Totul despre tenul sensibil: cauze, simptome și rutina de îngrijire

Tenul sensibil sau intolerant este o problemă des întâlnită, dar nu reprezintă o afecțiune medicală în sine. Termenul de ten sensibil se referă, în general, la o pielă care este mai predispusă la inflamații sau reacții adverse.

Majoritatea persoanelor cu un ten sensibil se confruntă adesea cu mâncărimi ocazionale sau frecvente, acea senzație de piele care „ține”, prurit sau arsură, asociate uneori cu uscăciune și roșeață.

De altfel, persoanele cu piele sensibilă pot avea reacții puternice la substanțele chimice, coloranții și parfumurile prezente în produsele care intră în contact direct cu pielea. De asemenea, pot apărea erupții cutanate sau iritații provocate de îmbrăcăminte sau prin frecarea și curățarea agresivă a tenului.

Ce cauzează pielea sensibilă

Sensibilitatea pielii este cauzată de hipersensibilitatea terminațiilor nervoase din piele, care încep să trimită semnale de alarmă la stimuli inofensivi.

Pielea sensibilă are o barieră protectoare ineficientă (o lipsă de proteine de protecție), ceea ce înseamnă că substanțele iritante din mediul înconjurător cum ar fi detergenții agresivi sau unele ingrediente cosmetice pot pătrunde ușor în straturile mai profunde. Din acest motiv, pielea ar trebui să fie ajutată de produse potrivite de îngrijire care refac funcția de barieră protectoare.

Deși cauza acestor manifestări ale tenului sensibil este incertă, acestea pot fi declanșate de mai mulți factori, atât interni cât și externi:

Cauze externe pentru tenul sensibil

-    Schimbările de temperatură, prin expunerea excesivă la căldură, frig sau vânt
-    Poluarea
-    Radiațiile ultraviolete
-    Folosirea unor produse cosmetice nepotrivite
-    Detergentul de rufe
-    Intervențiile chirurgicale

Cauze interne pentru tenul sensibil

-    Afecțiuni sau reacții alergice ale pielii, cum ar fi acneea, eczema, rozaceea sau dermatita de contact
-    Mâncarea condimentată
-    Consumul de alcool
-    Intoleranța la gluten
-    Schimbările hormonale
-    Stresul sau emoțiile puternice
-    Factorii genetici, precum vârsta, sexul sau diferențele de rasă

Cum recunoaștem un ten sensibil

Un medic dermatolog va fi cel mai în măsură să diagnosticheze pielea sensibilă printr-o analiză atentă a tenului. De asemenea, medicul specialist îți va adresa numeroase întrebări pentru a înțelege dacă te confrunți într-adevăr cu un ten sensibil sau dacă există factori de altă natură care provoacă această problemă, cum ar fi alergiile.  

O persoană cu fond alergic este mai predispusă la a avea un ten sensibil?

Dermatita sau inflamația pielii pot fi, de asemenea, cauzate de un răspuns alergic. Dermatita alergică este un tip de dermatită de contact și apare atunci când pielea are o reacție alergică la o substanță cu care intră în contact. Acest proces se manifestă prin roșeața și mâncărimea pielii, deci putem vorbi de o intoleranță.

Printre cele mai frecvente cauze ale reacțiilor alergice ale pielii se regăsesc: purtarea de bijuterii care conțin nichel, anumite parfumuri, latexul din compoziția mănușilor sau alte produse, coloranți, anumite substanțe chimice din vopseaua de păr sau alte produse cosmetice etc. 

Simptomele unei alergii la nivelul pielii pot avea manifestări diverse

- roșeață cu sau fără umflături
- erupții cutanate sau urticarie
- piele descuamată și uscată
- vezicule sau piele crăpată
- pete întunecate pe suprafața pielii

Aceste simptome se pot ameliora dacă persoana în cauză identifică factorul declanșator și îl elimină. 

Rutina de îngrijire a tenului sensibil

Atunci când vorbim de o rutină corectă de îngrijire a tenului sensibil, este recomandat să urmăm sfatul unui medic dermatolog, care este la curent cu istoricul nostru medical, și să folosim produse cosmetice adaptate tipului de piele sensibilă.

Orice rutină de îngrijire a tenului începe întotdeauna prin curățarea sa, indiferent de tipul de ten pe care îl aveam.

În cazul unui ten cu piele sensibilă, este de preferat să folosim un produs de curățare blând, de tip gel, spumă sau chiar o apă micelară pentru pielea sensibilă, dar care să nu conțină ingrediente ce pot agresa tenul. Este recomandat să evităm produsele care conțin parabeni, alcool, săpun, acizi, retinol sau parfumuri puternice. În schimb, poți opta pentru produse care conțin ingrediente cu rol calmant, cum ar fi: apă termală, niacinamide (sau vitamina B3), vitamina E, glicerină, uree, aloe vera, ulei de cocos, unt de shea, mușețel, ceai verde sau ovăz. 

Sfat: Atunci când îți cureți tenul, folosește-te de buricele degetelor, clătește fața cu apă călduță și usucă tenul prin mișcări blânde de tapotare. Evită folosirea periilor de curățare și nu exagera cu curățarea feței, pentru a nu provoca iritații suplimentare. De asemenea, este bine să eviți folosirea de loțiuni astringente sau aplicarea frecventă de produse pentru exfolierea pielii. 

În ceea ce privește hidratarea tenului sensibil, alege întotdeauna produse dermatocosmetice sau organice special create pentru a hidrata, calma și proteja pielea sensibilă cu tendințe alergice. Alege un produs care să conțină, de exemplu, apă termală și acid hialuronic, cu rol calmant și hidratant, fără parfum, alcool și non-comedogenic. 

Nu în ultimul rând și poate cel mai important pas în rutina de îngrijire a tenului sensibil, este aplicarea unei creme cu factor de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30, ori de câte ori petreci timp afară și indiferent de anotimp. Optează pentru o cremă minerală de protecție solară, care să conțină blocanți fizici precum oxid de zinc și dioxid de titan.

Machiajul tenului sensibil

În ceea ce privește alegerea produselor de machiaj pentru tenul sensibil, este recomandat să ne ghidăm după sintagma „mai puțin înseamnă mai mult”:

- Optează pentru produse cu texturi cremoase
- Folosește un fond de ten sau un produs cu acoperire ușoară de tip BB cream, pe bază de silicon sau cu ingrediente organice, pentru o iritare minimă a pielii
- Alege o pudră de față cu cât mai puțini conservați
- Nu utiliza produse de machiaj de tipul waterproof (n.r. rezistente la apă) sau cu pigmenți puternici, deoarece îndepărtarea lor se face mult mai greu și, astfel, îți poți irita pielea
- Evită pe cât posibil folosirea burețeilor pentru aplicarea machiajului și curăță periodic pensulele de machiaj
- Aruncă produsele de machiaj și cosmeticele vechi sau expirate – acestea se pot strica sau se pot contamina. 

Sfat: Testează întotdeauna produsele noi pe o zonă discretă a pielii cu cel puțin o zi înainte de a le folosi pe față sau pe corp. 

Când să ceri ajutorul unui medic

Majoritatea persoanelor cu un ten sensibil nu apelează, în general, la sfatul unui medic dermatolog, mai ales atunci când se confruntă cu o iritație ușoară a pielii, ci doar în cazul în care starea lor se agravează. Așa cum am menționat mai sus, există mai multe afecțiuni care pot provoca sensibilitatea pielii, iar unele dintre ele necesită un tratament adecvat, mai ales în cazul unei alergii cutanate, care se poate agrava și provoca șoc anafilatic, o reacție alergică severă ce îți poate pune în pericol viața. 

 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sensitive-skin
https://www.healthline.com/health/skin-disorders/sensitive-skin#see-your-doctor
https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1
https://www.verywellhealth.com/what-is-sensitive-skin-5085561

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0