Hepatita C acuta vs hepatita C cronica

Infectia cu virusul hepatic C determina aparitia hepatitei C acute, care apoi se poate transforma in hepatita C cronica.

Hepatita C acuta apare in urma infectiei cu virusul hepatic C, virus care se transmite prin sange. Hepatita C acuta este infectia virala pe termen scurt, care poate sa nu prezinte simptome, iar daca acestea apar totusi, o vor face in primele 6 luni dupa expunerea la virusul hepatic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hepatita C acuta se poate trata fie prin tratament, daca este diagnosticata la timp, fie de la sine, organismul fiind capabil sa elimine de unul singur virusul hepatic.

In 75-85% dintre cazuri, hepatita C acuta evolueaza in hepatita C cronica, in timp ce numai 25-15% dintre cazurile de hepatita acuta se vindeca fie de la sine, fie in urma unui tratament antiviral.

Simptome hepatita C acuta

Hepatita C acuta se dezvolta incepand cu 2 saptamani si pana la 6 luni din momentul in care virusul hepatic C patrunde in organism. Cea mai grava complicatie a acestui tip de hepatitca consta in transformarea hepatitei acute in hepatita C cronica.

In cazul in care simptomele hepatitei C acute apar, acestea se manifesta astfel:

  • Icter
  • Urina inchisa la culoare
  • Fecale deschise la culoare
  • Greata
  • Durere in partea superioara din dreapta a abdomenului
  • Pierderea apetitului
  • Febra
  • Dureri articulare

Daca in urma observarii acestor simptome medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba despre hepatita C, acesta va recomanda un set de analize pentru a verifica nivelul de anticorpi. Anticorpii sunt substantele produse de organism atunci cand se lupta cu o infectie. Daca ai in sange anticorpi pentru virusul hepatic C atunci medicul va face inca un test – in cazul in care al doilea test este pozitiv, se pune diagnosticul de hepatita.

 

 

Cum se trateaza hepatita C acuta

In forma sa acuta, hepatita C se trateaza mai usor. Tratamentul reduce riscul ca afectiunea sa progreseze si sa capete o forma cronica.

Infectia se trateaza singura, fara tratament, la 15-25% dintre pacientii infectati cu virusul hepatic C.

Urmatoarele strategii pot fi de ajutor in tratarea hepatitei C acute:

  • Odihna adecvata
  • Hidratarea corespunzatoare
  • Dieta sanatoasa

Cu cat hepatita C este depistata mai din timp, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare rapida.

Inca din faza acuta, hepatita C este o infectie virala contagioasa. Aceasta se transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate deja, iar in cazuri mai rare, si prin contact cu fluidele corporale ale unui pacient diagnosticat cu hepatita C.

Care sunt diferentele dintre hepatita C acuta si hepatita C cronica

Hepatita C acuta este o afectiune pe termen scurt, care se poate trata sau se poate transforma in hepatita C cronica, o afectiune pe termen lung.

Simptomele hepatitei C acute si hepatitei C cronice sunt similare, insa de multe ori acestea lipsesc ori sunt atat de blande incat sunt trecute cu vederea.

Hepatita C acuta se poate trata de la sine, spre deosebire de hepatita C cronica, care se trateaza destul de greu si cu tratament antiviral.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0