Cum îți afectează perna tenul și părul și ce poți face în acest sens

Știi că radiațiile solare îți afectează pielea și părul, la fel cum știi și că poluarea are efecte negative asupra acestora. Însă te-ai gândit vreodată că perna pe care dormi poate fi cea care îți sabotează frumusețea? Iată cum!

Există un impact semnificativ al pernei asupra sănătății pielii și părului. În timp ce dormim, pielea și părul nostru vin în contact cu perna, care poate conține bacterii, transpirație, uleiuri și praf. Dacă nu se curăță corespunzător, perna poate cauza probleme de sănătate ale pielii și părului, cum ar fi acnee, iritații, dermatită seboreică și pierderea părului.

O soluție simplă pentru a preveni aceste probleme este curățarea frecventă a pernei și înlocuirea acesteia la intervale regulate. În plus, alegerea unei perne potrivite poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate ale pielii și părului.

Recomandările experților DOC.ro

Pernele din bumbac 100% sunt recomandate de mulți specialiști pentru pielea și părul sensibile, deoarece sunt mai respirabile și absorb transpirația mai bine decât materialele sintetice. De asemenea, pernele din mătase sunt o opțiune bună, deoarece reduc frecarea asupra pielii și a părului, prevenind astfel formarea ridurilor și a firelor despicate.

Pe de altă parte, pernele din poliester și alte materiale sintetice pot irita pielea și părul, reținând transpirația și uleiurile naturale, ceea ce poate duce la formarea de bacterii și infecții ale pielii și scalpului. De asemenea, aceste perne pot cauza electrizarea părului și pot face părul să arate uscat și fără viață.

În plus, poziția în care dormi poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății pielii și părului. Dormitul pe o parte sau pe burtă poate apăsa pielea și părul în pernă, crescând astfel frecarea și presiunea asupra acestora. Aceasta poate duce la formarea de riduri, acnee, iritații și pierderea părului. Dormitul pe spate este considerat cea mai bună poziție pentru sănătatea pielii și părului, deoarece reduce presiunea și frecarea.

Cum îți afectează perna tenul

Blochează porii, favorizând coșurile și punctele negre 

Fața de pernă acționează precum un burete, care absoarbe tot ce ai pe față și păr, începând de la uleiuri naturale ale pielii și până la bacterii, praf ori produse de make-up. Așadar, nu e de mirare că îți apar coșuri și puncte negre, din cauza porilor blocați de toate microorganismele și particulele depuse pe pernă. 

Pentru a preveni această situație, spală-ți fața de pernă cel puțin o dată pe săptămână, iar la jumătatea săptămânii, întoarce-o pe partea cealaltă. 

Întotdeauna, înainte de culcare, demachiază-te și curăță apoi tenul cu apă micelară. Este esențial, de asemenea, să îți faci zilnic duș înainte de culcare. 

Accelerează adâncirea ridurilor 

Persoanele care obișnuiesc să doarmă pe burtă au adesea probleme cu ridurile din cauza pernei. Asta pentru că, pe timpul nopții, în urma mișcărilor pe care le facem, tenul capătă tot felul de cute și pliuri, care în timp se pot adânci. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și pielea își pierde tot mai mult din elasticitate, aceste riduri au mai multe riscuri să apară și să se adâncească. 

Pentru a preveni această situație, schimbă-ți fața de pernă cu una din satin sau mătase, care nu favorizează atât de mult formarea cutelor pe piele. Totodată, e indicat să te obișnuiești să dormi pe spate, cu fața în sus. 

Favorizează iritațiile la nivelul feței 

Dacă te trezești dimineața cu tenul iritat, în primul rând trebuie să te gândești la perna pe care dormi. Fie nu ai spălat-o la timp, fie folosești un detergent agresiv sau un balsam de rufe care conține alergeni. 

Dacă ai iritații la nivelul feței, ar trebui să îți schimbi fața de pernă cu una curată o dată la 3-4 zile. Întotdeauna curăță-ți tenul înainte de culcare, iar dacă te culci nedemachiată, asigură-te că a doua zi îți schimbi fața de pernă. Schimbă-ți detergentul de rufe cu unul hipoalergenic, la fel și balsamul.

 

 

Ce poți face pentru a-ți proteja tenul în timpul somnului: 

  • Schimbă-ți fața de pernă cu una din satin sau mătase. 
  • Spală-ți cel puțin o dată pe săptămână fața de pernă. 
  • Calcă-ți fața de pernă după fiecare spălare. 
  • Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare.

Cum îți afectează perna podoaba capilară

Te trezești dimineața cu părul ciufulit, electrizat și observi în fiecare zi multe fire de păr rupte, rămase pe fața de pernă? Acest lucru s-ar putea să se întâmple din cauza țesăturii feței de pernă pe care dormi. 

De pildă, fețele de pernă din bumbac pot să fie dăunătoare pentru părul tău. Acestea sunt mai rigide și favorizează ruperea firelor de păr în timpul nopții. Totodată, bumbacul absoarbe uleiurile naturale din păr, favorizând deshidratarea acestuia.

Ce poți face pentru a-ți proteja părul în timpul somnului:

  • Nu te culca cu părul ud, întrucât acesta se va rupe mai ușor decât atunci când e uscat. Dacă nu ai de ales și trebuie să faci asta, înfășoară-ți părul într-un prosop absorbant și abia apoi așază capul pe pernă. 
  • Schimbă-ți fața de pernă cu una de mătase sau, dacă investiția ar fi prea mare, poți alege una din satin. Pe o asemenea textură, părul va aluneca de fiecare dată când întorci capul de pe o parte pe alta, ceea ce înseamnă că riscul de rupere este redus. Totodată, un asemenea material nu absoarbe uleiurile naturale de la nivelul scalpului, lăsându-ți părul uscat.

În concluzie, perna poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pielii și părului. Este important să alegem o pernă dintr-un material potrivit și să o curățăm în mod regulat pentru a preveni problemele de sănătate. De asemenea, poziția în care dormim poate influența sănătatea pielii și părului, iar dormitul pe spate este considerat cea mai bună opțiune pentru a reduce presiunea și frecarea asupra acestora.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effect of sleep position on perceived facial aging” - NIH, autor: Brett S Kotlus - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865987/
“Perceived Age and Life Style. The Specific Contributions of Seven Factors Involved in Health and Beauty” – NIH, autori: Victor Gabriel CLATICI, Daniel RACOCEANU, Claude DALLE, Cristiana VOICU, Lucia TOMAS-ARAGONES, Servando E. MARRON, Uwe WOLLINA, Simona FICA - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5706759/ 
“Sleep Wrinkles: Facial Aging and Facial Distortion During Sleep” - NIH, autori: Goesel Anson, Michael A C Kane, Val Lambros - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27329660/ 
“Is It Bad to Sleep With Wet Hair?” – Sleep Foundation - https://www.sleepfoundation.org/sleep-faqs/is-it-bad-to-sleep-with-wet-hair 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0