Ubiquinolul și rolul său în recuperarea după efortul fizic

Ubiquinolul are multe potențiale beneficii, printre care și acela că poate ajuta la creșterea performanței fizice prin scăderea stresului oxidativ din celule și îmbunătățirea funcțiilor mitocondriale.

Coenzima Q10 vine în două forme diferite: ubiquinol și ubiquinone. Ubiquinolul reprezintă 90% din coenzima Q10 în sânge și este forma care se absoarbe cel mai ușor. Astfel, este recomandat să se aleagă pentru administrare internă suplimentele care conțin forma ubiquinol.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Doza standard variază de la 90 mg la 200 mg pe zi. Dozele de până la 500 mg par bine tolerate și mai multe studii au utilizat doze chiar mai mari, fără efecte secundare grave. Deoarece coenzima Q10 este un compus solubil în grăsimi, absorbția sa este lentă și limitată; administrarea suplimentelor cu ubiquinol împreună cu alimente poate ajuta corpul să le absoarbă de până la trei ori mai repede decât dacă se administrează fără alimente.

Cel rol are ubiquinolul în ceea ce privește exercițiile fizice?

Stresul oxidativ poate afecta funcția musculară și, prin urmare, performanța când vine vorba de exerciții fizice. În mod similar, funcția mitocondrială anormală poate reduce energia musculară, ceea ce face dificilă contractarea eficientă a mușchilor și susținerea exercițiilor.

Coenzima Q10 poate spori performanțele fizice prin scăderea stresului oxidativ din celule și îmbunătățirea funcțiilor mitocondriale. Într-un studiu¹ care a investigat efectele acestui supliment asupra activității fizice a arătat că 1.200 mg de CoQ10 pe zi timp de 60 de zile a scăzut stresul oxidativ. În plus, suplimentarea cu ubiquinol poate contribui la creșterea forței în timpul exercițiilor fizice și la reducerea oboselii, ambele sporind capacitatea de efort.

Ce rol are coenzima Q10 în atenuarea durerii?

Funcția mitocondrială anormală poate duce la o absorbție crescută de calciu de către celule, la producerea excesivă de radicali liberi și la scăderea protecției antioxidante. Acest lucru contribuie la scăderea energiei în celulele creierului și chiar la migrene. Deoarece coenzima Q10 se găsește în principal în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că îmbunătățește funcția mitocondrială și ajută la scăderea inflamației care poate apărea în timpul migrenelor.

Un studiu amplu a arătat că 1.550 de persoane cu niveluri scăzute de coenzima Q10 au prezentat dureri de cap mai puține și mai puțin severe după ce au făcut tratament cu coenzima Q10. Mai mult, se pare că suplimentul ajută nu doar la tratarea migrenelor, ci și la prevenirea lor.

Ubiquinolul poate ajuta la tratarea insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este adesea o consecință a altor afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană sau hipertensiunea arterială. Aceste afecțiuni pot duce la creșterea deteriorării oxidative și la inflamația venelor și arterelor. Insuficiența cardiacă apare atunci când aceste probleme afectează inima până la punctul în care nu se mai poate contracta, relaxa ori pompa în mod regulat sângele.

Pentru a înrăutăți lucrurile, unele tratamente pentru insuficiența cardiacă au efecte secundare nedorite, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, în timp ce altele ar putea reduce și mai mult nivelurile de coenzima Q10.

Într-un studiu² efectuat pe 420 de persoane cu insuficiență cardiacă, tratamentul cu coenzima Q10 timp de doi ani le-a îmbunătățit simptomele și le-a redus riscul de deces din cauza problemelor cardiace. De asemenea, într-un alt studiu, 641 de persoane au fost tratate cu ubiquinol sau cu un placebo timp de un an. La sfârșitul studiului, cei din grupul cu ubiquinol au fost spitalizați mai rar pentru agravarea insuficienței cardiace și au avut mai puține complicații grave.

Se pare că tratamentul cu coenzima Q10 ar putea ajuta la restabilirea nivelurilor optime de producție de energie, la reducerea leziunilor oxidative și la îmbunătățirea funcției cardiace, toate acestea contribuind la tratamentul insuficienței cardiace.

Coenzima Q10 ar putea stimula fertilitatea

În cazul femeilor, fertilitatea scade odată cu vârsta, din cauza scăderii numărului și calității ovulelor disponibile, iar coenzima Q10 este direct implicată în acest proces. Suplimentarea cu ubiquinol pare să fie de ajutor și poate chiar să inverseze această scădere a calității și cantității ovulelor asociată cu înaintarea în vârstă.

În cazul bărbaților, spermatozoizii sunt susceptibili la efectele daunelor oxidative, ceea ce poate duce la reducerea numărului acestora, la calitatea mai slabă a spermei și la infertilitate. Mai multe studii au concluzionat că suplimentarea cu ubiquinol poate îmbunătăți calitatea, activitatea și concentrația spermatozoizilor prin creșterea protecției antioxidante.

Coenzima Q10 poate contribui la menținerea tinereții pielii

Pielea este cel mai mare organ din corp și este expusă permanent la factori care contribuie la îmbătrânire, atât interni, cât și externi. Unii factori interni includ leziunile celulare și dezechilibrele hormonale, iar cei externi includ agenții de mediu, cum ar fi razele ultraviolete.

Elementele dăunătoare pot duce la scăderea umidității pielii și a protecției împotriva agresorilor de mediu, precum și la subțierea straturilor pielii. Aplicarea coenzimei Q10 direct pe piele poate reduce daunele cauzate de agenții interni și externi prin creșterea producției de energie în celulele pielii și prin promovarea protecției antioxidante.

S-a demonstrat că aplicarea cremelor cu coenzima Q10 pe piele reduce daunele oxidative cauzate de razele UV și chiar micșorează adâncimea ridurilor. Este de dorit ca nivelurile de coenzima Q10 să nu fie prea scăzute deoarece par să crească riscul unei persoane de a dezvolta cancer de piele.

S-a demonstrat că pacienții cu cancer au niveluri mai scăzute de coenzima Q10 în organsim. Nivelurile scăzute de conezima Q10 în corp au fost asociate cu un risc de a dezvolta cancer cu până la 53,3% mai mare, unele studii sugerând că suplimentarea cu ubiquinol poate ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului la persoanele care au fost deja bolnave.

Ce efect are coenzima Q10 asupra creierului?

Mitocondriile sunt principalii generatori de energie ai celulelor creierului. Funcția mitocondrială tinde să scadă odată cu vârsta, iar disfuncția mitocondrială totală poate duce la moartea celulelor creierului și la boli precum Alzheimer și Parkinson. Din păcate, creierul este foarte susceptibil la deteriorarea oxidativă având în vedere conținutul ridicat de acizi grași și a cererii sale mari de oxigen.

Această deteriorare oxidativă sporește producția de compuși nocivi care ar putea afecta memoria, cunoașterea și funcțiile fizice. Suplimentarea cu ubiquinol ar putea reduce acești compuși dăunători, eventual încetinind progresia bolilor precum Alzheimer și Parkinson.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - A randomized trial of coenzyme Q10 in mitochondrial disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20886510/
1. Studiul „A randomized trial of coenzyme Q10 in mitochondrial disorders”, apărut în Muscle Nerve. 2010 Nov;42(5):739-48. doi: 10.1002/mus.21758, autori: Elisa I. Glover et al.
Pub Med - The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282031/
2. Studiul „ The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial”, apărut în JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9. doi: 10.1016/j.jchf.2014.06.008. Epub 2014 Oct 1, autori: Svend A Mortensen et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0