Problemele sexuale la diabetici

Diabetul poate sta la baza multor complicatii, care afecteaza viata pacientilor, iar una dintre aceste complicatii sunt problemele de natura sexuala.

 

Pe langa necesitatea scaderii in greutate (mai ales daca persoana este supraponderala), planurile alimentare sau de regim si nivelurile glucozei in sange, mai exista un aspect de care trebuie sa tina cont pacientii cu diabet: viata sexuala este afectata, indiferent ca este femeie sau barbat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Se stie ca diabetul poate cauza multe complicatii ori disfunctii de natura medicala, psihologica si sexuala. Atat femeile, cat si barbatii cu diabet au un risc crescut de a suferi din cauza disfunctiilor sexuale, iar studiile recente sugereaza ca, la barbatii cu diabet, disfunctia sexuala este legata de factori somatici si psihologici, pe cand la femeile cu diabet, factorii psihologici sunt mai predominanti.

Care sunt problemele sexuale pe care le poate provoca diabetul?

Probleme sexuale la barbati

1. Disfunctiile erectile - acestea apar cu 10 sau chiar cu 15 ani mai devreme decat ar fi normal in cazul pacientilor cu diabet, comparativ cu barbatii care nu sufera de aceasta boala. Dupa varsta de 50 de ani, specialistii spun ca disfuntiile erectile (sau impotenta) apar la aproximativ 50-60 % dintre barbatii cu diabet. Dupa varsta de 70 de ani, disfunctiile erectile apar la aproximativ 95% dintre barbatii care sunt pacienti cu diabet.

2. Ejacularea retrograda, care se mai numeste si "ejacularea uscata".

3. Balanoposthitis (numita si balanita) este o boala inflamatorie; cu alte cuvinte, inflamatia apare la nivelul penisului si afecteaza mucoasa glandului si a preputului; este de origine micotica.

Probleme sexuale la femei

1. Uscaciunea vaginului - din aceasta cauza, excitatia sexuala este mai dificila, iar actul sexual nu este confortabil (apare durerea in timpul penetrarii);

2. Infectii recurente (candida), cum este si candidoza vaginala;

3. Dificultati cand vine vorba de a ajunge la orgasm si/sau lipsa dorintei sexuale.

Cercetarile au aratat ca femeile cu diabet sunt de doua ori mai predispuse sa se confrunte cu probleme sexuale, comparativ cu cele care nu sufera de diabet. De exemplu, aceste paciente se pot lovi de disfunctii sexuale cauzate de factori fizici sau de medicamentele pe care le iau, dar si de o combinatie intre cele doua.

Factorii emotionali si cei legati de stilul de viata contribuie si ei la problemele sexuale ale femeilor cu diabet. Cele patru mari zone ale sexualitatii la care femeile intampina dificultati sunt: dorinta sexuala, excitarea sexuala, durerea in timpul actului sexual si orgasmul. 

Ce poti face in privinta problemelor de natura sexuala, daca ai diabet?

Specialistii spun ca exista multiple solutii pentru pacientii cu diabet, care ii ajuta sa depaseasca mai usor problemele sexuale.

In ce consta tratamentul

Ca barbat, poti opta pentru inhibitori PDE5. Un inhibitor PDE5 este o substanta care inhiba actiunea enzimei fosfodiesterazei de tip 5, iar acestia pot fi recomandati de medicul specialist pentru a trata disfunctiile erectile. Pentru alte probleme de natura sexuala, tratamentul poate fi alcatuit din creme antiinflamatoare si antifungice (acestea din urma pot avea formule speciale, atat pentru femei, cat si pentru barbati).

Tratamentele pentru femei sunt disponibile sub forma de terapie; de asemenea, ajuta si lubrifiantii si stimularea clitorisului.

Imbunatatirea vietii sexuale

Apeland la un specialist sau nu, pacientii cu diabet pot incerca sa descopere noi jucarii sexuale, pot folosi un lubrifiant bun, care sa corespunda nevoilor lor (fara zahar, de exemplu). De asemenea, este recomandat sa fie foarte atenti cand incearca lucruri noi in dormitor si sa fie atenti la pH-ul produselor (lubrifiantilor) pe care le cumpara.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0