Cum să limitezi gustările nesănătoase atunci când ești obosit

Deciziile noastre privind alimentația nu sunt mereu cele mai potrivite atunci când ne simțim obosiți și pare că avem nevoie de ”ceva bun” pentru a ne reîncărca bateriile. De aceea, este bine să ne însușim câteva tehnici simple pentru a rezista tentației de a ronțăi în timpul zilei, precum și consumului de alimente hipercalorice pe timp de seară, după o zi grea la birou.

Care este legătura dintre oboseală și alimentație

Oboseala poate avea numeroase efecte asupra organismului. În timp ce, atunci când ne aflăm la randament optim, putem avea o dietă alimentară echilibrată, atunci când suntem extenuați, alegerile sănătoase devin, dintr-o dată, complet neatractive. 

Cercetările arată că voința noastră se diminuează pe măsură ce luăm decizii pe parcursul unei zile de muncă, așadar, oboseala fizică ne erodează capacitatea de a lua deciziile corecte pentru sănătatea noastră. Mai mult, oboseala poate spori producția hormonului responsabil pentru stimularea apetitului și a nevoii de a ronțăi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Extenuarea cauzată de o calitate proastă a somnului sau de numărul redus de ore dormite pe noapte poate, la rândul ei, afecta apetitul de peste zi. Astfel, s-a constatat că persoanele care nu dorm suficient (mai puțin de 4 ore pe noapte) ajung să compenseze pentru orele nedormite prin a consuma, în medie, până la 22% mai multe calorii pe zi. 

Scrieți și respirați

Conform psihologului de origine americană Glenn Livingston, specializat în binge eating și alte tulburări de alimentație, există o tehnică foarte simplă prin care putem anula dorința de a ronțăi sau de a mânca ceva dulce, hipercaloric, atunci când suntem obosiți.

Prima tehnică, și cea mai simplă, este să luăm o pauză de respiro. Mai precis, trebuie să ne îndepărtăm de persoane, locuri și obiecte care ne pot afecta deciziile sau care ne pot impinge în a lua anumite decizii neplanificate. 5 minute de pauză de orice, timp în care ne putem goli mintea și respira în voie, sunt absolut necesare pentru a evita poftele nedorite de la sfârșitul zilei.

Dacă poftele nu ne lasă în pace, o idee bună de a ne ”păcăli” creierul este prin a nota tot ce ne-am dori să mâncăm în acel moment, în loc de a merge de îndată să ni le cumpărăm. Atunci când scriem, este important să trecem și detaliile, mai precis, locul de unde l-am putea procura și cantitatea de care am avea nevoie pentru a ne satisface pofta. Odată ce am așternut pe foaie, este bine să respirăm în voie și să ne golim mintea.  

Următorul pas în acest demers este proiectarea clipei viitoare, adică până la următoarea jumătate de oră, după ce am mâncat ceea ce ne doream. Cum ne vom simți fizic? Simțim că avem stomacul plin sau ne încearcă o stare de bine? Cum ne simțim psihic? Avem stări de vinovăție sau de rușine, sau ne simțim împăcați cu noi înșine?

 
 

Dacă răspunsurile la aceste întrebări nu sunt cele favorabile, este bine să începem, apoi, să ne gândim la ce am putea consuma  ca să obținem o stare contrară celei pline de remușcări. Din nou, este esențial să avem în vedere de unde putem procura acel aliment și care ar fi cantitatea de care am avea nevoie pentru a ne simți mulțumiți.

Acest proces de găsire de soluții în situații de tensiune este deosebit de util de aplicat pentru orice decizie de impuls. Pe lângă această tehnică, putem, de asemenea, să ne luăm măsuri preventive. Mai precis, atunci când nu am dormit suficient și știm că ne așteaptă o zi lungă, este bine să ne facem un plan alimentar de la începutul zilei și să ne ținem de el, până la sfârșit. 

O soluție utilă este să avem mâncarea gata pregătită, în caserolă. Astfel, evităm să ne abatem de la plan și să ne cumpărăm o porție de mâncare hipercalorică sau nesănătoasă. Putem creiona planul alimentar cu o seară înainte, chiar înainte de a ne culca. Acesta poate varia, desigur, în funcție de disponibilitatea alimentelor, dar, chiar și cu mici abateri, este bine să ne ținem de acest plan cât mai mult timp cu putință, pentru a ne antrena creierul în a lua deciziile alimentare corecte, indiferent de cât de obosiți suntem.

 

 

Bibliografie: 
Sante magazine - Comment limiter les grignotages en cas de fatigue 
https://www.santemagazine.fr/minceur/coaching-minceur/conseils-pour-maigrir/comment-limiter-les-grignotages-en-cas-de-fatigue-337654

Psychology Today - How to Stop Overeating When Tired or Fatigued
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/never-binge-again/201903/how-stop-overeating-when-tired-or-fatigued

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0