Rolul microbiomului pielii în rutina de îngrijire a tenului

Microbiomul pielii, adică flora bacteriană care trăiește în pielea noastră, joacă un rol foarte important în sănătatea acesteia. Astfel, la fel ca sistemul intestinal, pielea găzduiește o floră variată și bogată de bacterii, fungi, virusuri și acarieni. 

Flora microbiană ajută la echilibrarea PH-ului pielii și acționează ca un scut împotriva factorilor externi disruptivi. De asemenea, toți acești microbi comunică între ei și cu sistemul imunitar, pentru o protecție întărită. Mai mult, flora microbiană a pielii este strâns legată de cea intestinală, însă dimensiunile acestei legături nu sunt, încă, cunoscute în totalitate. 

De ce este important microbiomul pielii?

Microbiomul pielii cuprinde peste 1000 de specii microbiene diferite, iar unele dintre acestea se regăsesc și în tractul intestinal. Fiecare persoană are propriul microbiom, care poate varia în funcție de climă, moștenire genetică și stil de viață. De asemenea, microbiomul variază în funcție de sex și vârstă. Specificitatea microbiomului joacă, la rândul său, un rol important în menținerea sănătății pielii noastre. Iată de ce.

1. Este strâns legat de sistemul imunitar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Până recent se credea că microbiomul pielii există numai la suprafața acesteia, în straturile superficiale, iar straturile profunde sunt sterile. Acest lucru este departe de adevăr. Astfel, s-a constatat că flora microbiană a pielii trăiește chiar și în cele mai adânci straturi de piele, ajungând până la stratul de grăsime subcutanată. În acest strat, microbiomul stabilește o legătură de comunicare cu sistemul imunitar, care ajută la autoreglarea florei microbiene.   

2. Ne protejează de infecții cutanate.

Microbiomul pielii joacă un rol deosebit de important în protejarea pielii de factorii de mediu, ceea ce înseamnă că riscul de infecție scade atunci când avem un microbiom în parametri normali. Funcția de apărare a microbiomului pielii este identică cu cea a microbiomului intestinal, dar pH-ul pielii joacă, la rândul său, un rol important. Astfel microbiomul pielii preferă un pH ușor acid (aproximativ 5.0) pentru a inhiba dezvoltarea agenților patogeni la nivelul pielii. 

3. Are acțiune antiinflamatoare.

Datorită comunicării dintre sistemul imunitar și microbiom, atunci când cel din urmă suferă un dezechilibru, sistemul imunitar poate declanșa anumite peptide antimicrobiene care acționează ca un catalizator, pentru ca microbiomul să se poate reechilibra. Mai mult, flora bacteriană din cadrul microbiomului poate inhiba anumite acțiuni inflamatorii declanșate de sistemul imunitar, atunci când este cazul. 

4. Ne protejează de factorii de mediu.

Datorită proprietăților antiinflamatoare, microbiomul pielii accelerează procesul de vindecare al rănilor, dar, în același timp, el poate limita expunerea pielii la alergeni, poate diminua efectul stresului oxidativ asupra acesteia și, într-o anumită măsură, ne poate proteja de efectele nocive ale razelor UV. 


Cum ne protejăm microbiomul pielii?

Microbiomul pielii poate fi compromis la fel ca microbiomul intestinal. Fie că este vorba despre un consum crescut de antibiotice sau alte medicamente care pot dezechilibra flora microbiană, este important de știut că microbiomul poate fi ușor de dezechilibrat. Mai mult, microbiomul pielii este cu atât mai susceptibil cu cât folosim produse cosmetice agresive sau nepotrivite tipului nostru de piele. 

Odată dezechilibrat, riscul de apariție a diverselor afecțiuni specifice pielii, precum alergii, dermatite, cuperoză, sensibilitate sau uscăciune, crește. Așadar, este important să avem în vedere câteva aspecte ușor de reținut pentru a ne proteja microbiomul pielii. 

1. Produse cosmetice blânde 

Indiferent de tipul de piele, este important să folosim produse blânde de curățare, fără surfactanți duri, care pot agresa microbiomul pielli. Este important, de asemenea, să avem în vedere faptul că produsele care conțin ingrediente alcaline, precum săpunul, vor acționa în mod negativ asupra microbiomului, care preferă un pH mai scăzut. Așadar, este recomandat să ne orientăm spre produse de curățare cu un pH neutru, spre scăzut, între 4,5 și 5.0.

2. Alimentație și hidratare corectă

Deoarece microbiomul pielii se află în strânsă legătură cu cel intestinal, este indicat să ne concentrăm eforturile pe întreținerea ambelor flore microbiene, lucru ușor de realizat printr-o dietă echilibrată, bogată în toți nutrienții principali, precum și printr-o hidratare corespunzătoare, adică minim 2L de apă pe zi. Alimentele procesate, alături de zahărul rafinat, contribuie la dezechilibrarea microbiomului, așadar este bine să le evităm, pe cât posibil. 

3. Consumul de probiotice  

Un supliment pe bază de probiotice poate fi de ajutor, iar în prezent se găsesc și produse de îngrijire a pielii pe bază de probiotice, pentru aplicare locală. În acest fel, putem suplimenta o eventuală carență de microbi sau putem încuraja dezvoltarea florei actuale. 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

MDEdge - The role of the skin microbiome în skincare 

https://www.mdedge.com/dermatology/article/184425/aesthetic-dermatology/role-skin-microbiome-skin-care 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

MBG Lifestyle - Skin Microbiome 101: What To Do For Optimal Health & Glowing Skin

https://www.mindbodygreen.com/0-23996/your-skin-microbiome-why-its-essential-for-a-healthy-glow.html 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0