Ce sunt macronutrienții și micronutrienții?

Impactul alimentației asupra sănătății este indiscutabil. Alimentele de calitate sunt esențiale pentru hrănirea organismului și protecția împotriva proceselor inflamatorii și a stresului oxidativ. O cantitate insuficentă de nutrienți în dieta ta poate duce la diverse consecințe, cum ar fi un nivel scăzut de energie sau afecțiuni mai grave, precum și cronicizarea afecțiunilor existente.  Din aceste motive, este important să înțelegi care sunt tipurile de nutrienți prezenți în alimente și importanța lor. 

Macro și micronutrienții și rolul lor

Nutrienții de care corpul tău are nevoie pentru îndeplinirea funcțiilor vitale se împart în 2 categorii: macronutrienți și micronutrienți. Macronutrienții sunt cei de care organismul are nevoie în cantități mari, mai precis: carbohidrați, proteine și grăsime. Aceste 3 categorii de nutrienți alimentează corpul cu energie, sau calorii. Micronutrienții sunt cei de care organismul are nevoie în cantități mici, și anume vitamine și minerale. 

Regula de aur este următoarea: macronutrienții ne furnizează energie, în timp ce micronutrienții ajută organismul să se păstreze sănătos și să digere corect macronutrienții. Așadar, macro și micronutrienții lucrează în tandem pentru întreținerea sănătății întregului corp. 

Ce rol au macronutrienții

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

După cum spuneam, carbohidrații, proteinele și grăsimea sunt principalii furnizori nutriționali în dietă. Fiecare dintre aceștia are, însă, un rol bine definit pentru sănătatea organismului. Carbohidrații cuprind zaharurile, amidonul și fibrele regăsite în fructe, cereale/grâne și legume, și sunt cea mai importantă sursă de energie din dietă deoarece sunt descompuși rapid în glucoză, combustibilul mușchilor și al creierului. În timp ce carbohidrații se regăsesc în alimente sănătoase, precum legumele, ei pot fi preluați și din alimente nesănătoase, cum ar fi dulciurile procesate și produsele de patiserie. Din acest motiv, carbohidrații au o reputație proastă, mai ales în rândul persoanelor aflate la cură de slăbire. 

Din acest motiv, este important de făcut distincția între carbohidrați simpli și complecși. Această diferență stă în structura chimică ce afectează timpul în care zahărul este absorbit de organism. Carbohidrații simpli, sau carbohidrații ”răi”, eliberează zahărul mai rapid, deoarece au în compoziție zahăr procesat și rafinat, care nu conține vitamine, minerale sau fibre. Carbohidrații complecși, sau ”buni”, sunt procesați mai lent de organism și sunt bogați în nutrienți. 

Proteinele sunt compuse din aminoacizi care au acțiune hormonală și enzimatică asupra sistemului imunitar. În același timp, proteinele sunt parte integrantă a țesutului conjunctiv, părului pielii și fibrelor musculare. Spre deosebire de carbohidrați, proteinele nu servesc drept sursă directă de energie, dar acționează ca piloni de rezistență pentru alte structuri din corp. Valoarea nutrițională a proteinelor este măsurată prin cantitatea de aminoacizi esențiali pe care o conțin și care depinde de sursa alimentară din care provin. 

Proteinele din surse animale, cum ar fi carnea și peștele, conțin totalitatea aminoacizilor esențiali. Produsele din soia, quinoa și semințele de amaranth conțin, și ele, toți aminoacizii esențiali. Proteinele din plante, de regulă, conțin cea mai mare parte a aminoacizilor esențiali, așadar, pentru persoanele vegetariene, este important să combine proteinele din plante cu cele din soia/quinoa/amaranth pentru a beneficia de întreaga gamă de aminoacizi esențiali. 

Diferența dintre grăsimile saturate și nesaturate este importantă deoarece corpul are nevoie numai de cele din urmă. Grăsimile nesaturate ajută în reglarea metabolismului, mențin elasticitatea membranelor celulare, îmbunătățesc circulația sanguină și promovează dezvoltarea și regenerarea celulară. Grăsimile joacă un rol important și în asimilarea vitaminelor solubile în grăsime, și anume vitaminele A, D, E și K. 

Ce rol au micronutrienții

Vitaminele sunt micronutrienți de origine organică și se pot deprecia la contactul cu anumite elemente, cum ar fi căldura, aerul sau mediul acid – de aceea vitaminele se pot denatura când sunt gătite sau expuse aerului, ceea ce le face mai dificil de asimilat din mâncare.  

Mineralele, în schimb, sunt anorganice și nu se pot deprecia la fel ca vitaminele. Acest lucru înseamnă că organismul poate absorbi cu mai amre ușurință mineralele din surse alimentare, chiar dacă sunt gătite sau expuse la contactul cu aerul. 

Vitaminele și mineralele au roluri specifice în susținerea organismului, iar cea mai bună metodă de a beneficia de acestea este prin întreținerea unei diete echilibrate și variate. Micronutrienții susțin numeroase procese esențiale din organism și au rol antioxidant, protejând împotriva bolilor și deficiențelor.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitaminele ajută la asimilarea proteinei și susțin multiplicarea celulară. De asemenea, vitaminele promovează producția de colagen, susțin integritatea pereților vaselor sanguine și sănătatea oaselor și dinților. Mineralele susțin sănătatea oaselor și stabilizează proteina obținută din alimentație, promovează circulația oxigenului în corp și mențin abilitatea de miros și gust la nivel optim.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Get Smarter - What are macronutrients and micronutrients
https://www.getsmarter.com/blog/market-trends/what-are-macronutrients-and-micronutrients/
My Nutrition – Nutrition Basics
https://mynutrition.wsu.edu/nutrition-basics

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0