Ce sa pui pe masa de Craciun daca ai hepatita C

Hepatita C este afectiunea inflamatorie a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatitei C (VHC). Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa adopte o alimentatie sanatoasa, pentru a proteja ficatul deja afectat de VHC.

Dieta pacientului diagnosticat cu hepatita C cronica trebuie sa contina fructe si legume, care sunt bogate in fibre, acid folic, vitamine si minerale. De asemenea, si proteinele sunt extrem de importante intrucat acestea ajuta la repararea tesuturilor afectate de virusul hepatitei C. Pestele, fructele de mare, carnea de pui, produsele lactate nucile si ouale sunt surse de proteine ideale pentru cei care sufera de afectiuni hepatice. Si cerealele integrale au un rol important in dieta pacientilor afectati de hepatita C, asta pentru ca au un continut ridicat de fibre dietetice, care stimuleaza tranzitul intestinal. Faina integrala, ovazul, quinoa si orezul brun sau salbatic sunt surse importante de fibre dietetice.

In ceea ce priveste alimentele daunatoare pentru ficat, mai ales daca acesta este infectat cu VHC, lista cuprinde: sarea in exces, faina alba, uleiurile vegetale hidrogenate, alimentele procesate, zaharul si indulcitorii artificiali.

stop colesterol

Perioada sarbatorilor de iarna este, in multe familii, si perioada exceselor alimentare. Ei bine, in cazul pacientilor cu hepatita C, excesele alimentare nu sunt permise, dar nici preparatele traditionale, care sunt bogate in grasimi nesanatoase si zaharuri. Acestea pot crea daune iremediabile la nivelul ficatului, asa ca este bine sa fie evitate.

Asta nu inseamna insa ca pacientul cu hepatita C nu se poate bucura de preparate festive, in ton cu sarbatorile. Retetele traditionale ale preparatelor specifice Craciunului pot fi inlocuite cu succes cu retete mai sanatoase, insa la fel de gustoase.

Inlocuieste friptura de porc cu curcan la cuptor

Pentru a prepara curcan la cuptor ai nevoie de:

  • 1 curcan curatat
  • 1 bat de telina maruntit
  • 1 morcov maruntit
  • 1 lingura de sare de mare
  • 1 lingurita de piper
  • 4 crengute de rozmarin
  • ½ buchetel de salvie, maruntit

 

 

Preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius. Spala curcanul, apoi pune legumele maruntite intr-o tava, pe care vei aseza si curcanul uscat.

Amesteca sarea si piperul si maseaza cu acestea interiorul curcanului. Introdu si salvia si rozmarinul in curcan, apoi leaga-i acestuia picioarele.

Coace curcanul, neacoperit, pret de cel putin 3 ore apoi serveste-l.

Inlocuieste garnitura de cartofi prajiti cu piure din cartofi dulci

Pentru a prepara piure din cartofi dulci ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1,5 kg de cartofi dulci
  • un praf de sare
  • 1 cana de lapte de soia

Coace cartofii dulci in cuptor, pret de 45-60 de minute. Curata-i apoi de coaja si transforma-i in piure. Adauga, treptat, lapte de soia, pana cand piureul capata o textura pufoasa. Poti adauga si un praf de sare, insa nu mai mult.

Inlocuieste cozonacul sau alte deserturi cu merele coapte

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 4 mere
  • ¼ cana de stafide
  • 2 linguri de miere
  • ¼ lingurita de scortisoara

Preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius.

Spala merele si curata-le de codite si seminte.

Intr-un bol, amesteca mierea cu stafidele si scortisoara iar apoi, cu o lingurita, umple merele cu acest amestec. Coace merele pret de 25 de minute, apoi serveste-le calde. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0