Cum ne pregătim tenul pentru sezonul rece? Cremele anti-îmbătrânire - recomandarea specialistului

Iarna se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă un stres în plus pentru pielea ta. Chiar dacă ai tenul gras, frigul, vântul și umiditatea îți pot compromite bariera naturală a pielii, așa că este recomandat să fii cât mai prevăzătoare odată cu schimbarea de temperatură. 

Care sunt afecțiunile de piele cauzate de sezonul rece?

Cele mai des întâlnite afecțiuni de piele cauzate de frig sunt dermatita iritativă, uscăciunea cronică a pielii, melasma și rozaceea. Dermatita iritativă reprezintă o iritație a pielii care apare ca reacție la factorii de mediu agresivi și se poate manifesta prin simptome precum: roșeață, iritație, mâncărime, leziuni ale pielii și alergie cutanată. Este important să identifici factorii care au cauzat dermatita iritativă (poate fi vorba și despre un produs cosmetic), ca să o poți trata corespunzător. Uscăciunea cronică a pielii se poate instala în sezonul rece și poate persista chiar și după sosirea primăverii.

Aceasta poate fi generalizată, dar, de obicei, se manifestă prin zone bine delimitate de piele uscată și/sau descuamată. Este important să consulți un medic dermatolog, deoarece este posibil ca uscăciunea cronică să fie un simptom al altei afecțiuni, deși, de regulă, apare pe fondul frigului. Melasma și rozaceea sunt afecțiuni ce pot fi exacerbate de frig și de vânt. Ambele au fond genetic și necesită tratament medical, în cazuri severe.

Cum poți avea grijă de tenul tău?

Din fericire, există numeroase produse de îngrijire a pielii disponibile pe piață pentru a face față cu brio vicisitudinilor meteo. Cu o rutină de îngrijire a pielii adecvată și în special cu o cremă anti-îmbătrânire bine formulată, poți combate efectele negative ale aerului rece și umed specific iernii, dar pentru aceasta trebuie să ai grijă la produsele pe care le folosești, mai exact la ingredientele din compoziția acestora. Medicii dermatologi și esteticieni atrag atenția asupra unui fenomen care se produce cu precădere iarna și care poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii, și anume pierderea de apă transepidermică. Pentru a evita acest lucru, este nevoie să ai ingrediente ocluzive, hidratante și reparatoare în produsele cosmetice din rutina ta de zi cu zi. Optează pentru creme anti-îmbătrânire care susțin hidratarea tenului și corectează liniile fine, chiar de la formare. 

Cremele anti-imbătrânire - o soluție?

Poate părea deja un clișeu sintagma cremă anti-îmbătrânire, dar secretul, adesea, nu stă într-un ingredient minune, ci în alegerea unor produse bine formulate și utilizarea lor constantă, pe o perioadă îndelungată de timp. Așadar, cremele anti-îmbătrânire sunt o soluție reală și pot face diferența, dar numai dacă sunt utilizate cu regularitate. Mai jos regăsești ingredientele de bază pe care trebuie să le incluzi în rutina ta de zi cu zi. Optează pentru creme anti-îmbătrânire care conțin aceste ingrediente, folosește-le în fiecare zi și, în timp, vei vedea rezultatele.

Petrolatum și untul de shea

Ingrediente ocluzive, precum petrolatumul și untul de shea, previn pierderea de apă transepidermică, prin crearea unui sigiliu hidratant, care va permite penetrarea în profunzime a produselor aplicate anterior. Din acest motiv este recomandat ca produsul cu petrolatum sau unt de shea să fie aplicat la final, ca ultim pas din rutină. Petrolatumul, sau vaselina, alături de untul de shea, care este obținut din arborele de Karité, sunt ingrediente bogate și emoliente, și sunt ideale pentru rutina ta de iarnă. 

În plus, utilizarea celor două în tandem are un efect mult mai bun, oferind pielii protecție împotriva frigului și vântului, dar și reparând daunele produse de umiditatea sau, din contră, de uscăciunea aerului ambiental. Dacă suferi de erupții acneice, este recomandat să te consulți cu medicul dermatolog înainte de a folosi produse pe bază de petrolatum sau unt de shea, deoarece ingredientele ocluzive au, de obicei, și acțiune comedogenică. 

Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cosmetici, iar utilizarea topică a acestui ingredient, mai ales pe timpul iernii, poate îmbunătăți vizibil aspectul ridurilor de expresie și a liniilor fine. Specialiștii recomandă aplicarea unui ser facial pe bază de vitamina C cel puțin o dată pe zi, pe pielea curată, dar atenție mare la formularea cosmetică și la concentrație, deoarece o cantitate prea mare de vitamina C poate fi iritantă, mai ales dacă ai ten sensibil. Un alt aspect demn de reținut este instabilitatea acestui antioxidant.

Așadar, este important să optezi pentru un produs formulat, preferabil, împreună cu acid ferulic, care ajută acidul ascorbic să rămână stabil pentru o perioadă mai lungă de timp. Un alt lucru important este ambalajul. Ai grijă ca produsul să vină într-un ambalaj bine etanșeizat și opac, deoarece vitamina C se oxidează rapid la contactul cu aerul și lumina naturală.

Extractele marine

Ingredientele cosmetice marine sunt deosebit de îndrăgite datorită proprietăților hidratante și reparatoare. Colagenul marin este un asemenea exemplu, care poate oferi un aspect vizibil mai tânăr tenului tern și obosit. Optează pentru un produs cosmetic de calitate, deoarece ingredientele marine, pentru a avea efect, trebuie să provină din cele mai bune surse, pe care numai un produs bine formulat ți le poate oferi.

Ceramidele

Ceramidele fac parte din familia lipidelor și se regăsesc în mod natural în organism, dar, pentru un ten cât mai ferm și tânăr, este nevoie de suplimentare pe cale cosmetică. În acest sens, este bine să ai un serum sau o cremă hidratantă cu ceramide, pentru a face față cu brio deshidratării specifică anotimpului rece. Ceramidele sunt în mod special recomandate celor cu ten sensibil, uscat sau atopic.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este unul dintre cele mai populare ingrediente cosmetice din ultima perioadă, deoarece oferă suplețe și hidratare instantanee pielii, fără prea mult efort. Un aspect de reținut este că acidul hialuronic, de sine sătător, nu face mare lucru. Acesta trebuie sigilat cu ajutorul unei creme ocluzive, pentru ca apa reținută de moleculele de acid hialuronic să rămână în țesutul cutanat. Așadar, dacă vrei să introduci acidul hialuronic în rutina ta de zi cu zi, aplică-l înainte de crema hidratantă, pentru rezultate optime. 

Exfolianții chimici

Poate părea contraintuitiv să îți exfoliezi pielea pe timpul anotimpului rece, dar este foarte important ca celulele moarte să fie îndepărtate în mod eficient pe tot parcursul anului. Dacă pielea este foarte uscată, sau ai tenul sensibil, în general, optează pentru un exfoliant mai blând, precum acidul lactic, mandelic sau kojic, și nu uita de crema hidratantă. Dacă ai tenul gras și/sau cu tendințe acneice, atunci acizii BHA sunt aliații tăi.

Ai grijă, însă, la frecvența aplicării. Dacă nu ai mai folosit exfolianți chimici până în prezent, este important să îi introduci treptat în rutină, de câteva ori pe săptămână, pentru început. Ulterior, poți ajunge să îi aplici în fiecare seară. În plus, prin exfolierea stratului de celule moarte de la suprafața pielii, vei permite accesul mai ușor al ingredientelor hidratante în straturile cutanate cele mai profunde. 

Pulberea de matcha

Delicioasa băutură face mai mult decât să furnizeze energie corpului, este și un ingredient cosmetic deosebit de util în menținerea sănătății și prospețimii tenului. Pulberea de matcha este bogată în antioxidanți care protejează pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu, diminuând liniile fine, estompând petele hiperpigmentare și redând fermitatea pielii. În plus, pulberea de matcha are proprietăți calmante, așadar, dacă ai tenul sensibil sau iritat, cum se întâmplă des pe timpul iernii, este util să ai în rutină un produs pe bază de extract de pulbere de matcha. Dacă nu știi cum să îl integrezi, o alegere bună sunt tonerele calmante cu ceai verde și/sau pulbere de matcha, sau pudrele de curățare a tenului pe bază de matcha. Dacă alegi o pulbere de curățare, las-o 2-3 minute pe ten până să o clătești, pentru a avea timp să își transfere proprietățile.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Moisturizers: Options for softer skin
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/in-depth/moisturizers/art-20044232 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0