Un mic dejun consistent ajută la arderea unui număr mai mare de calorii [studiu]

Un studiu recent arată că persoanele care mănâncă un mic dejun consistent ard de două ori mai multe calorii în comparație cu cele care mănâncă o cină mai bogată.

Ceea ce mâncăm și bem după ce ne-am trezit s-a dovedit a avea un impact mare asupra performanțelor noastre cognitive, a stării de spirit și a nivelului de energie pe parcursul zilei. Acum, noi cercetări arată că micul dejun joacă un rol și mai important pentru sănătatea noastră generală decât se credea anterior.

Astfel, persoanele care iau un mic dejun consistent ard de două ori mai multe calorii în comparație cu cei care mănâncă o cină mai mare, arată un studiu¹ realizat de Endocrine Society. De asemenea, au mai puține pofte de-a lungul zilei (în special poftă de dulce) și au valori mai bune ale glicemiei pe parcursul zilei.

Metabolismul este mai activ după micul dejun

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe parcursul a trei zile, cercetătorii au evaluat 16 bărbați care au alternat consumul unui mic dejun cu conținut scăzut de calorii și al unei cine bogate în calorii cu consumul invers, al unui mic dejun bogat combinat cu o cină frugală. Apoi, termogeneza indusă de dietă - o măsură care arată cât de bine metabolizează organismul alimentele - a fost urmărită la participanți, cărora li s-au evaluat și senzația de foame, nivelul glicemiei și poftele de dulciuri.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, termogeneza indusă de dietă a fost de 2,5 ori mai mare după micul dejun față de cină, arătând, în esență, că metaboismul este mai activ după masa de dimineață. În plus, consumul unui mic dejun bogat în calorii a fost legat de accese de foame mai scăzute și de o poftă mai mică de dulciuri pe parcursul zilei.

La polul opus, un mic dejun cu puține calorii face ca persoana să simtă nevoia de mai multe gustări pe parcursul zilei. În plus, cei care iau un micul dejun mai slab caloric tind să mănânce mai mult la cină, spun cercetătorii. Insulina, un hormon care ajută la transformarea alimentelor în energie, și glicemia, care este utilizată pentru energie, au avut, de asemenea, valori mai mici după micul dejun în comparație cu momentul de după cină.

Rezultatele pot avea implicații uriașe pentru persoanele care doresc să slăbească, dar și pentru suferinzii de diabet care au un nivel al glicemiei mai mare decât cel normal. Rezultatele cercetărilor confirmă faptul că o cină bogată are efecte deosebit de negative asupra toleranței la glucoză, care ar trebui să fie luate în considerare de pacienții diabetici care caută să evite vârfurile glicemice. Pentru a reduce riscul de boli metabolice, consideră oamenii de ștință, este mai indicat un mic dejun caloric decât o cină foarte bogată.

Nu sări peste micul dejun! Altfel, metabolismul încetinește și apar poftele

Potrivit cercetătorilor, multe persoane care speră să slăbească evită să ia micul dejun. Însă cercetările arată că persoanele care mănâncă mai puțin sau deloc la micul dejun tind să ia mai multe gustări și mănâncă mai mult la celelalte mese din cursul zilei, sabotându-și, astfel, obiectivele de pierdere în greutate.

Metabolismul nostru este influențat foarte mult de ritmul circadian sau de ciclul somn-veghe. Oamenii sunt mai sensibili la insulină dimineața, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să producă mai puțină insulină pentru a controla nivelul glicemiei după masă. Metabolismul are cea mai mare eficiență în orele dimineții, oamenii sunt mai activi fizic dimineața, iar activitatea fizică ajută la gestionarea nivelului de insulină și al glicemiei.

Concluzia studiului este că, mai ales când se dorește pierderea în greutate, dar și pentru o stare de sănătate mai bună, masa de dimineață e bine să fie bogată, iar cea de seară să aibă mai puține calorii. Rata metabolică încetinește noaptea, iar organismul trebuie să facă mai mult efort pentru a digera mâncarea și a o procesa pentru a fi transformată în energie.

Sfatul specialiștilor este ca micul dejun să fie alcătuit din fructe, ouă, fulgi de ovăz și iaurt și să se evite alimentele prelucrate excesiv, cum ar fi produsele de patiserie sau cerealele pline de zahăr (care se absorb mai repede și pot determina creșterea nivelului de zahăr din sânge).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Helathline - A Big Breakfast May Help You Burn Double the Calories
https://www.healthline.com/health-news/a-big-breakfast-may-help-you-burn-double-the-calories
1 Studiul „Twice as High Diet-Induced Thermogenesis After Breakfast vs Dinner On High-Calorie as Well as Low-Calorie Meals”, apărut în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 105, Issue 3, March 2020, dgz311, https://doi.org/10.1210/clinem/dgz311, autori: Juliane Richter et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0