7 materiale care nu afecteaza sanatatea pielii

Pielea, cel mai mare organ al organismului, este acoperită, în cea mai mare parte a timpului, de diverse țesături. Unele dintre acestea, însă, sunt extrem de dăunătoare, provocând iritații și alte probleme dermatologice. 

Iată ce materiale ar trebui să porți pentru a avea o piele sănătoasă!

Materiale care provoacă reacții alergice

Țesăturile artificiale precum acril, poliester și nailon sunt tratate cu mii de substanțe chimice toxice dăunătoare în timpul producției, atrag atenția oamenii de știință. Într-un studiu de la Universitatea din Stockholm, cercetătorii au ales patru grupuri de substanțe legate de riscurile pentru sănătate și le-au testat în funcție de toxicitate și cât de ușor pot pătrunde în piele. La finalul studiului, cercetătorii au observat că se găseau concentrații foarte mari de substanțe toxice în poliester.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe lângă substanțele chimice toxice, țesăturile sintetice pur și simplu nu permit pielii să respire. În plus, tipul acesta de țesătura captează și mirosurile, iar germenii de pe piele care se regăsesc în transpirație se hrănesc cu substanțele chimice pe care fibrele sintetice nu le pot absorbi, creând astfel un mediu pentru înmulțirea bacteriilor dăunătoare. 

De altfel, nici nailonul, și nici lycra nu permit pielii să respire. Mai mult, stimulează transpirația, provoacă iritații și reacții alergice. De aceea, e indicat să evităm purtarea hainelor confecționate din asemenea materiale, cu toate că de multe ori acestea sunt mult mai accesibile din punct de vedere al prețului, dar se și așază mai bine pe corp.

Ce materiale nu afectează sănătatea pielii

Medicii dermatologi ne sfătuiesc să alegem materiale naturale care să permită pielii să respire. Materialele naturale sunt obligatorii în cazul celor care suferă de alergii, iritații la nivelul pielii sau care au, pur și simplu, o piele sensibilă.

Iată către ce materiale ar trebui să îți îndrepți atenția atunci când mergi la cumpărături dacă vrei să ai o piele sănătoasă:

Bumbac organic 

Probabil că ai auzit, în repetate rânduri, că ar trebui să porți șosete de bumbac. Ei bine, această recomandare este valabilă pentru orice articol vestimentar. Bumbacul organic este blând cu pielea, fiind hipoalergenic. Totodată, țesăturile din acest tip de bumbac lasă pielea să respire, așa că pot fi purtate cu succes în zilele călduroase.

In 

Dacă vrei ca pielea ta să fie protejată de praf și de substanțele toxice din aer, inul este un material pe care ar trebui să îl porți. Acesta protejează totodată pielea de radiațiile ultraviolete în proporție de 50%, ceea ce înseamnă că este un material pe care e indicat să îl porți pe timpul verii, când te expui la soare. Fiind rezistent la bacterii și fungi, inul poate fi purtat și dacă ai de-a face cu afecțiuni cutanate.

Pânză de cânepă

Această pânză ține de cald și devine din ce în ce mai moale pe măsură ce trece timpul. Datorită texturii sale poroase, această pânză permite pielii să respire. Fiind o textură pigmentată în mod natural, aceasta este supusă mult mai puțin proceselor de colorare chimică.

Mătase 

Specialiștii consideră mătasea ca fiind cel mai delicat material pe care îl putem purta. Aceasta este hipoalergenică, având o structură proteică aparte. Reglează temperatura corpului, absoarbe umiditatea rapid, nu se murdărește ușor și nu absoarbe mirosurile neplăcute. Persoanele care suferă de eczeme sau iritații cutanate pot purta fără probleme mătase.

Lâna 

Lâna menține temperatura corpului, absoarbe umiditatea și permite totodată pielii să respire. Aceasta este rezistentă la murdărie, dar și la acarieni. Dacă ai pielea sensibilă sau foarte uscată, evită hainele din lână pe care le porți direct pe piele – asta înseamnă că nu e indicat să porți un pulover din lână, însă poți purta fără probleme un palton de lână.

Cașmir 

Această fibră naturală menține corpul cald, în ciuda frigului, însă permite totodată pielii să respire.

Piele

Persoanele care suferă de alergii pot purta fără probleme articole vestimentare din piele.

Ce materiale să eviți pentru a-ți proteja pielea

Țesăturile din bambus 

Cu toate că ai fi tentat să crezi că bambusul este benefic pentru piele, fiind natural, te înșeli. Pentru a transforma textura aspră a bambusului într-o fibră moale se folosesc o serie de substanțe chimice toxice pentru pielea ta.

În starea sa naturală, bambusul este rigid și aspru. Pentru a transforma textura aspră a bambusului într-o fibră moale se folosesc o serie de substanțe chimice toxice pentru pielea ta.

Materialele sintetice 

Începând de la nailon și până la poliester ori spandex, orice fibră sintetică trebuie evitată, întrucât împiedică pielea să respire și favorizează iritațiile cutanate.

Vâscoza

Vâscoza este o țesătură reciclată care trebuie tratată cu substanțe chimice precum amoniac sau acetonă pentru a rezista spălării și purtării regulate. Chiar dacă are câteva beneficii mari, cum ar fi faptul că este ușoară și fină la atingere, este o fibră naturală semi-sintetică sau artificială, care poate afecta pielea. 

Acrilul 

Producția de acril implică folosirea unor substanțe chimice extrem de toxice care pot fi periculoase nu doar pentru sănătatea lucrătorilor din fabrică.  Ingredientul-cheie, acrilonitrilul, poate pătrunde în corpul purtătorului prin contact cu pielea sau prin inhalare. De altfel, și purtarea unei asemenea țesături ar putea fi dăunătoare sănătății tale!

Materialele care nu se șifonează 

Pentru a nu se sifona niciodată, unele materiale sunt tratate cu amestecuri chimice toxice, pe care ar fi bine să le ții departe de pielea ta. De exemplu, multe dintre aceste țesături au în compoziție o substanță chimică periculoasă numită formaldehidă. De altfel, dacă suferi de psoriazis, evită articolele de îmbrăcăminte de culoare închisă și, în schimb, optează pentru materiale deschise la culoare sau cu model. De asemenea, hainele de culoare deschisă au tendința de a avea mai puțini coloranți, astfel încât este mai puțin probabil să îți irite pielea.

Ce trebuie să știi despre reacțiile alergice provocate de anumite substanțe din țesături

Formaldehida

Așa cum am menționat mai sus, formaldehida este un conservant care este utilizat pentru finisarea țesăturilor care nu se șifonează. Dermatita de contact care apare din pricina formaldehidei din îmbrăcăminte poate provoca erupții pe părțile laterale ale corpului, pe spate (în spatele axilelor), pe părțile laterale ale gâtului și pe partea din față a coapselor, care sunt zonele corpului de care îmbrăcămintea se freacă cel mai mult. 

Pigmenți

Există câțiva pigmenți diferiți din îmbrăcăminte care pot fi de vină pentru apariția dermatitei de contact. De exemplu, disperse blue 106 este un pigment albastru închis care este folosit pentru a colora hainele albastru închis, maro, negru, violet și verde. Acest pigment poate să crească riscul de reacții alergice. Bicromatul de potasiu este un alt pigment folosit pentru a colora textilele într-o nuanță strălucitoare de verde. Acesta poate provoaca dermatită de contact, în special la persoanele care lucrează cu piele, vopsele și ciment. 

Și cobaltul este un pigment care poate favoriza declanșarea dermatitei de contact. Acesta oferă o pigmentare albastru strălucitor sau alte nuanțe realizate din această culoare primară (cum ar fi verde strălucitor). 

Care sunt simptomele alergiei la anumite țesături

Ca și în cazul altor tipuri de alergii, simptomele alergiei variază de la reacții ușoare la ocazionale până la reacții severe, în funcție de factorii declanșatori.  Există numeroși factori de luat în considerare atunci când vine vorba de dermatita de contact provocată de îmbrăcăminte. Iar printre simptomele care ar trebui să te alarmeze se numără:

  • Secreția nasului, posibil cauzată de inhalarea substanțelor chimice din aer utilizate în detergenții utilizați
  • Ochi înlăcrimați  
  • Roșeața pielii, care este unul dintre cele mai frecvente simptome ale alergiei, indiferent de motivul din spatele acesteia
  • Piele cu erupții și mâncărime, care poate fi, de asemenea, însoțită de umflare și inflamație 
  • Vezicule și leziuni ale pielii atunci când particulele din țesături se contopesc cu transpirația
  • Acneea pielii
  • Inflamația foliculilor de păr ca urmare a contaminării hainelor

Pentru a te asigura că suferi într-adevăr de alergie la anumite țesături, consultă medicul alergolog. Acesta poate efectua un test de alergie pentru a confirma diagnosticul. Testele plasture pentru alergii poate identifica ce țesături sau substanțe chimice îți irită pielea.  

Tratament pentru alergia la țesături

Cel mai bun tratament pentru alergia la țesături este evitarea acelor piese vestimentare. Adesea, persoanele care sunt alergice la formaldehidă din anumite țesături pot tolera hainele care au fost spălate de multe ori. În cazul unor alergii mai severe, medicul alergolog poate prescrie un cortizon pentru ușurarea simptomelor legate de dermatita alergică de contact.  

Recomandări pentru a ține sub control alergia la anumite țesături

  • Poartă piese vestimentare din țesături din bumbac, deoarece se știe că bumbacul este cel mai puțin predispus la alergii  
  • Spală întotdeauna hainele pe care ți le cumperi înainte de a le purta
  • Folosește doar apă și săpun atunci când îți speli hainele
  • Evită folosirea balsamului pentru țesături și detergenți care conțin parfumuri și alte substanțe chimice dure
  • Încearcă să determini ce anume cauzează iritarea pielii
  • Scapă de hainele vechi, deoarece s-ar putea să fi acumulat praf și acarieni de-a lungul anilor

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) - Allergic contact dermatitis: Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447113/
Allergy and Sinus Centers - Fabric Allergy
https://www.nyallergy.com/fabric-allergy/#

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0