foarte important ca in timpul tratamentului pentru hepatita C sa nu iei niciun alt medicament fara a te consulta in prealabil cu medicul tau intrucat acesta poate interactiona cu tratamentul antiviral iar reactiile aparute pot fi unele cat se poate de grave.

Lista medicamentelor folosite in tratarea hepatitei C si efectele adverse ale acestora

Daclatasvir – folosit in tratarea genotipurilor 1 si 3 in hepatita C, acesta este intotdeauna prescris alaturi de sofosbuvir si uneori si de ribavirina.

Efecte adverse: diaree, oboseala dureri de cap si greata.

Epclusa (sofosbuvir si velpatasvir) – folosit in tratarea genotipurilor 1-6. In caz de ciroza decompensata este prescris alaturi de ribavirina.

Efecte adverse: oboseala, dureri de cap.

Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) – folosit in tratarea genotipurilor 1 si 4, poate fi prescris alaturi de ribavirina.

Efecte adverse: diaree, oboseala, dureri de cap, insomnie si greata.

 

 

Maviret (glecaprevir + pibrentasvir) – administrat pentru tratarea genotipurilor 1-6.

Efecte adverse: oboseala, dureri de cap, greata.

Simeprevir – folosit in tratarea genotipului 1, aceasta substanta activa este recomandata in combinatie cu alte medicamente antivirale. De regula, e folosit in tratarea hepatitei cronice instalate de mult timp.

Efecte adverse: greata, iritatii la nivelul pielii si fotosensibilitate.

Peginterferon – oamenii de stiinta incearca sa inlocuiasca  peginterferonul cu alte medicamente antivirale intrucat acesta are efecte adverse in mai bine de 40% dintre cazuri. De regula, acesta este folosit in combinatie cu alte medicamente antivirale, printre care si ribavirina. Momentan, peginterferonul este folosit atunci cand alte medicamente nu dau rezultate.

Efecte adverse: simptome specifice racelii printre care tuse, congestie nazala si durere in gat, depresie, anxietate, irascibilitate, ameteli, senzatia de gura uscata, uscaciunea ochilor si a pielii, oboseala, slabiciune, febra, pierderea parului, insomnii, scaderea numarului celulelor albe din sange, dureri musculare si articulare.

Ribavirina – aceasta este prescrisa intotdeauna in combinatie cu alte medicamente pentru tratarea hepatitei C.  Intrucat studiile facute pe animale au dovedit ca ribavirina cauzeaza malformatii fatului, aceasta substanta este interzisa femeilor insarcinate. Intrucat ribavirina ramane in sange inca 6 luni dupa incetarea tratamentului, femeile care urmeaza un tratament pe baza de ribavirina trebuie sa foloseasca masuri contraceptive inca o jumatate de an dupa incheierea tratamentului antiviral.

Efecte adverse: anemie (numar scazut de celule rosii in sange), ameteli, oboseala, probleme de concentrare, tahicardie, insomnie, pierderea apetitului. Depresie, anxietate, irascibilitate, greata, iritatii la nivelul pielii, uscaciunea pielii, pierderea/ alterarea gustului, probleme la stomac, slabiciune.

Sofosbuvir – acesta este prescris intotdeauna acompaniat de unul sau mai multe medicamente antivirale pentru hepatita C.

Efecte adverse: oboseala, dureru de cap, greata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0