Cum revii la o alimentație echilibrată dacă ai ținut post

În multe culturi și religii, postul este un element de bază care datează de milenii. Considerat o metodă de purificare a minții și a corpului, postul se întinde pe diverse perioade și impune anumite reguli de alimentație și comportament. Pe de o parte, abținerea de la anumite mâncăruri poate avea beneficii pentru sănătate, precum scăderea inflamației, reglarea glicemiei și a colesterolului și normalizarea valorilor tensiunii arteriale. Pe de altă parte, mai ales dacă nu este ținut corect, postul poate provoca anumite carențe. Cum se face ulterior trecerea la o alimentație echilibrată?

Bea mai multă apă

Hidratarea este importantă în orice moment, indiferent de stilul de alimentație pe care îl ai. Când ții post, în principiu mănânci mai multe fructe și legume, care conțin și multă apă. După post, tendința este să mănânci mai multe produse animale (carne, brânzeturi etc.) și atunci e nevoie să bei mai multă apă pentru a menține o digestie bună și o hidratare optimă. Bea un pahar cu apă dimineața, imediat ce te-ai trezit, încă cel puțin șase de-a lungul zilei și unul aproape de ora de culcare.

Consumă supe care conțin carne

Un alt mijloc de a consuma lichide la modul sănătos este să mănânci în fiecare zi un bol sau două cu supă. După post, în care ai mâncat multe supe de legume, prepară una în care să pui și câteva felii de carne slabă sau un iaurt cu un ou bătut. Pentru consistență, adaugă boabe de fasole sau de linte ori paste scurte. În serile reci de iarnă, o farfurie cu supă caldă ca alegere pentru cină este indicată oricând, nu doar după ce treci de la post la stilul alimentar obișnuit.

Fă-ți porțiile mai mici

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

După ce te-ai abținut de la a consuma anumite feluri de mâncare în perioada postului, e posibil ca la încheierea acestuia să simți nevoia de a te arunca asupra unor porții mari de mâncare, prea grase, prea sărate sau prea dulci. Amintește-ți că excesele dăunează organismului și că postul a fost ținut din propria alegere, ca o provocare, nu ca o pedeapsă. Pentru a evita neplăcerile gastrice, în loc de a mânca prea mult deodată, consumă porții mai mici, de 4-5 ori pe zi. Gândește-te ce ingrediente și mâncăruri ai evitat în post și introdu-le treptat în alimentația curentă. Dacă simți nevoia de dulce, nu te repezi la bomboane și biscuiți imediat după post, ci mănâncă o cupă mică de înghețată cu câteva fructe.

Consumă carne slabă

E posibil ca după o perioadă lungă în care nu ai consumat carne, să ți se facă poftă de variantele ei mai puțin sănătoase precum cârnații prăjiți, mezelurile sau burgerii. Pentru a evita balonarea și durerile de stomac, e bine să ai o perioadă de adaptare, în care să consumi produse mai ușoare, precum pui sau pește preparate la grătar sau fierte. Dacă totuși ți-e poftă de un cârnat prăjit, de exemplu, mănâncă doar unul, la masa de prânz, alături de un cartof fiert sau piure și o salată de crudități ori de murături. 

Mănâncă mai puțin din mâncărurile grele

Salatele de legume cu carne și maioneză, caltaboșul, sarmalele, prăjiturile cu creme grase sunt numai câteva dintre preparatele care te așteaptă în această perioadă pe mese după ce ai ținut post. Probabil că ești tentat să le devorezi pe toate, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, atâta vreme cât faci totul cu măsură. Ca să nu te simți frustrat și să menții totuși un echilibru alimentar, e recomandat să iei câte o lingură din fiecare fel și doar o bucată de prăjitură. La finalul meselor, consumă câte o felie de ananas, care ajută la digestie. Între mese, nu uita să bei apă.

Încheie seara cu un ceai

Pentru a-ți ajuta stomacul să se readapteze la o alimentație echilibrată după post, bea în fiecare seară câte o cană de ceai care să contribuie la o digestie adecvată. Ceaiurile de mentă, de mușețel și de fenicul sunt unele dintre cele mai potrivite remedii când vine vorba de stimularea digestiei, eliminarea crampelor, prevenirea balonării și a acidității gastrice. Toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de plantă uscată, acoperă vasul și lasă la infuzat 5-10 minute. Strecoară și bea lichidul călduț, eventual cu o linguriță de miere și o felie de lămâie.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.livestrong.com/article/301457-foods-to-eat-after-breaking-a-fast/
https://www.healthline.com/nutrition/fasting-benefits#section2 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0