5 rețete dulci și sărate pe bază de căpșuni

Deși căpșunile sunt absolut savuroase consumate ca atare sau cu puțină frișcă, te poți bucura de gustul lor minunat și în rețete gătite sau în băuturi, dulci sau sărate. Mai jos, regăsești 5 asemenea rețete, pentru inspirație. 

Tartă de căpșuni

Ingrediente: 175 g unt nesărat, ușor topit, 145 g zahăr pudră, 1 ou, 200 g făină albă, 100 g gem de căpșuni, 500 g căpșuni proaspete, 2 lingurițe gem de caise, 300 ml lapte, 150 ml smântână lichidă (pentru prăjituri), 1 linguriță extract de vanilie, 3 gălbenușuri de ou, 3½ lingurițe făină de porumb

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preparare: Amestecă 125 g unt cu 85 g zahăr, până la obținerea unei consistențe dense, uniforme. Adaugă oul, apoi făina albă și continuă să amesteci până obții un aluat. Acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la frigider 30 min. Pe un blat, presară puțină făină, apoi întinde aluatul obținut, sub formă rotundă, de tartă (ai grijă să îți încapă în forma de copt). Așază aluatul întind în tava de tartă, pe hârtie de copt, și întinde marginile pe suprafața dantelată a formei. Înțeapă baza cu o furculiță, pentru a împiedica formarea bulelor de aer în aluat. Lasă-l să se ”odihnească” timp de 30 min. 
Încălzește cuptorul la 200C/180C, apoi pune la copt aluatul timp de 15 min. Scoate, apoi, hârtia de copt, ușor, pentru a nu strica forma, și lasă, din nou, la copt, pentru încă 15 min. 

Urmează prepararea cremei: încălzește laptele împreună cu smântâna lichidă și esența de vanilie, la foc mediu, amestecând din când în când, până la clocotire. Între timp, bate gălbenușurile de ou, împreună cu 60 g zahăr și făina de porumb. Toarnă un sfert din amestecul fierbinte de lapte cu smântână peste ouăle bătute, amestecând ferm, apoi toarnă-l, înapoi, în oala cu lapte și smântână, la foc mediu. Amestecă încet, timp de 5-8 minute, până se îngroașă compoziția. Ia oala de pe foc și lasă crema să se răcească timp de 15 min, amestecând din când în când. Adaugă restul de unt, tot prin amestec, apoi acoperă compoziția și las-o la frigider până înainte de servirea tartei. 

Întinde gemul de căpșuni pe aluatul de tartă, toarnă crema peste, aranjează căpșunile proaspete deasupra și toarnă, peste acestea, gemul de caise. Folosește zahărul pudră rămas pentru a acoperi suprafața tartei. 

Chec cu căpșuni și busuioc

Ingrediente: 125 g unt, 220 g făină albă, 130 g zahăr pudră, 1 gălbenuș, 400 ml lapte, jumătate de baton de vanilie, fără semințe, 4 ouă, 20 g făină de porumb, 50 ml smântână lichidă, 400 g căpșuni, 5 lingurițe gem de căpșuni, câteva frunze de busuioc

Preparare: Amestecă untul cu 200 g de făină până obții un amestec omogen, după care adaugă gălbenușul și 60 g de zahăr. Amestecă până obții un aluat. Împachetează-l în folie alimentară și lasă-l la frigider cel puțin o oră. Apoi, întinde aluatul pe un blat presărat, în prealabil, cu puțină făină și, odată întins, așază-l într-o tavă de chec. Încălzește cuptorul la 180C/160C și lasă aluatul la copt circa 25 min. Între timp, amestecă laptele cu zahărul pudră rămas și batonul de vanilie și pune vasul la fiert, până dă în clocot. Bate ouăle cu restul de făină, apoi toarnă laptele, treptat, în timp ce continui să amesteci. Adu, din nou, compoziția pe foc și amestecă încet, până se transformă într-o budincă. Strecoar-o printr-o sită mare și las-o la răcit. Bate, apoi, cu un tel, smântâna lichidă până se întărește și adaug-o la compoziția de budincă.

Când se răcește compoziția, toarn-o peste aluatul în formă de chec, taie căpșunile în două și pune-le peste compoziție, ca decor. Fierbe gemul de căpșuni cu câteva linguri de apă, amestecă până se transformă într-o glazură și toarnă-l peste chec. Presară frunzele de busuioc deasupra checului și lasă-l la frigider câteva ore. 

Supă cremă de căpșuni

Ingrediente: 400 g căpșuni, 4 linguri miere, jumătate linguriță nucșoară, 50 ml smântână lichidă, jumătate linguriță extract de vanilie, jumătate linguriță pulbere de cardamom

Preparare: Într-un blender, pasează căpșunile, spălate și curățate, cu mierea, nucșoara, extractul de vanilie și pulberea de cardamom, până la obținerea unei creme. Adaugă, apoi, smântâna lichidă și pasează din nou, până la omogenizare. Las-o la frigider câteva ore înainte de a servi. 

Salată de căpșuni cu năsturel și roșii

Ingrediente: 300 g căpșuni, 250 g roșii cherry, 100 g năsturel, 2 căpșuni tăiate mărunt (pentru sos), 1 linguriță piper roz boabe, jumătate linguriță miere, sucul unei jumătăți de lămâie, 3 lingurițe ulei de măsline extravirgin

Preparare: Pentru sos, prăjește boabele de piper pentru 1-2 minute, până se simte mai puternic aroma, apoi pisează-le într-un mojar. Adaugă cele două căpșuni mărunțite și pasează totul până obții o pastă omogenă. Amestecă mierea cu sucul de lămâie și adaugă-le peste pasta de căpșuni cu piper. Toarnă peste amestec uleiul de măsline și amestecă bine. 
Pentru salată, taie căpșunile în 4, roșiile în 2 și amestecă într-un bol. Adaugă năsturelul și, la final, sosul. 

Frosé

Ingrediente: o sticlă de vin roze sec, 300 g căpșuni, tăiate în două, 50 g zahăr pudră, sucul unei lămâi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preparare: Toarnă sticla de vin într-un vas metalic și las-o la congelator peste noapte. A doua zi, amestecă cele 300 g de căpșuni cu zahărul pudră și lasă-le să stea aproximativ 30 min, până încep căpșunile să lase zeamă. Într-un blender, pasează vinul înghețat, amestecul de căpșuni cu zahăr și sucul de lămâie, apoi toarnă-l în pahare pentru a fi servit. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC Good Food - Strawberry recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/strawberries
Taste of Home - Summer Strawberry Soup
https://www.tasteofhome.com/recipes/summer-strawberry-soup/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0