Vrei o inimă mai sănătoasă? Mănâncă banane zilnic!

Consumul de banane ar putea preveni bolile cardiovasculare și atacurile vasculare cerebrale, potrivit cercetătorilor.

Bananele sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume, dar nu numai datorită aromei plăcute și gustului dulce. Astăzi, bananele sunt cultivate în cel puțin 107 țări și sunt clasate pe locul patru în rândul culturilor alimentare din lume din punct de vedere al valorii monetare. Având în vedere consumul crescând de banane, nu este de mirare că mulți se întreabă ce beneficii au aceste fructe pentru sănătate.

Bananele sunt un fruct tropical extrem de sănătos, nu numai delicios. Deoarece conțin mai mulți nutrienți esențiali, bananele oferă beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și pierderea în greutate. Sunt o gustare convenabilă, îndrăgită atât de adulți, cât și de copii.

Beneficiile bananelor pentru sănătate sunt multiple, și includ:

  • Asigurarea aportului de minerale esențiale (potasiu, magneziu, vitamina B6, vitamina C)
  • Reglarea sensibilității la glucoză (mulțumită pectinei, un tip de fibre alimentare)
  • Susținerea sistemului digestiv (datorită fibrelor și amidonului conținut de bananele verzi)
  • Pierderea în greutate (pentru că sunt sățioase și sărace în calorii)
  • Reducerea efectelor radicalilor liberi (datorită conținutului de antioxidanți)
  • Reducerea riscului de afecțiuni renale (prin aportul de potasiu)
  • Evitarea crampelor musculare după efectuarea exercițiilor fizice (cauzate de dezechilibrul de electroliți)

Bananele protejează inima

Potasiul este un mineral esențial pentru sănătatea inimii, cu rol important în special în controlul tensiunii arteriale. Potasiul joacă un rol important pentru fiecare bătaie a inimii. De sute de mii de ori pe zi, potasiul ajută la declanșarea mișcărilor inimii, pentru a transporta sângele prin corp. De asemenea, potasiul ajută la mișcarea mușchilor, funcționarea nervilor, dar ajută și la funcționarea optimă a rinichilor și filtrarea sângelui.

Bananele sunt o sursă dietetică excelentă de potasiu. De aceea, o dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iar persoanele care mănâncă mult potasiu au cu până la 27% riscuri mai mici de boli de inimă.1 Aportul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc mai mic de infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic, precum și o mortalitate mai scăzută la femeile în vârstă, în special la cele care nu sunt hipertensive.

Întrucât conțin un nivel ridicat de potasiu, bananele pot opri blocarea vaselor de sânge și inhiba calcifierea și îngustarea arterelor. Cercetătorii2 de la Universitatea Alabama, Statele Unite ale Americii, au descoperit efectele acestor fructe după ce au analizat șoarecii cu risc ridicat de boli de inimă.

Șoarecii de laborator au fost hrăniți cu un nivel fie scăzut, normal, sau ridicat de potasiu. Rezultatele arată că arterele cobailor hrăniți cu o dietă săracă în potasiu au devenit semnificativ mai îngroșate. În schimb, cobailor cărora li s-a administrat un nivel ridicat de potasiu aveau o rigiditate mai scăzută a arterelor. Ca atare, cercetătorii consideră că acest mineral esențial, potasiul, ajută la prevenirea atacurilor de cord și a atacurilor vasculare cerebrale și la oameni. 

Alte surse de potasiu

Specialiștii recomandă o doză de 3.500 mg de potasiu pe zi, care se pot obține ușor din alimente precum:

  • Pește (în special somonul)
  • Carne de pui
  • Fasole albă
  • Avocado 
  • Ciuperci 
  • Roșii 
  • Cartofi
  • Broccoli
  • Varză
  • Nuci și semințe

Două banane pe zi însumează mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de potasiu. Însă consumul excesiv poate cauza dureri abdominale, diaree și greață. De vină ar putea fi conținutul ridicat de fibre; de aceea este important să păstrezi o dietă echilibrată. 

Câte banane poți mânca pe zi?

Organismul uman este un sistem complex, care funcționează cu ajutorul mai multor nutrienți și minerale esențiale. Cea mai bună cale a asigura energia de care corpul are nevoie este să adaugi în alimentație produse din fiecare grupă alimentară. De la baza piramidei alimentare spre vârf, acestea sunt: cereale integrale, legume, lactate, carne, dulciuri.

Deși excesul de banane este rar, cantitatea recomandată depinde de nevoile nutritive personale, dar și de cât de coapte sunt fructele. Bananele verzi sunt pline de molecule de amidon, care se transformă în zaharuri pe măsură ce fructul se coace. Atâta vreme cât nu înlocuiești mesele principale cu banane și asiguri corpului toți nutrienții necesari, consumul de fructe nu va dăuna sănătății.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialiștii în nutriție recomandă una până la 3 banane zilnic, atâta vreme cât nu există alte afecțiuni. Persoanele cu diabet și cele cu afecțiuni renale trebuie să se ferească de consumul excesiv de zaharuri, respectiv potasiu. 



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Potassium intake and risk of stroke in women with hypertension and nonhypertension in the Women's Health Initiative.”, publicat în Stroke, în 2014, autori: Seth A., Mossavar-Rahmani Y., Kamensky V. et al.
  2. Studiul ”Dietary potassium regulates vascular calcification and arterial stiffness”, publicat în Journal of Clinical Investigation, în 2017, autori: Yong Sun, Chang Hyun Byon, Youfeng Yang et al.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0