Categoria de varsta cu cel mai mare risc de hepatita C

Specialistii considera ca persoanele care sunt nascute intre 1945 si 1990 au un risc ridicat de a fi contractat virusul hepatitei C in copilarie, in special din cauza procedeelor medicale folosite la acea data in spitalele din intreaga lume.

hepatita c

Generatia „Baby Boomers”

Studiile care au atestat faptul ca persoanele din aceasta generatie prezinta un risc crescut au pornit initial de la simplele observatii clinice: 75% din cele 4,6 milioane de adulti infectati cu virusul hepatitic C in America de Nord s-au nascut intre 1945 si 1964 si semnele indicau prezenta virusului in organism de mai mult timp.

La noi in tara teoria „Baby Boomers” poate fi aplicata perioadei de dupa 1967, cand natalitatea a inceput sa creasca ca urmare a decretului de interzicere a avorturilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Initial, infectarea a fost pusa pe seama comportamentului si stilului de viata, in conditiile in care majoritatea acestor persoane au copilarit si si-au petrecut tineretea in perioadele de libertinism, cum au fost anii '70.

Pe langa consumul de droguri, mai frecvent in Occident, problema contactelor sexuale neprotejate era valabila in toata lumea. In special in Romania, unde prezervativele se gaseau foarte greu si erau de proasta calitate, riscul de transmitere a unor boli precum hepatita de tip C era foarte mare.

Problemele din sistemul medical

Insa recent cercetatorii au stabilit ca procedurile practicate in spitale inainte de anii '70 ar fi un factor mult mai important. Lipsa de sterilizare optima, lipsa de echipamente medicale suficiente si cunostintele medicale mai reduse din acea perioada sunt factorii care ii ingrijoreaza pe cercetatori.

"Imi amintesc, foarte devreme cand eram in scoala medicala si faceam garzi in saloane, invatand cum sa facem injectii. Foloseam seringi care au fost fierte pe un vas, in salon, le luam aleatoriu si le reutilizam. In practica curenta, acest lucru ar fi considerat ca fiind total inacceptabil. In acele zile nu aveam alta solutie", explica Dr. Julio Montaner, co-investigator si director al Centrului BC de Excelenta in HIV / SIDA.

In spitalele din Romania nu existau metode de screening pentru sangele utilizat in transfuzii, nefiind depistate astfel infectarile cu hepatita B sau C. Ca si in exemplul Dr. Montaner, seringile erau folosite pentru mai multe persoane, uneori si fara a fi sterilizate, iar la toate acestea se adauga cazurile ilegale de avorturi realizate prin metode indoielnice, cu instrumente nesterilizate, in afara spitalelor.

 
 

Pentru vaccinarea copiilor era folosita de multe ori aceeasi seringa si acelasi ac, in special in scoli si gradinite, iar sterilizarile, daca erau realizate, erau improprii.

Ce trebuie sa faceti daca va incadrati in aceasta categorie

Fiindca in multe cazuri Hepatita C nu prezinta simptome decat tarziu, cand ajunge sa afecteze grav ficatul, multi pacienti ajung la medic si sunt diagnosticati chiar si la mai mult de 20-30 de ani dupa ce virusul a patruns in organism.

Este important sa stiti ca puteti avea virusul prezent in organism si acesta sa nu fie activ, sau sa aveti virusul activ, insa sa nu prezentati simptome.

Hepatita C este o afectiune careia trebuie sa ii acordam importanta indiferent de perioada nasterii, fiindca se transmite prin contactul cu sangele unei persoane infectate, prin urmare orice obiecte sau instrumente nesterilizate pot constitui o sursa de infectare: cabinetele si interventiile stomatologice, instrumentele de manichiura si pedichiura din saloanele de infrumusetare, etc.

Insa, avand in vedere prevalenta cazurilor in cadrul acestei grupe de varsta (persoane care au acum intre 45 si 70 de ani), trebuie sa acordati o atentie suplimentara unei testari pentru Hepatita C.

Primul pas este sa verificati categoria de risc in care va aflati si sa luati in considerare posibilul contact cu ace sau instrumente nesterilizate chiar si in copilarie sau adolescenta (internari, interventii chirurgicale, etc) apoi va puteti adresa unui medic pentru realizarea unor teste suplimentare.

Cu cat hepatita C este diagnosticata si tratata mai devreme, cu atat leziunile produse ficatului vor fi mai reduse, iar riscul de fibroza si ciroza hepatica va fi mai mic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0