Reteta de mucenici muntenesti

In copilarie, participam anual la prepararea mucenicilor in stil muntenesc, in sos delicios si dulce, reprezentand desertul perfect. Mucenicii se prepara simplu si poate fi un exercitiu foarte simpatic de interactiune cu copiii.

Cum preparam mucenicii

Ne trebuie o cantitate de 250-300g de faina, care se pune intr-un bol mare, impreuna cu un praf de sare, iar in centrul bolului se pune apa fierbinte, ce se amesteca cu faina, dinspre exterior inspre interior, cu o lingura mare de lemn. Usor usor, dupa ce apa s-a racit, se poate "framanta" aluatul, cu mana, pana devine elastic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se intinde pe masa hartie cerata, pe care e presata faina iar aluatul se imparte in bucatele mici, din care modelam snururi lungi si subtiri, ca siretul, pe care le rasucim in forma de opt. Mucenicii sunt lasati sa se usuce natural, pana a doua zi, ori pot fi uscati accelerat in cuptor, pe programul special.

Dupa ce mucenicii "s-au uscat", se pun circa 2 litri de apa la fiert intr-o oala incapatoare, se adauga zahar, coaja rasa de lamaie si portocala si un varf de cutit de sare.

 

Cand apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii si se fierb la foc mic. Dupa ce se ridica la suprafata, ii mai lasam pe foc pentru inca 3-4 minute. Stingem focul si adaugam scortisoara, dupa gust, si 5 linguri de nuca macinata.

Nuca se va mai adauga ulterior, cand vor fi serviti, atat calzi cat si reci si eventual inca putina coaja rasa de portocala, sau chiar zahar brun.

Lista completa de ingrediente este:

  • 250 g faina
  • Coaja de la doua portocale mari
  • Coaja rasa de la o lamaie mai mare 
  • 100 g de zahar brun 
  • 60g nuca macinata
  • 5-10 g scortisoara
  • un varf cutit sare
  • apa

 

Traditii de mucenici

Cei 40 de mucenici, de la care se trage si numele sarbatorii, au fost 40 de soldati romani ucisi din cauza credintei lor crestine. De asemenea, aceasta sarbatoare este considerata inceputul anului agrar, motiv pentru care traditia presupune ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin, care le vor fi sursa de putere pentru munca pe camp. Nu va recomandam sa exagerati cu o cantitate atat de mare, insa un pahar de vin rosu este chiar sanatos, in special daca este vin de casa, fara adaosuri si coloranti. 

In functie de zona din care proveniti, se prepara fie mucenici muntenesti, cum sunt cei cu care am crescut eu, sau mucenici moldovenesti, din aluat de cozonac, copt in forma cifrei 8, cu nuca presarata deasupra peste un strat de miere. Mucenicii sunt un desert delicios, insa nici in cazul lor nu este bine sa exagerati, in special daca suferiti de diabet, obezitate sau afectiuni cardiovasculare. Consumati mucenicii in prima parte a zilei, pentru ca tot aportul caloric si cantitatea de zaharuri sa fie consumate de organism pana la lasarea serii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0