Ghidul indulcitorilor: naturali (polioli) sau de sinteza

Se stie deja ca zaharul este daunator pentru sanatate atunci cand este consumat in cantitati mari, de aceea tot mai multe persoane renunta la acesta, in favoarea unor indulcitori, fie ei naturali, fie artificiali. Afla care este diferenta dintre acestia, pentru a face alegerea in cunostinta de cauza!

Indulcitorii naturali, denumiti si polioli, provin din plante, fructe sau alte alimente naturale. Acestea pot contine sau nu glucoza si fructoza.

Iata cei mai populari indulcitori naturali:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mierea – cu cat mierea este mai inchisa la culoare, cu atat este mai dulce. Aceasta contine o serie de enzime si de antioxidanti benefici pentru sanatate, dar si fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor ori niacina. Asadar, mierea este bogata in nutrienti de pret, asa ca poate fi un inlocuitor sanatos pentru zahar – mare atentie, insa: ea are destul de multe calorii, asa ca nu trebuie sa exagerezi cu cantitatea consumata!

Stevia – indulcitorul pe baza de stevia este 100% natural, de 200 de ori mai dulce decat zaharul, nu are calorii, nu afecteaza nivelul de zahar din sange si este extrem de sanatos. In acest moment, stevia este unul dintre indulcitorii preferati ai nutritionistilor.

Siropul de artar – sursa bogata in calciu, potasiu, zinc, mangan si antioxidanti de pret, siropul de artar este un inlocuitor al zaharului, care insa are mai multe calorii si decat mierea. De asemenea, acesta are un indice glicemic mare, asa ca trebuie evitat de diabetici.

Zaharul de cocos – acest indulcitor natural are un indice glicemic mic, dar totodata un continut bogat in minerale. Zaharul de cocos contine zinc, fier, dar si antioxidanti din belsug.

Melasa din trestie de zahar – sursa bogata de cupru, calciu, fier, potasiu, mangan, seleniu, dar si vitamina B6, melasa este un indulcitor natural.

Pe de alta parte, insa, indulcitorii de sinteza, adica cei artificiali, sunt alcatuiti din molecule care nu exista in natura.

Iata cei mai populari indulcitori artificiali:

Sucraloza – fara calorii si fara niciun impact asupra nivelului de zahar din sange, sucraloza poate inlocui zaharul cu succes. Acest indulcitor este unul dintre putinii care pot fi folositi cu succes si pentru indulcirea preparatelor gatite, temperaturile inalte neafectandu-i gustul sau proprietatile.

Gustul sucralozei este extrem de apropiat de cel al zaharului, puterea sa de indulcire este insa de 600 de ori mai mare, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de o cantitate mult mai mica. Copiii pot consuma si el sucraloza.

Aspartamul – unul dintre cei mai controversati indulcitori, aspartamul, are si el un gust similar cu al zaharului si este de 200 de ori mai dulce decat acesta. In ciuda miturilor care exista despre aspartam, studiile facute nu au reusit sa dovedeasca riscurile la care acesta ne-ar putea expune.

Ciclamatul de sodiu – fara calorii si de numai 30 de ori mai dulce decat zaharul, ciclamatul poate fi folosit pentru indulcire, insa este contraindicat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, specialistii suspectand ca ar putea cauza anumite probleme.

Zaharina – probabil cel mai cunoscut indulcitor de sinteza, zaharina nu are calorii, insa nici gustul acesteia nu este identic cu al zaharului. Concret, aceasta lasa un gust amarui in gura dupa consum, de aceea este evitata. Totodata, este contraindicata la copii, femei insarcinate si care alapteaza.

Cum alegi cel mai potrivit indulcitor pentru tine

Discuta cu medicul tau si, in functie de afectiunile de care suferi si de scopul pentru care folosesti indulcitorii, veti putea face, impreuna, alegerea cea mai potrivita.

De pilda, cu toate ca mierea este un indulcitor natural extrem de sanatos, daca esti la dieta si vrei sa slabesti, ar fi bine sa o inlocuiesti cu un indulcitor fara calorii.

Pe de alta parte, daca suferi de diabet, trebuie sa eviti orice indulcitor care are indice glicemic mare. De aceea, in aceasta situatie ideal este indulcitorul pe baza de stevia ori un indulcitor de sinteza precum sucraloza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0