Evaluarea mersului in diagnosticul de coxartroza

Evaluarea mersului este o apreciere global-analitica, caci ea poate furniza date importante, atat analitice pe segmente limitate, cat si globale asupra unui complex functional al aparatului neuro-mio-artro-kinetic static.

Amplitudinea miscarii artriculatiilor implicate in mers, cat si forta musculara adecvata maresc eficienta mersului.

Evaluarea mersului este importanta, deoarece aduce informatii despre o posibila afectare articulara, asa ca este folosita in diagnosticarea coxartrozei.

In cazul diverselor patologii ale soldului prin asocierea manifestarilor clinice: durere, redoare (rigiditate) articulara, hipotonie (diminuarea tonusului muscular), acestea conduc la modificarea biomecanicii mersului, determinand astfel un mers caracteristic persoanelor cu afectiuni la acest nivel.

Mersul se realizeaza pe distante progresiv mai scurte, sprijinul se efectueaza preponderent pe piciorul sanatos sau mai putin algic, mersul avand caracter antalgic, schiopatat, cu reducerea duratei de sprijin pe piciorul bolnav, iar in cazurile mai severe apare necesitatea utilizarii mijloacelor ajutatoare de mers (cadre, bastoane).

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Hipotoniile sunt cauzate de aparitia durerii la nivelul articulatiei soldului, durere ce determina reducerea efortului fizic si, implicit, a contractiilor musculare, hipotonii ce contribuie la modificarea biomecanicii mersului.

 

 

Exercitiile de reeducare a mersului sunt recomandate pecientilor cu coxartroza dupa o evaluare specializata. Se indica alternarea pozitiei sezand, din ora in ora, cu mersul, cel putin cinci minute, pentru a putea pastra in mare parte mobilitatea soldului.

Cum afecteaza coxartroza articulatia soldului?

Pacientii care au coxartroza (artroza la nivelul soldului) au, uneori, probleme in timpul mersului. La inceput, diagnosticaea bolii poate fi dificila. Asta pentru ca durerea poate sa apara in locuri diferite, inclusiv in zona inghinala (vintre), in coapsa, in zona feselor sau in genunchi. Durerea poate fi ascutita sau intepatoare sau poate fi vorba de o durere sursa, iar soldul pacientului este, de cele mai multe ori, rigid.

Despre diagnosticul coxartrozei

Nu exista un test unic pentru diagnosticarea artrozei soldului, dar de cele mai multe ori, boala este diagnosticata prin intermediul unei radiografii anormale, care arata trasaturile definitorii, cum ar fi ingustarea spatiului articular si aparitia osteofitelor (pe marginile articulatiei).

Medicul tau va analiza istoricul tau medical si va efectua un examen clinic, examinand soldul afectat. Aceasta etapa va include o verificare sau examinare a modului in care soldul tau functioneaza si poate sa scoata la iveala o limitare a mobilitatii articulatiei soldului.

Cat de importante sunt simptomele pacientului

Exista trasaturi definitorii ale istoricului medical al pacientului care, de cele mai multe ori, indica o problema mecanica a soldului. Aceste caracteristici sunt de ajutor in localizarea soldului ca sursa a problemelor medicale, dar nu sunt specifice pentru acest tip de patologie.

Asa cum este de asteptat, durerea in coxartroza se agraveaza o data ce pacientul are anumite activitati, desi gradul durerii este variabil. Activitatile simple, cum este mersul inainte, in linie dreapta, sau chiar alergarea sunt de multe ori bine tolerate, in timp ce manevrele de rasucire a corpului (cum ar fi simpla intoarcere pentru a schimba directia de mers) pot produce o durere ascutita, in special cand pacientul se intoarce cu corpul pe partea simptomatica, ceea ce plaseaza soldul intr-o rotatie interna.

Si statul pe scaun poate fi inconfortabil, in special daca soldul este asezat intr-o pozitie de flexie excesiva. Ridicarea din pozitie sezanda este in special dureroasa, iar pacientul poate sa simta in acel moment o senzatie ca o durere ascutita, ca si cand ar fi fost injunghiat.

Simptomele se agraveaza o data cu urcatul sau coboratul scarilor sau altor suprafete inclinate. Pana si urcarea si coborarea dintr-un autovehicul sunt adeseori dificile, acompaniate de durere de sold, deoarece soldul este intr-o anumita pozitie, este flexat, iar trunchiul executa manevre de rasucire.

Postura si mersul sunt observate de medic

Cel mai important aspect al examinarii sau inspectarii este postura pacientului si maniera sau modul in care merge. Postura pacientului este observata atat in pozitie verticala (cand sta in picioare), cat si in pozitie asezata (cand sta pe scaun, de exemplu). Orice manevre de sprijinire sau de protejare folosite pentru a atenua fortele care sunt exercitate pe articulatia soldului sunt notate de medic.

 

 

Sura foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0